Siemka.
Ostatnio zastanawia mnie ile GB jest w stanie obsłużyć czytnik kart Compact Flash na Akai MPC2000XL-MCD lub po prostu MPC2000XL z zamontowanym czytnikiem kart CF. Posiada ktoś taką MPCtkę? Ile w nią wejdzie max pamięci? Wiem, że 2000XL z CF ma wersję softu v1.20 i ciekaw jestem jakie jest maksimum pamięci karty CF, którą takie MPC obsłuży.
Wiem też, że MPC1000 napewno obsłuży 32GB lecz nie wiem czy to za sprawą JJ OS czy też odpala to także w standardzie na zwykłym sofcie Akai.
Wie ktoś jak się sprawa ma z 2000XL+CF?
MPC2000XL-MCD / CF - ile max GB da się włożyć na karcie?
- JackNigga
- Pad2
Aha. A próbowałeś więcej? Na jakiej karcie czyta 1GB? CF, czy może SD?
Czy Twój napęd wygląda tak?:
http://medias.audiofanzine.com/images/n ... 196596.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Bo np w instrukcji MPC1000 odnalazłem, ze tysiak w standardzie (z Akai OS) czyta max do 2GB Compact Flash, czyli pewnie to co słyszałem o tych 32GB tyczy się którejś, byćmoże płatnej wersji oprogramowania JJOS, które sprawia, że maszyna jest w stanie odczytać aż tak pojemne karty.
Za to w przypadku MPC2000XL z czytnikiem sprawa może wyglądać inaczej. Chce kupić kilka kart CF do MPCtki i dlatego chcę się upewnić ile mogę max w nią wcisnąć. Posiadam nadal moje MPC1000v2 ale chcę aby karty które kupię działały też na 2000XL.
Czy Twój napęd wygląda tak?:
http://medias.audiofanzine.com/images/n ... 196596.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Bo np w instrukcji MPC1000 odnalazłem, ze tysiak w standardzie (z Akai OS) czyta max do 2GB Compact Flash, czyli pewnie to co słyszałem o tych 32GB tyczy się którejś, byćmoże płatnej wersji oprogramowania JJOS, które sprawia, że maszyna jest w stanie odczytać aż tak pojemne karty.
Za to w przypadku MPC2000XL z czytnikiem sprawa może wyglądać inaczej. Chce kupić kilka kart CF do MPCtki i dlatego chcę się upewnić ile mogę max w nią wcisnąć. Posiadam nadal moje MPC1000v2 ale chcę aby karty które kupię działały też na 2000XL.
- DonPadzior
- Admin
Dzień dobry to ja Mariusz WAX Golonko a to jest mój komentarz w tej sprawie.....:
generalnie to jest pomyślane tak że teoretycznie karta sformatowana w systemie FAT16 może obsłużyć maxymalnie 65525 klastrów po 32k co daje nam "pi razy drzwi" 2GB. gdy ustanawiono ten standard nikt jeszcze nie wiedział że FAT32 będzie wstecznie kompatybilne w związku z czym w dokumentacjach jest napisane że do 2GB a tak naprawde dopóki procedury w systemie nie adresują klastrów do których zapisujesz dane w jakiś dziwny sposób to FAT32 przyjmie sporo
Najlepiej w windzie sformatować kartę w FAT32 (nawet taką 1GB) i sprawdzić czy działa w MPC, ewentualnie można zrobić na odwrót tj. sformatować kartę w MP i sprawdzić w windzie jak jest sformatowana FAT,FAT16,FAT32...
to mówiłem ja wasz reporter Mariusz Wax Golonko który mówi jak jest....
generalnie to jest pomyślane tak że teoretycznie karta sformatowana w systemie FAT16 może obsłużyć maxymalnie 65525 klastrów po 32k co daje nam "pi razy drzwi" 2GB. gdy ustanawiono ten standard nikt jeszcze nie wiedział że FAT32 będzie wstecznie kompatybilne w związku z czym w dokumentacjach jest napisane że do 2GB a tak naprawde dopóki procedury w systemie nie adresują klastrów do których zapisujesz dane w jakiś dziwny sposób to FAT32 przyjmie sporo
Najlepiej w windzie sformatować kartę w FAT32 (nawet taką 1GB) i sprawdzić czy działa w MPC, ewentualnie można zrobić na odwrót tj. sformatować kartę w MP i sprawdzić w windzie jak jest sformatowana FAT,FAT16,FAT32...
to mówiłem ja wasz reporter Mariusz Wax Golonko który mówi jak jest....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- JackNigga
- Pad2
panie "Wax Golonko" ale ja osobiście dzisiaj znalazłem informację, że rzeczywiście do 2000XL+CF wejdzie max 1GB, a przy 2GB MPCtka łapie zwieche, lub, w najlepszym przypadku, używa tylko 1GB nie wykrywając tego drugiego z 2 gigabajtów pamięci.
-
- Pad1
Witam,
Ja osobiście czytałem że mpc2000xl na najnowszym OS - tym specjalnie dla wersji MCD czyta do 1gb, we wcześniejszych wersjach OS podłączając przez scsi czytnik kart czy nawet dvd-rom "widzi więcej". Niepamiętam dokładnie numerów wersji OS ale to pewnie ostatnia (mcd) i przedostatnia - normalnie. Tu macie przykład jak gościu wrzuca dvd z CM:
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ogólnie ten gość ma więcej filmików z różnymi pomysłami.
Ja osobiście czytałem że mpc2000xl na najnowszym OS - tym specjalnie dla wersji MCD czyta do 1gb, we wcześniejszych wersjach OS podłączając przez scsi czytnik kart czy nawet dvd-rom "widzi więcej". Niepamiętam dokładnie numerów wersji OS ale to pewnie ostatnia (mcd) i przedostatnia - normalnie. Tu macie przykład jak gościu wrzuca dvd z CM:
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ogólnie ten gość ma więcej filmików z różnymi pomysłami.
- DonPadzior
- Admin
No patrz.... wiedziałęm że z MP nie do końca jest jak z normalnym systemem dlatego się zabezpieczyłem tym stwierdzeniemJackNigga pisze:panie "Wax Golonko" ale ja osobiście dzisiaj znalazłem informację, że rzeczywiście do 2000XL+CF wejdzie max 1GB, a przy 2GB MPCtka łapie zwieche, lub, w najlepszym przypadku, używa tylko 1GB nie wykrywając tego drugiego z 2 gigabajtów pamięci.
ale...totepady pisze:...tak naprawde dopóki procedury w systemie nie adresują klastrów do których zapisujesz dane w jakiś dziwny sposób to FAT32 przyjmie sporo ...
czy wiesz że karta CF to nic innego jak zwykły dysk IDE który nie posiada ruchomych części ? taki niby protoplasta obecnych SSD ?
Piszę to dlatego bo posiadając Windowsa 7 w górę, można taką kartę najnormalniej w świecie podzielić na 1GB partycje jak zwykły dysk.
Przy odrobinie szczęścia MP będzie ci widzieć tyle dysków ile partycji założyłeś, a przy odrobinie pecha będzie widzieć tylko tą pierwszą podstawową i... przynajmniej się nie zawiesi
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.