Siemka, mam takie pytanko a nawet parę.
Jako że cienko wychodzi mi dogrywanie elementów utworu jak bas czy jakiekolwiek klawiszowe motywy jestem ciekaw czy po prostu jestem tak muzycznie niedorozwinięty i powinienem zostać w strefie samplowania czy potrzeba mi trochę praktyki.
I tu pojawiają się pytania:
1. Czy uczyliście się gry na klawiszach razem z teorią akordami itd [no właśnie czego dokładnie] czy graliście na słuch aż nie złapaliście "wajbu" [ile to wam względnie zajęło]
2. Dla osób z pierwszej części zdania: podajcie jakieś materiały, książki, poradniki ćwiczące teorie i technikę gry, powiedzcie jakich elementów musiałbym się nauczyć, jakie pojęcia zgłębić itd itp
DZIĘKI
Nauka gry
- DonPadzior
- Admin
długa i kręta droga przed tobą i nie zostawaj w strefie samplowania bo jak nauczysz się podstawowych akordów albo chociażby jak są zbudowane to będziesz samplował sam siebie
PS. No funkin' Theory
PS. No funkin' Theory
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
cholera nie mam cie nawet jak naprowadzić bo nie znam polskiej terminologi ahahahahah nie rozróżniam durów od molów, fis'ów i innych hahahah dla mnie maj to major, min to minor itd...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
czytałem o skalach i oglądałem filmiki na YT... w sumie do tej pory nie ogarniam teorii na jakimś nie wiadomo jakim poziomie ale na wystarczającym żeby porozkminiać akordy w danej skali i dograć jakieś linie melodyczne mimo wszystko nie będe ci wstanie powiedzieć jaki akord zagrałem dopóki nie zastanowię się nad tym i nie rozbroję akordu na czynniki pierwsze...
Generalnie poczytaj czym się różni skala durowa od molowej co określa tonację skali nazewnictwo hmmmm... nut (?) klawiszy (?) eheheh kurna ciężko po polsku !@#$%^&* tak to jest jak się uczysz wszystkiego z zagranicznych jutubów
Generalnie poczytaj czym się różni skala durowa od molowej co określa tonację skali nazewnictwo hmmmm... nut (?) klawiszy (?) eheheh kurna ciężko po polsku !@#$%^&* tak to jest jak się uczysz wszystkiego z zagranicznych jutubów
- Michalbumbox
- Pad1
ogólnie chodzi o to żeby nie było fałszu:).nie znam nut nigdy się nie uczyłem grać,jeśli masz trochę słuchu to będziesz słyszał że jakiś dograny element nie pasuje,bass,pianino itd.moim zdaniem podręcznikowa nauka gry na klawiszach służy bardziej temu żeby odtworzyć jakiś utwór z nut...a jeśli chce się samemu komponować trzeba po prostu słyszeć że coś się z czymś nie zgrywa
- DonPadzior
- Admin
hehehe właśnie....
ja tam chopinem nie jestem a też daję rade (zresztą w mojej zabawie z dźwiękami nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne )
a jestem mniej więcej na takim poziomie
[youtube][/youtube]
ja tam chopinem nie jestem a też daję rade (zresztą w mojej zabawie z dźwiękami nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne )
a jestem mniej więcej na takim poziomie
[youtube][/youtube]
- DonPadzior
- Admin
ahahahahha akurat taki sampel był pod ręką, to z dupy tak nagrałem bez jakiegokolwiek wybierania instrumentów heheh
- Michalbumbox
- Pad1
''szkoda że nie wszedł werbel'' -coś mi sie !@#$%^&*
z dupy to można pierdnąć,a to było walenie w klawisze jak bruce lee
z dupy to można pierdnąć,a to było walenie w klawisze jak bruce lee
- DonPadzior
- Admin
i tak by była lipa bo ten drumkit to do czysto samplowanych bitów był...tu by potrzebne były jakieś głębokie tomy i kupa crashy hehehhe może zrobie jakiś taki orkiestralny niedługo
- Michalbumbox
- Pad1
http://w552.wrzuta.pl/audio/0mSDUqfq5nl ... rgan_donor" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- b0b
- Pad7
Ja na przykład, nucę sobie melodię jaka by mi pasowała. Później nucę pojedyncze nuty i klikam po kolei klawisze aż "to będzie to" i tak wszystkie, aż zapamiętuję jak po kolei mam grać i wtedy sobie pykam. Zajmuje mi to czasem trochę czasu, ale i tak jest frajda : D
- DonPadzior
- Admin
Też tak robię dosyć często, czasami nawet nagrywam to co nucę....koniec końców i tak tylko układamy klocki