Pro tools - jak odpalić

Ogólnie o wszystkim co nie mieści się w powyższych podforach i dotyczy innych DAWów.
dudi
Pad16

Ostatnio jak Ryba do mnie wbił podrzucił mi Pro Toolsa, ale nie mogę go zainstalować bez jakiegoś ich konkretnego sprzęciwa, czy jest jakakolwiek opcja na obejście tego? Nie chce mi się wierzyć, że muszę mieć coś konkretnego żeby korzystać z tego DAWa, a jak mam swój sprzęt to nie ma Pro Toolsa :wtf:
Ryba
Admin

ja go miałem do interfejsu m-audio fast track pro, może potrzebuje płyty z sterownikami tego interfejsu ?
dudi
Pad16

no ja wiem właśnie, że ty go dostałeś do interfejsu, ale czy jest opcja ominięcia tego, bo nigdzie na necie nic na ten temat nie znalazłem
Ryba
Admin

sciagnij sterowniki interfejsu a później spróbuj zainstalować pro toolsa. może się uda :D
DonPadzior
Admin

musisz mieć sprzęciwo - minimalnie jakieś m-audio dla wersji M-Powered z drugiej strony to.....Pro Tools na PC ??? nie dziękuje :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
dudi
Pad16

Powiadasz, że Pro Tools ino na maka?
DonPadzior
Admin

nie no...nie ino ale cały ten system robiony był z myślą o Mac'ach a wersja PC to heh tylko port taki... Na PC zawsze królować będzie Cubase jako ten który był robiony z myślą o PC :)
Powiem ci że mimo iż Cubase'a porzuciłem już sporo czasu temu i przesiadłem się na Reapera którego lubię niesamowicie to kiedy widzę Cubase'a 7 to ślinię się jak reksio na widok baleronu :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Ryba
Admin

faktem jest ze mój pc sobie niedobrze radził z pro toolsem, jak dorobiłem się maca, to nawet nie testowałem go, od razu zakupiłem logic pro i zakochałem się w tym DAW :D
dudi
Pad16

Cubase'a nawet w życiu na oczy nie widziałem, a Pro Toolsa z ciekawości chciałem zbadać. Powiedz mi panie czy to miksu korzystasz z tych opcji, które są na pokładzie Reapera - tzn. EQ, kompresory, reverby, czy masz jakieś wtyczki(? - małe mam pojęcie o DAWach to i nomenklatury brak :P albo jest niepewna)
DonPadzior
Admin

generalnie to większość robię na wtyczkach T-Racks bo mnie nie stać na inne hahahah
ale od biedy to i Reaperowskie wtyczki ujdą, zresztą na PC jest tyle zajebistych darmowych wtyczek że nie trzeba się martwić :D
dudi
Pad16

T-Racks zajebista opcja, a jak to wrzucić żeby działało z Reaperem, bo wiem, że ma swój instalator i może działać osobno, a nie jako wtyczka. Czy jak się zainstaluje takiego T-Racksa czy cokolwiek innego, a w Reaperze przeskanuję to mi wykryje to jako nowy plugin?
DonPadzior
Admin

tak, w reaperze w opcjach w menu plugins podajesz ścieżkę gdzie instalujesz pluginy i skanujesz...
dudi
Pad16

muszę to zaraz pobadać, ino jakieś wtyczki znajdę :V
DonPadzior
Admin

Variety of Sound ma fachowe darmowe wtyki
dudi
Pad16

aye :) dziękował za namiary
beatshowbrothers

Ja polecam Pro Tools HD 10 na PC i MAC. Jest nawet zcrackowana wersja. Więcej ścieżek. Żadnych ograniczeń co do interfejsu audio. Można nawet używać ze zintegrowaną kartą dźwiękową. Do tego Wtyczki Waves Complete V9 (też jest scrackowana wersja) i więcej niczego nie potrzeba. W dzisiejszych czasach Pro Tools to standard i warto umieć się posługiwać w tym środowisku.
dudi
Pad16

Warto by też propagować niepiractwo, choć z cenami w PL wiem, że ciężko ;d
DonPadzior
Admin

pro tools + waves eheheh słowa nie powiem....ja kraść to miliony...

ja bym jeszcze wpadł i tych ludzi uprowadził tak na wszelki wypadek:

Image

a po drodze wyszarpał to i owo z tego pomieszczenia bo takie Pro Tools w "standalone" to lipka trochę :D :D :D

Image
dudi
Pad16

chyba tylko monitora bym stąd nie brał hahaha

EDIT:
i krzesła bez oparcia, bo obecnie przy sprzęcie siedzę na stołku barowym i wiem jaki to garb jest :P ale tak to jest jak się zrobiło stand do wygodnego skreczowania haha
marcinmsz
Pad2

totepady wrote:pro tools + waves eheheh słowa nie powiem....ja kraść to miliony...

ja bym jeszcze wpadł i tych ludzi uprowadził tak na wszelki wypadek:

Image

a po drodze wyszarpał to i owo z tego pomieszczenia bo takie Pro Tools w "standalone" to lipka trochę :D :D :D

Image
Haha :D
Post Reply