Jakość nagrań

Miks, mastering, etc.
pietruh
Pad12

Jeszcze Ende nie zauważyłeś, że jest grupa (chorych?) ludzi którzy by zabijali/biczowali/torturowali/karali/.../ za to, że nie masz hajsu na gramofon (w tym na przedwzmacniacz, igłę i resztę tego cholerstwa). Ktoś ma kasę to kupi i się bawi. A jak ktoś nie ma to co? Ma porzucić to co lubi? Przecież to prawie to samo. Co za różnica czy szukasz placka na stoisku gdzieś, czy na stronie. Ale nie bo tak robili jacyś tam goście to tak musi być i tyle. A gdyby oni powiedzieli, że bity robili na kuchence gazowej to też byście robili? :/

@UP
Na mpc-forum raczej nie obchodzi nas fl.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
MTD

Mnie rowneiz nie stac na np SSL'a i jakos nie ide do sklepu go ukrasc. Zajebiste forum gdzie na banerze widac jak byk plyty winylowe a userzy podaja linki do zripowanych plyt. Zero sztuki w tym. Zreszta nie mnie to oceniac. Kazdy niech robi co chce.
Last edited by MTD on 20 Jun 2013, 15:28, edited 1 time in total.
pietruh
Pad12

To to cie tak boli? Że nie kupię płyty od cygana za 5 zł tylko pobiorę z neta? Oczywiście jeżeli wciąż mówimy o plackach do samplowania. Co to za różnica? Przecież ten cygan nie prześle autorowi żadnych pieniędzy...on nawet nie wie kto to jest.
Dream about joining in
dudi
Pad16

pietruh wrote:@UP
no w sumie może nas obchodzić :P

a generalnie apeluję o spokój, żebym nie musiał nikogo oćwiczyć pańską rózgą :hah:

EDIT:
MTD wrote:Zajebiste forum gdzie na banerze widac jak byk plyty winylowe a userzy podaja linki do zripowanych plyt. Zero sztuki w tym.
Trochę galopujesz, przecież to tylko "symbol". Niech sobie każdy sampluje z czego chce - świata nie zmienisz ani nie zatrzymasz, więc easy bwoy.
MTD

pietruh wrote:To to cie tak boli?
Osobiscie mam !@#$%^&* w to. Tylko smutno patrzec na to. Pare lat temu przed czasami "Dzieci neostrady" ludzie podchodzili z wiekszym szacunkiem do muzyki niz obecnie.
DonPadzior
Admin

jeeeessssooooooo........znowu ?

Really... ????

Image
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
MTD

Zeby nie bylo. Sam jechalem na poczatku na ripowanych mp3 i innych formatach ale 10 lat temu doszedlem do wniosku ze chyba nie tedy droga :) Chyba jedynie Michał [Zone] mnie rozumie.
DonPadzior
Admin

MTD wrote:Zeby nie bylo. Sam jechalem na poczatku na ripowanych mp3 i innych formatach ale 10 lat temu doszedlem do wniosku ze chyba nie tedy droga :) Chyba jedynie Michał [Zone] mnie rozumie.
Nie tędy droga - jeżeli robisz to dla siebie (ale w takim wypadku po co wrzucasz swoją pracę w neta ? )...
Taka postawa jest jakiś islamski radykalizm gdzie człowiek który posiada inne poglądy jest albo palony na stosie albo izolowany i wyzywany od idiotów którzy nie wiedzą jak żyć :/
Stary jeżeli jesteś "ten jedyny i prawdziwy" to...fajnie i good 4 you ale kurna wypadałoby mieć trochę pokory i przynajmniej akceptować poglądy innych i nie wpierdzielać sie z butami w ich życie i mówić im jak żyć... Twoja zajawka to przedewszystkim coś co powinno jarać CIEBIE i jeżeli nie czujesz się dobrze z tym że według siebie robisz to co słuszne to znaczy że chyba sam siebie okłamujesz i nie wierzysz w to co robisz...
W tym momencie siedząc w Anglii mam ok 400 płyt a w domu w Polsce mam ze trzy może cztery razy tyle i dalej sampluję oraz będę samplować z neta jeżeli najdzie mnie ochota bo robię to z czystej wygody...
Czy to oznacza więc że nie mam szacunku do muzyki ? Co stanowi więc o szacunku do muzyki ? Gdzie jest jakiś kodeks czy chociażby nie wiem....jakieś regułki wypisane które powiedzą mi jak mam postępować żeby mieć szacunek ? Jak zmierzyć szacunek skoro szacunek jest sprawą indywidualną ? Czy człowiek który poprzez sampling kradnie pracę innych artystów ma mniejszy bądź większy szacunek niż człowiek który sam komponuje tą muzykę ? W którymś z tematów wrzuciłem link z aukcją na ebay'u gdzie można sobie kupić paletę winyli, skoro kupię sobie taką paletę (bo kosztuje niedużo) to czy znaczy to że mój wskaźnik szacunku skoczy o sześć punktów ? czy może pozostanie niezmieniony bo płyty będą ch^&*we ?
Pierdzielić tak bez sensu można w nieskończoność więc proponowałbym zamknąć ten temat w piździeć i zająć się tym do do czego według nas samych mamy szacunek :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
b0b
Pad7

Nie kumam takich spin. Jak gosciu robi z tego bity dla babci zamiast laurek, to co?
dudi
Pad16

Wszyscy cię rozumiemy, ale bez popadania w skrajności. Sam cisnę na winylkach, ale zrozum ludzi, którzy nie mają takiej możliwości. Muzyka to muzyka a i tak żaden z was nie płaci twórcom za wykorzystywanie ich własności, a prawa autorskie są prawami autorskimi ;) Nikogo nie interesuje czy tniesz mp3, jutjubowego ripa, czy elegancko wykopany czarny krążek.
MTD

Inaczej bo chyba nie do konca sie rozumiemy. Najwazniejszy jest efekt. Jest wielu beat makerow co robi dobre rzeczy z mp3 jak np. Zeus. Jednak ja pochodze ze starej szkoły i nie wyobrazam sobie np. zeby do mojego 26 letniego s 550 wsadzac mp3 na ich podstawie robic muzyke. Osobiscie nie mam nic do osob ktore sobie tna mp3 czy nawet utwory zripowane do 24 bitowego .wav jednak grzebanie w kratach ma swoj klimat i jest ono pewnym elementem hip hopu. Mowil o tym Diamond D, Pete Rock, Grap Luva itp itd... Ogolnie to polecam obejrzec Deep Crates 1 & 2 to zrozumiecie o co mi chodzi.

PS. I nie mowcie mi tu zdan typu: "a jakby diamond d powiedzial ze je kupe to tez bys tak robil?" odp: Nie nie jadłbym, jej... Tu chopdzi o klimat poznawanie wytworni muzycznych, kto sie udzielal w utworze i tak dalej.
b0b
Pad7

W takim razie jaram się Waszym szczęściem pochodzenia ze starej szkoły... Bo rozumiem to w tym momencie tak, że pewnego dnia zdecydowaliście się, że porobicie biciki i na następny dzień mieliście mpcty, eski, gramofony, cały hardware i 2 tiry winyli z samplami. Damn, że też ja się w tej szkole nie urodziłem..

Stary większość tutaj (na pewno ja) też by chciało w ten sposób działać, bo to mnie jara najbardziej. Ale wyluzuj portki i ogarnij, że nie da się wszystkiego od razu. A nie będę też czekać ileś lat, żeby pierw zebrać cały sprzęt i dopiero wtedy go podłączyć do prądu jak już uzbieram wszystko. Dlatego nie widzę problemu jak ktoś na początku dla treningu sobie ciacha z empetrójek. Przynajmniej później nie będzie musiał uczyć się od podstaw.

Już jednemu islamiście tutaj chciałem to przetłumaczyć, ale Ty wydajesz się ogarnięty ; ) pis
Last edited by b0b on 20 Jun 2013, 16:56, edited 1 time in total.
DonPadzior
Admin

b0b daj już spokój... plisss ognisko ugasło więc po co dorzucać drewna ?
Ende
Pad10

dude, zamknij ten temat jak możesz ;)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
b0b
Pad7

Luz, nie chcę się kłócić, choć ton może wskazywać : D
MTD

b0b wrote:Stary większość tutaj (na pewno ja) też by chciało w ten sposób działać, bo to mnie jara najbardziej. Ale wyluzuj portki i ogarnij, że nie da się wszystkiego od razu. A nie będę też czekać ileś lat, żeby pierw zebrać cały sprzęt i dopiero wtedy go podłączyć do prądu jak już uzbieram wszystko. Dlatego nie widzę problemu jak ktoś na początku dla treningu sobie ciacha z empetrójek. Przynajmniej później nie będzie musiał uczyć się od podstaw.
Czytałes wogole to co napisałem? Tez zaczynałem od mp3
b0b
Pad7

Do tego też odpowiadałem, dlatego nie kumałem Ciebie jak odnosiłeś się do tera giga bajtów fla i złotej płyty.
MTD

Chodzilo mi ogolem o to że małolaty wola wydawac hajsy na sprzety i inne !@#$%^&* a muzyke ssac za free z neta. Zamiast kolejnego kloca do studia wolalbym wydac hajs na plyty. Napisalem przeciez ze nie obchodzi mnie kto co z czego i na czym tnie. To indywidualna sprawa. Ale nie toleruje jak ktos daje blogspoty do sciagania bo wydajac plyte obojetnie czy 30 lat temu czy obecnie nie chcialbym zobaczyc jej na blogspocie.

Zreszta jakbyscie zauw3azyli zaczelo sie od tego ze:
MTD wrote:
Czasami ludzie nie rozumieja ze przez takei akcje niszcza sztuke diggingu
O to mi tylko chodzilo. Ja nie sampluje mp3 i jednoczesnie nie mam nic do ludzi ktorzy tak robia. Tylko szanowny pan pietruh wyskoczyl czy mnie to boli
b0b
Pad7

No i możemy zakończyć
pietruh
Pad12

pietruh wrote:Jeszcze Ende nie zauważyłeś, że jest grupa (chorych?) ludzi którzy by zabijali/biczowali/torturowali/karali/.../ za to, że nie masz hajsu na gramofon (w tym na przedwzmacniacz, igłę i resztę tego cholerstwa). Ktoś ma kasę to kupi i się bawi. A jak ktoś nie ma to co? Ma porzucić to co lubi? Przecież to prawie to samo. Co za różnica czy szukasz placka na stoisku gdzieś, czy na stronie. Ale nie bo tak robili jacyś tam goście to tak musi być i tyle. A gdyby oni powiedzieli, że bity robili na kuchence gazowej to też byście robili? :/

@UP
To jest moja odpowiedź na twoją odnoszącą się do "zabijania diggingu"
MTD wrote:Zajebiste forum gdzie na banerze widac jak byk plyty winylowe a userzy podaja linki do zripowanych plyt. Zero sztuki w tym.
Pozostawiam bez komentarza.
Dream about joining in
Locked