Płyta na dziś...

czyli pierdzioszenie o szopenie
Santiago
Pad4

Heh ciężko nie znać Akhenatora oraz kompana z grupy IAM (Invasion Arrivee de Mars ;D ) Shurik'na :)
http://soundcloud.com/santiago-23" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
siemasz3
Pad6

Jakis czas temu byl Akh i nadal pozostajemy w Marsylii, lecz zmieniamy grupe.
Psy 4 De La Rime. Grupa zadebiutowala w 2002 roku albumem Block Party ze znanym numerem Le Son des Bandits. Dzisiaj skupie sie na motorze napedowym ekipy - Soprano - bo dwa dni temu miala miejsce premiera jego najnowszego krazka Cosmopolitanie
[youtube]ZrdzfaH6Gnk[/youtube]

Dla tych, ktorzy o Soprano nie slyszeli, przygotowalem kilka mocnych numerow z lat poprzednich. Jest to jeden z moich ulubionych wykonawcow sceny franuskiej, a scena francuska jest moja ulubiona scena - suma sumarum - nic dodac nic ujac ;)

przeniesamowity:
[youtube]VLPRQUbhIT0[/youtube]

ten co sie nie moze nie podobac:
[youtube]s0trVuuUOY8[/youtube]

juz ciut starszy:
[youtube]2mq3FOojOhw[/youtube]

z Method Manem:
[youtube]oQ_J_J0Pr58[/youtube]

z kolejnymi Kozakami (Sniper):
[youtube]EIsDk36D4_o[/youtube]
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
siemasz3
Pad6

Zmieniamy ciut kierunek - wczoraj w USA ukazal sie najnowszy krazek grupy Army Of The Pharaohs zatytulowany Heavy Lies The Crown. Dla tych, ktorzy jakims cudem nie slyszeli o tej niesamowitej ekipie, wymienie kilku jej czlonkow: Vinnie Paz, Celph Titled, Apathy, Block McCloud, Esoteric - cos swita? Jesli nie, to polecam sie koniecznie zapoznac z tymi panami, bo muzyka w ich wykonaniu nie moze sie nie podobac. Ponizej numer ze wspomnianej plyty:
[youtube]ICgmXhcvrA8[/youtube]

A tutaj cos specjalnie dla tych, co katuja te pady samplami z winyli ;)
[youtube]LllJK5DjofM[/youtube]
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
aisbeatz
Pad5

Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o Army Of The Pharaohs ale na pewno w wolnej chwili sprawdzę ich twórczość :D
Tak z ciekawości spytam, czeka ktoś na projekt Mielzky/patr00 ?
[youtube]v70Yseqay-k[/youtube]
Jako ciekawostkę dodam że bit został zrobiony na sp1200 :D
https://soundcloud.com/adam-stasi-ski-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
siemasz3
Pad6

Pomimo ze Akhenaton wydal swoj najnowszy album 2 dni temu, nie bedziemy dzisiaj nic od niego sluchac, tylko przeniesiemy sie do poludniowego Paryza. Mafia K1 Fry to grupa skupiajaca ludzi mocno zwiazanych z kultura hh od 1995 roku. Kto chociaz troszke interesuje sie scena francuska, nie mogl o nich nie slyszec - a kto sie nie interesuje, niech poslucha co traci ;)
[youtube]GgwPQpE7qO8[/youtube]

Ja osobiscie nie jaram sie nimi tak bardzo jak niektorzy, ktorych znam. Wspomnialem jednak i zademonstrowalem ich flagowy numer, z powodu jednego czlonka, ktorego zamierzam przedstawic ponizej z tytulu albumu, jaki wydal 2 lata temu. Oto Rim K

[youtube]YnwyOJYdU0A[/youtube]

jego Algierskie korzenie:
[youtube]4nTTZmkpGPQ[/youtube]

na marginesie, spora czesc sceny francuskiej jest pochodzenia Algierskiego

[youtube]cdLtrBgmGm8[/youtube]

dziekuje za uwage
dobranoc
djfunnynut
Pad4

MAMUT :D
siemasz3
Pad6

Pozostajemy w Paryzu, gdzie w 1993 powstaje ekipa o nazwie La Cliqua. Pierwszy ich album z 1995, mimo ze zostal dosc dobrze przyjety, jakos nie trafil w moje gusta i nie bedzie stanowil tytulowej 'plyty na dzis'. Po odejsciu z ekipy dwoch raperow - Aarafata i Kohndo, pozostali czlonkowie (Daddy Lord C, Rocca i Raphael) wydaja w 1999 roku mega produkcje pod tytulem La Cliqua.
Pamietam to byl rok chyba jakos 2001 gdy wpadl mi w rece wspomniany krazek. Poteznie nastukany dobrym krakowskim skunem pochodzenia podobno holenderskiego, polozylem sie i zapuscilem Francuzow...
Nie wiem czy jakikolwiek inny album jaki slyszalem w zyciu (a slyszalem tego troche) tak mi sie spodobal i nie bylo to jedynie rezultatem dzialania czarodziejskiego dymu... Nie ma tam slabego numeru - moge w ciemno kilka losowych trackow zaprezentowac i z czystym sumieniem stwierdzic, ze zapodaje material z najwyzszej polki:
[youtube]sa3Hm6Y8ZfY[/youtube]

[youtube]B4eXC80oTlg[/youtube]

[youtube]scli5YbWixs[/youtube]

W roku 1998, Daddy Lord C, ktory obilo mi sie o uszy rownie zajmowal sie boksem, wydaje solowy album Le Noble Art, ktory nawiazuje do jego pozarapowych zainteresowan.
[youtube]QSP19-tFgMM[/youtube]

Jednak prawdziwa moc drzemie w innym czlonku, o oryginalnym glosie, ktorego nie sposob nie rozpoznac jak staje za mikrofonem. Rocca. Bizon juz wczesniej linkowal jego solidny numer z albumu Entre deux mondes z 1997, ja chcialbym zaprezentowac jego kolumbjskie korzenie. Z latynowskimi kompanami, jako Tres Coronas prezentuja sie tak:
[youtube]jwserHK_mFc[/youtube]
[youtube]xgOF76OcduA[/youtube]

Dziekuje za uwage... Dobranoc!
EasyB
Pad5

dobrze znasz francuski??
siemasz3
Pad6

EasyB wrote:dobrze znasz francuski??
Nie
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów

Znajo? Nieznajo?
Polecam bo i bity i skrecze są mocne:
[youtube]3q8nGnls1Ow[/youtube]
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
pandoktor
Padawan

Jeśli Francja to koniecznie:

[youtube]JSG2qHBm7WM[/youtube]

rok 1994, bezbłędny kawałek?? ktoś pamięta?)

Korzystaj z poprawnych BBkodów // dudi
DonPadzior
Admin

[youtube]oewRadlyrHo[/youtube]
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
siemasz3
Pad6

Druga polowa lat 90 ubieglego wieku to okres, gdy moje pokolenie rozpoczynalo przygode z rapem. Rzecz jasna amerykanski rap byl na topie, cos tam z polskiego no i pierwszym wykonawca, jaki przychodzil na mysl podczas rozmowy o scenie francuskiej (taaaa scenie, znalo sie tylko jego ;) ) byl MC Solaar. Jak mam byc szczery to jego muzyka NIGDY nie trafila w moj gust. Pamietam jak uslyszalem go pierwszy raz i zastanawialem sie jak w ogole mozna sluchac rapu francuskiego - to byly moje pierwsze wrazenia - jak sie potem okazalo - niewyobrzalnie bledne, bo za kilka lat od tej chwili stane sie prawdziwym fanatykiem tej sceny i bede sluchal przez pewien czas prawie tylko francuskich wykonawcow. Co do postaci samego MC Solaara, pewnie mial on jakis tam wplyw na ksztalt sceny francuskiej, slyszalem jego ze dwie plyty (to juz znacznie pozniej, jak sie wsluchalem i wypracowalem sobie gust) - dalem mu szanse, ale niestety nadal nie trafial do mnie.
Chcialem dzisiaj natomiast zaprezentowac wykonawce, ktory po kilku latach od chwili gdy slyszalem po raz pierwszy MC Solaar'a, zaszczepil we mnie milosc do francuskiego rapu.
Panie i Panowie, mam zaszczyt przedstawic Wam mocnego wykonawce... Oto Sully Sefil
[youtube]mpdQv4R6l_Q[/youtube]
Kawalek pochodzi z niesamowitej plyty Sullysefilistic z 2000 roku, ktora bedzie tytulowym albumem na dzis. Goscinnie, oprocz kolejnego mistrza Busta Flex, o ktorym niebawem napisze wiecej, pojawil sie sam Afu Ra - ktory mam nadzieje ze jest Wam znany ;)
[youtube]jhWhC_nvn2I[/youtube]

Co do Keny Arkana, chyba najmocniejsza rapujaca kobieta we Francji. Glownymi kandydatkami do dentonizacji mysle ze byly by Princes Agnes lub Diams, bo Ste Straus ciut w tyle. Obie panie mozna uslyszec w tym niesamowitym 13 minutowym numerze
[youtube]Q4X-kZKgr3k[/youtube]

dziekuje za uwage
dobranoc
siemasz3
Pad6

Przeniesmy sie na moment do Paryza do roku 1997. Z inicjatywy takich osob jak Kool Shen, Busta Flex czy Zoxea powstaje kolektyw o nazwie IV MY PEOPLE i w tym wlasnie roku zostajemy uraczeni maxi singlem pod tym samym tytulem. Goscinnie wystapil reprezentant dancehallowej sceny o charakterystycznym wokalu - Lord Kossity. Za muzyke odpowiedzialny jest Madizm, a brzmi to tak:
[youtube]QA-XHPUXurw[/youtube]

Jest to poczatek tego co w ciagu najblizszych lat bedziemy rozpoznawali niemal od pierwszych uderzen bebnow, ulicznego, paryskiego stylu mistrzow... stylu IV MY PEOPLE

Rok 2000 i mamy Certifie Conforme, gdzie oprocz wspomnianych bohaterow, uslyszymy takich wyonawcow jak Serum, Salif, Toy.
[youtube]kx8xBPjlt7k[/youtube]
Osobiscie nie jaram sie tym albumem tak jak kolejnymi...

Rok pozniej, Madizm wraz z Sec.Undo wypuszczaja kozacka kompilacje Streetly Street. Po wlozeniu krazka do odtwarzacza, z glosnikow uslyszymy takie intro:
[youtube]ZKliVBXUyxw[/youtube]
Jak ktos nie zacznie sluchac dalej, to z czystym sumieniem nazwe go bezgusciem. Na tym mixtejpie nie ma slabego numeru - kwintesencja brzmienia zmiksowana z najlepszymi glosami Paryza tamtych czasow moim skromnym zdaniem.
[youtube]0LGZi5O4NXQ[/youtube]

Chlopaki nie proznuja i w 2002 ukazuje sie kolejny niesamowity krazek IV MY PEOPLE ZONE
[youtube]KS9pi8QvGAs[/youtube]
[youtube]PGAr5WSuQzo[/youtube]
Nie ma slabych kawalkow i w tym przypadku

c.d.n.
siemasz3
Pad6

Korzenie IV MY PEOPLE siegaja miedzy innymi roku 1988, kiedy to powstaje grupa NTM - Nique Ta Mère (w wolnym tlumaczeniu j**ac twoja matke). Jej zalozycielami byli Joey Starr (nie mylic z Fredro Starrem ;) ) i Kool Shen - typ, o ktorym wiecej juz niebawem.
Dzisiaj chcialem zaprezentowac trzeci album ekipy - Paris sous les bombes z 1995 roku, przez wielu (nie przeze mnie) uwazany za najlepszy w dorobku grupy.
[youtube]amX9hnr32A0[/youtube]
[youtube]jRzv9gep5Ng[/youtube]

i absolutne mistrzostwo swiata z NASem
[youtube]1Ly3TsCSTrE[/youtube]

kontynuacja juz niebawem
DirtyDrumzStudio
Moderator

Jeżeli mówimy o scenie francuskiej to warto wspomnieć o:

- Hocus Pocus czyli 20syl i jego znajomi muzycy tworzący w klimatach Hip Hop / Jazz

[youtube]urE5E6W2aN8[/youtube]

- C2C. Jest to ekipa djów złożona miedzy innymi z 20syl'a o którym powyżej wspomniałem. Spora dawka turntablismu !

[youtube]MGKFLGrmjfw[/youtube]

- Jazz Liberatorz to trio producenckie które na swoim koncie ma współpracę z takimi kozakami jak Aloe Blacc, Sadat X, Mos Def czy Declaime

[youtube]kFs03oAx9ME[/youtube]

- Dubmatique to wbrew pozorom nie francuzi a Kanadyjczycy ;) Łączą w swoich utworach wiele gatunków np. Soul, Reggae czy Ska

[youtube]g4fsCfgvthE[/youtube]
siemasz3
Pad6

Dzisiaj przyjrzyjmy się jednemu z pionierów kultury hip-hop we Francji. Człowiek ten od drugiej polowy lat 80 ubiegłego tysiąclecia czynnie uczestniczył w rozwoju nurtu. Tańczył breaka, malował mury, ale najbardziej interesuje nas jego działalność muzyczna.
Jak wspomniałem w poprzednim poście, był członkiem IV My People i NTM, jednak nie można zapominać o jego solowych albumach, których dorobił się niestety tylko dwóch... ale za to jakich...
2004 [Dernier Round]
[youtube]0D5fhVF1ipA[/youtube]
[youtube]zCJnR7tKMIY[/youtube]
[youtube]pvPtIgUwhkw[/youtube]

2009 [Crise de Conscience]
[youtube]Qrn6cp47ULU[/youtube]
[youtube]8nUOM8DdqLs[/youtube]
[youtube]dt_YNGxJXIg[/youtube]
Santiago
Pad4

Płyta na dziś... Eripe - Opium LP :)
[youtube]Cw_63gRNpZU[/youtube]
http://soundcloud.com/santiago-23" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ende
Pad10

SANTIAGO PROPS.
siemasz3
Pad6

Tak ostatnio w którymś wątku wspomnieliśmy o krakowskim Master Planie, to pójdę za ciosem i dzisiaj posłuchamy troszkę amerykańskiej klasyki (stara gwardia wie o co chodzi, a młodzi niech sprawdza trochę tego materiału)
Ultramagnetic MC's - Raise It Up
[youtube]cfg4DaDsp4I[/youtube]
Chyba najbardziej znany człowiek z ekipy wyżej wymienionej razem z innym wariatem (może nie do tego stopnia dosłownie jak Kool Keith)
Kutmasta Kurt Presents Masters Of Illusion - Urban Legends
[youtube]v7gWDqANXEQ[/youtube]
Jak usłyszałem pierwszy raz Nine - Make or Take to mi pantofle z nóg spadły i wyleciały na podwórko. Do tej pory jak ten saksofon gra to mnie ciarki przechodzą
[youtube]SYVcaQ1Bzu8[/youtube]
Dla Rakim - Guess whos back kupiłem jego cały album - był chyba 1999, ja bylem w liceum i wydatek 90pln troszkę był odczuwalny bo moglem przykładowo mieć za to piąteczkę skuna
[youtube]xpU6FRYpKAk[/youtube]
Gdy usłyszałem pierwszy raz Afu-ra - Whirlwind thru cities na Pierwszym Dotyku Niewidzialnej Reki, wiedziałem ze nie spocznę dopóki nie znajdę albumu w krakowskiej sieci Music Corner
[youtube]eeuLcPRSctU[/youtube]
Znajomy skejt mojego kumpla pod koniec lat dziewięćdziesiątych przywiózł kilka płyt z USA, miedzy innymi Hieroglyphics - 3rd eye vision
[youtube]amDQ7RDs4hk[/youtube]
Na tym albumie po raz pierwszy zetknąłem się z Del'em... Wtedy jeszcze nie wiedziałem ze jest on autorem takich numerów jak Lyric Licking
[youtube]ntCfJP9cplE[/youtube]
Przywiózł jeszcze album Outkast - ATLiens, który brzmiał jak przystało na rok 1996 - na marginesie - kto poda mi kiepski rapowy album z tego właśnie roku, stawiam flaszkę.
[youtube]J2kzUyLO9H4[/youtube]
Szkoda ze chłopcy poszli inna droga...
Na zakończenie dam kolejny numer (również 1996), który do tej pory wywołuje u mnie ciarki na grzbiecie (ten wyżej wymieniony Nine to tez 96')
Xzibit - Paparazzi
[youtube]-5UTTHeRnZE[/youtube]
Dziękuję, dobranoc
Post Reply