Sampel główny - mix

Miks, mastering, etc.
Post Reply
DanNaBitach
Pad1

Cześć! Od jakiegoś czasu kombinuje z mixem, często z różnym efektem ale na szczęście jest znacznie lepiej niż kiedyś. Mój problem polega na mixie głównego sampla - chciałbym nadać mu przede wszystkim energii, ale również takiej, hmmm, klarowności, wszechobecności :) Nie wiem jak to dokładnie określić, ale tak jakby sampel się tak rozpływał na lewy i prawy kanał. Macie jakieś sprawdzone efekty, wtyczki itp do mixu sampla głównego?
1Sort
Pad3

Bardziej będziesz sie jarał, jak sam do tego dojdziesz ;) Ale tak mniej więcej to chyba chodzi Ci o eq i jakieś wtyczki do szerokosci bazy stereo może. Ew. kompresja też pod to podchodzi
bartas
Pad1

wrzuć sampel na dwa pady, wejdz w MIXER i daj jeden Pad na lewo, drugi na prawo :P
wolfset

Ja bym tam zgrał ten sampel na kilku ścieżkach a później kombinowanie z eq i każda ściecha w innym miejscu na miksie. Później przy zgrywaniu odpowiednio zwiększała bym i zmniejszał głośność śladów. Kombinuj, najlepiej to tego sampla pierdyknij najpierw przez jakiś porządny procesor efektów, dziabnij jakieś lekie echo z głębokim "dipem" ;) szukaj swoich metod, powodzenia
monumatik
Padawan

Zarzuć na sampla delay stereo z pokrętłem dry\wet, opóźnij lewy kanał względem prawego o jakąś wartość (nie wiem jaką bo nic na sztywno w muzyce) np. 25ms. Następnie domixuj powoli zwiększając parametr dry\wet. Możesz też odciąć trochę góry i dołu filtrami.
Post Reply