Lakier <lol>

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
EML
Pad1

Chciałbym rozpocząć dyskusję taka fajna :D Można kupować casing i różne skiny. Robiło ktoś kiedyś tak z was, z waszych znajomych, czytaliście gdzieś aby ktoś lakierował, tak lakierował obudowę ?? Bo ostatnio myślałem sobie, że warto przejść się do lakiernika i pogadać z nim. Zaklejenie elementów sami wiecie o jakie mi chodzi (czerwony napisa Akai, MPC 2000XL i malutkie napisy to też nie jest problem). Jakie macie zdanie na ten temat :) Kupiłem Mpc'tke z lekkimi wadami (odpryski. rysy) i chciałbym to ładnie zakryć :)

Pozdrawiam
pietruh
Pad12

Słyszałem, nie widziałem nie robiłem. Widziałem zdjęcia 2500 (mpc) jak ktoś zrobił przyciski złote sprejaszkiem po prostu :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
EML
Pad1

Muszę się rozejrzeć za jakimś lakiernikiem u mnie w mieście :D
jacai
Pad7

Bawiłem się w takie rzeczy kiedyś, nie przy mpc, ale przy różnego typu elementach motocyklowych ,metalowych i z tworzyw itp. Zabieg do wykonania w warunkach domowych, niewielkim kosztem. Kwestia posiedzenia nad tym trochę godzin i cierpliwości, bo jeśli ma to wyglądać solidnie niestety trzeba się pobawić w szczegóły, nałożyć kilka warstw bo niestety elementy narażone na ciągłe dotykanie , pocieranie przy małej ilości warstw szybko będą wyglądać szpetnie. W przypadku MPC inna jest tylko kwestia różnych symboli nad klawiszami itd. Ale to też nie problem, wystarczy zrobić jakieś szablony i przykryć na koniec lakierem. Jak coś ,mogę Ci opisać cały przebieg tej zabawy.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
dudi
Pad16

Lakierowanej nie widziałem, ale z wymalowaną 2kxl mam nawet zdjęcie z jamu (ostatnio kobita mi pokazała, że się pałętaja moje łapska po necie ahaha)
http://instagram.com/p/d81m62AGjS/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Nie mam innego zdjęcia, jak gdzieś znajdę żeby było lepiej widoczne co tam jest to podrzucę.
mateusz
Pad1

nie malowałem nigdy, ale mam moją mpc całą białą z czarno-czerwonymi elementami (czcionki i obrys padów) tyle, że skina zrobiłem sam w AutoCadzie, a kumpel po znajomości mi to druknął, myślałem kiedyś o sitodruku albo pomalować i dać jako kalkomania + lakier ale jakoś nie mam czasu, ale kto wie pewnie za jakiś czas tak zrobie bo jednak lakier to lakier a nie naklejki.
EML
Pad1

Marzy mi się czerwono-czarna MPC, zorientuje się czy jakiś fachowiec może to zrobić. Wole więcej wydać i mieć pewność dobrej roboty :) Jacai, a TY jak zrobiłeś szablon ?? Jakaś folia, taśma malarska, izolacja :D Bardziej znam się na budowlance niż na mechanice i motoryzacji ;p

One love :)
DonPadzior
Admin

Nie trzeba być fachowcem...
Poszukaj "Hydro Dip" - nie wiem jak to się w Polsce nazywa ale wiem że jest do dostania :)
Tutaj w UK to całkiem popularny sposób na różnego rodzaju mody.
Jeśli nie chcesz patternów (wzorków) to możesz sobie też zamówić pełny kolor....lub dwa, trzy...pięć :D :D :D

[youtube]rmSV2l6JFt0[/youtube]

[youtube]pk39PRZ1JhQ[/youtube]

[youtube]m4mOYpFfnbc[/youtube]

[youtube]WGwbOwFpVwo[/youtube]

[youtube]t6N2Pfqx53Y[/youtube]
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
buh
Pad1

EML wrote:Marzy mi się czerwono-czarna MPC
Coś mijałem w ten deseń "_

Image
EML
Pad1

Właśnie widziałem to zdjęcie :) Ten sposób z hydro dipem też całkiem fajny :)
jacai
Pad7

Szablon sobie rysujesz i wycinasz czy to w autokadzie czy to w photoshopie czy corelu. Można oczywiście ręcznie. Bardziej chodziło mi o szablon wszystkich napisów, pewnie można go gdzieś znaleźć . Bo raczej fejnie by było mieć z grubsza opisane przyciski :P
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
EML
Pad1

Pewnie gdzieś jest, trzeba poszperać w google :P
DonPadzior
Admin

była kiedyś stronka http://www.styleflip.com ale na obecną chwilę okrutnie wolno mi się wczytuje - nie wiem czy to wina serwera czy poprostu stronka jest opuszczona... możesz spróbować później :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
EML
Pad1

Nom fajna stronka, można tam sobie skina zrobić. Znaleźć szablon patternów to by było to :P, tak aby zakryć wszystko i walnąć lakierem napisy ;)
mateusz
Pad1

nie miałem czasu wrzucić, ale u mnie wygląda to mniej więcej tak:
Image
Image
b0b
Pad7

Klasa Panie! Tylko nie wiem czy ten czerwony wyświetlacz nie jest już przesadą :D
EML
Pad1

Łoooooo jak Red :D Stary mega, jak Ty to zrobiłeś ??
mateusz
Pad1

rozkręciłem i dałem folię czerwoną dwie albo trzy warstwy, w sumie możesz mieć kolor jaki chcesz zależy od folii i koloru wyświetlacza. Ja w wersji mcd miałem biały więc nie było problemu.
EML
Pad1

Również mam biały. Słuchaj folie jak kładziesz ?? Tzn jak i co z czym się je :) Jeżeli masz czas opisz jak to mniej więcej zrobić i jaki materiał jest potrzebny :) Co robisz z napisami etc :)
mateusz
Pad1

Niewiem czy rozkręcałeś już kiedyś mpc, jeśli nie no to powiem Ci że musisz odkręcić wszystkie śrubki z boku i tyłu i dobrać się do wyświetlacza. Wyświetlacz rozkręcasz na części pierwsze, na yt jest wiele filmów jak wymienic zepsuty wyświetlacz, no to postepujesz tak jak na tych filmach (tyle że go nie odpinaj). W sklepie papierniczym kupujesz folie, taką sztywną na okładki do skoroszytów - jaki kolor chcesz. Po rozkręceniu wyświetlacza masz w środku ekran i mniej więcej na jego wymiar wycinasz te folie i nakładasz (normalnie luzem). Możesz nawet załączyć mpc żeby zobaczyć jak to wygląda po nałożeniu, ja dałem chyba 2 lub 3 warstwy - niepamiętam. Przy skręcaniu musisz uważać żeby nie zjechały z ekranu, bo jak już skręcisz to się bedą trzymać.
A napisy to normalnie wziołem z orginalnej instrukcji wrzuciłem rysunek mpc (ten z objaśnieniami) do autocada, przeskalowałem go chyba na 1 do 0,1mm i na takim szablonie przerysowałem wszystko. Potem mi to znajomy wydrukował w drukarni, nie dokońca tak jak chciałem no ale to experyment był więc i tak się cieszyłem. Z tym że on mi to druknął na przezroczystej folii, a kolor biały to po prostu druga folia.
Post Reply