Sprzężenie ?

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seba2stian
Pad1

Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem Akai MPC1000. No i już mam mały problem. Gdy podpinam ją bezpośrednio do głośników wszystko gra elegancko. Żadnych szumów. Do tej pory pracowałem tylko i wyłącznie na komputerze więc sample z winyli zgrywałem bezpośrednio do interface`u (behringer xenyx 302 usb takie małe tanie) i szumów nie było. Nadal gdy podłączam gramofon do interface`u nie ma ani szumów ani nic tylko sam dźwięk. Problem zaczyna się gdy wpinam wyjście z mpc do tego samego wejścia(wejście liniowe) do którego wpinam gramofon(sygnał z gramofonu wzmocniony mikserem)... Nawet gdy mpc jest maksymalnie wyciszone jest mega szum na odsłuchu. Taki szum jakbym wpinał jakiś mikrofon w który wieje wiatrak... Co ciekawsze gdy próbowałem wyprowadzić sygnał z interface`u do Record in w mpc żeby zgrać syntezator vst taki sam szum pojawił się w odsłuchu z mpc.
Nie możliwe że przyczyną są kable bo tych samych używam do podpinania do odsłuchów i szumu nie ma.
Wygląda mi to na problem z interface`em ale szumy przy gramofonie nie występują co mnie kompletnie zbija z tropu :(
Może to być wina jakiegoś sprzężenia czy czegoś takiego? A może muszę jakoś uziemić sampler? Czy może muszę wzmocnić jakiś preampem sygnał wyjściowy z mpc? Wykracza to już poza moją wiedzę dlatego udaję się do was bo widzę na forum że wasza jest ogromna.

Znalazłem takie informacje ale nie znam się zbytnio na tym ale myślę że to może być przyczyna...
W MPC 1000 impedancja na wyjściu 1kOhm, i +11 dB
W moim interface impedancja na 1 wejściu 6kOhm na 2 wejściu 20kOhm, w tu na obu +20dB.
Mógłby ktoś zerknąć na te dane i powiedzieć czy to ma coś do tego? Czytałem kiedyś o tej impedancji przy okazji preampu do mikrofonu ale nie pamiętam zbytnio już na jakiej zasadzie to działało : (
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 12:18 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Intaeface jest ok, z resztą sam na takim pykałem i nigdy nie było żadnych problemów z szumami. Oprócz początków, zanim zainstalowałem konkretne stery. Zobacz jaki masz MASTER LEVEL na MPC w ustawieniach . Podkręć głośność knobem na MPC przycisz na interfejsie. Trudno powiedzieć ocb. Najlepiej sprawdź na innym interfejsie jeśli masz możliwość wtedy będzie wiadomo gdzie leży problem.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
seba2stian
Pad1

Właściwie to mam możliwość sprawdzenia na zintegrowanej karcie u siostry :V Zaraz obadam. Master mam na 0 co lekko obniżyło szum(przedtem było na -6). Jak dałem Main lvl na maks a w karcie prawie minimum lekko to obniża. Ale takie brzęczenie jest nadal : (

EDIT:
Prosiłbym jakiegoś moderatora o wrzucenie tego do poprzedniego postu bo coś mi nie śmiga opcja edytuj a wiadomość może byś przydatna na przyszłość komuś.
Napisałem do znajomego dźwiękowca który poradził mi bym wpiął mpc do innego gniazdka niż to z którego zasinaly jest komputer->interface(bo zasilanie na usb), gdyż tworzy się jakaś pętla napięciowa czy coś tego typu. Wpiąłem zasilanie z innego gniazdka i brzęczenie znikło. : ]
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 15:41 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
ODPOWIEDZ