A z innej beczki odpowie mi ktoś na pytanie, jaki mi kumpel zadał dziś? Czy jest sens dawać do masteru kawałek, który ma nagrane wokale normalnie, ale pod instrumental ściągnięty z jutuba? Czy po miksie takiego numeru, master może coś jeszcze dać? Dużo/mało? Opłaca się?
master z instrumentalem z jutuba
- b0b
- Pad7
elo, pisałem w offtopicu, ale chyba lepiej założyć temat osobny:
- dudi
- Pad16
Odpisałem w offtopie, to już tu nie będę pisać od nowa tylko się zacytuję:
dudi wrote:W zasadzie to miks był tylko sampla z wokalem i jak ktoś wiedział co robić to IMO już nic się nie wykrzesze z tego, jeśli mówimy o 'stand alone' kawałku. Cudów z jutjubowych ripów nie zrobi nawet żaden londyński spec, a jeśli to ma być za hajsy to tym bardziej odradzam. Za free można dać komuś żeby się pomęczył, może ma jakieś zdolności, pobawi się trochę EQ, ale mimo wszystko sądzę, że zawsze usłyszy się, że to rip z jutjuba
- DonPadzior
- Admin
You can polish a turd but it's still just a piece of shit....monumatik wrote:"Magiczna sztuczka"-----> kluczowany instrumental przez wokal ale sidechain. Sidechain dość delikatna redukcja, powiedzmy od 300-4kzh ale to raczej na słuch czea ustawić. Instrumentale są zlimitowane więc Gclip na sumę.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Padawan
Truetotepady wrote:You can polish a turd but it's still just a piece of shit....monumatik wrote:"Magiczna sztuczka"-----> kluczowany instrumental przez wokal ale sidechain. Sidechain dość delikatna redukcja, powiedzmy od 300-4kzh ale to raczej na słuch czea ustawić. Instrumentale są zlimitowane więc Gclip na sumę.