Czy warto kupić mpc studio?

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
traper
Padawan

Witam!
Od dość długiego czasu robie beaty w FL studio ,głównie trap i zastanawiam się nad zakupem MPC studio, co o niej sądzicie? Miał może ktoś okazję używać?
pietruh
Pad12

nie, guwno tylko oltskul nie patsz na takie badziewia tylko sp1200, mpc 60, bo 2000 to już za nowe jest, albo weź upoluj dzika - włuczniom nalepiej bo to stare i fajne jest, i potem naciongnij skure na jakiź garnek i bendzie dobry oltskul!
Tak tak to jest żart...Kurde człowieku nikt ci nie odpowie na takie pytanie, gdybyś zapytał, o pady, o soft i o inne tego typu sprawy to ci ktoś może odpowie. Ale czy warto? Lepiej kupić same komponenty i samemu zrobić mpc studio i zaprogramować softa...
Patrz parę tematów niżej, wpisz w opcji SZUKAJ (tak tak to istnieje, to nie wymysł admina) "mpc studio" i wyskoczy ci.
GOOGLE
Poczytaj i się dowiedz co i jak. Ale nie...lepiej żeby ktoś ci od podpunktów wypisał co i jak. Sorry, że tak od razu piszę na twój pierwszy post (ps. Siema) ale nie mogę wytrzymać jak ludzie wchodzą i zamiast poszukać walą temat i czekają na wyniki. PS2. Wolałbym Maschine mikro mk2 niż mpc studio :)
Pis!
We can play in the graveyard
Dream about joining in
traper
Padawan

Sorry że nie sprecyzowałem ale chodzi mi generalnie o soft, bo niebardzo jestem przekonany do tego softu z mpc studio i boje sie że może mi brakować fl studio i gdyby poprostu ktoś posaidający ten sprzęt powiedział jak mu sie na tym pracuje.

pozdruwki tylgo oldzgól
Ende
Pad10

a nie lepiej kupić jakiś kontroler? skoro siedzisz w sofcie, to właśnie kontroler jest (wiadomo, według mnie) najlepszym rozwiązaniem. (podwójny wyszedł nie celowo :))
dudi
Pad16

Dokładnie. Chociażby takie MPD i dalej zostajesz w FLu skoro ci pasuje. Będziesz chciał Abletona czy cokolwiek innego, to kupujesz, instalujesz i jedziesz dalej na MPD.
Ende
Pad10

może tak pady + klawisze? najlepiej podaj kwotę jaką dysponujesz, a my coś znajdziemy :)
kejsu
Pad5

pietruh wrote:Kurde człowieku nikt ci nie odpowie na takie pytanie
Skoro podpuszczasz...

NIE WARTO "_
traper
Padawan

Może i macie racje z tymi kontrolerami. Co sądzicie o zestawie mpd 26 + jakieś niskobudżetowe klawisze? Jak jest z czułością padów w mpd?
dudi
Pad16

To może lepiej MPK - będzie dwa w jednym?
KAIXER
Pad1

To zależy na czym ci zależy :) soft działa że tak powiem w cipeczke , ja odpalam soft z MPC studio w CUBASE jako vst i śmiga malinowo , wtyczki vst tez działają w sofcie prawidłowo . Akai sukcesywnie poprawia błedy i wypuszcza upy softów.
Nie pracowałem wcześniej na starszych modelach MPC więc wypowiadam sie tylko o STUDIO
Pozdro
https://soundcloud.com/rafa-sok" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
wolfset

Tylko czemu Ci co pracują na starszych maszynach mają tak dużo do powiedzenia w kwestii STUDIO ? Traper bierz to mpc i niedaj się człowieku wrobić w żadne MPK !!! A pisanie, ze ren powinien być oznakowany jako mpd to już groteska;) mam w domu dwudziestkę czwórkę i za c.uj niewiem gdzie mam do niej podpiąć gramca, dysk twardy czy klawiaturę midi. w mpc ren wejść jest tyle, że chyba żaden interfejs audio w rozsądnej cenie nieda jej rady ;)
Ende
Pad10

może akai mpd 18 (KLIK :D) + m-audio axiom 49?
pietruh
Pad12

wolfset wrote:Tylko czemu Ci co pracują na starszych maszynach mają tak dużo do powiedzenia w kwestii STUDIO ?
Bo czyta się :)
Dream about joining in
dudi
Pad16

wolfset wrote:Tylko czemu Ci co pracują na starszych maszynach mają tak dużo do powiedzenia w kwestii STUDIO ?
To, że ktoś pracuje GŁÓWNIE na "starszych maszynach" nie oznacza, że nie ma się pojęcia o niczym innym.
wolfset wrote:A pisanie, ze ren powinien być oznakowany jako mpd to już groteska;)
nie wydaje mi się
wolfset wrote:Traper bierz to mpc i niedaj się człowieku wrobić w żadne MPK !!! mam w domu dwudziestkę czwórkę i za c.uj niewiem gdzie mam do niej podpiąć gramca, dysk twardy czy klawiaturę midi. w mpc ren wejść jest tyle, że chyba żaden interfejs audio w rozsądnej cenie nieda jej rady ;)
A klawisze REN też ma? Masz MPD24, której cena i era nie pozwoliła producentowi na umieszczenie takich wejść.
traper
Padawan

A czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy są jakieś różnice między mpc studio a maschine mk2? Co waszym zdaniem lepsze?
pietruh
Pad12

nowy temat załóż na osobne pytanie
Dream about joining in
wolfset

Ren ma wejście midi ziomuś, spokojnie sobie możesz do niego podłączyć :) nie będę się sprzeczał, o to jakie są różnice miedzy renem a mpd bo mi szkoda czasu na tego typu dyskusje, poza tym nie tego dotyczy wątek ;) za miecha będę posiadaczem (mam nadzieję, że szczęśliwym;)) rena, wtedy będę mógł podyskutować. Pozdrówka. A ty się dudi tak nie spinaj;) producent zadecydował, że ren to stacja robocza a nie kontroler, jak chcesz to zaczynaja zbierać podpisy pod petycją do akai ;P
dudi
Pad16

O moje spiny nie musisz się martwić. Na twoim miejscu raczej doczytałbym o czym producent zadecydował, bo według mnie REN to jednak Music Production Controller, a więc nie Music Production Center, a to implikuje, że jednak nie ja jestem w błędzie i Renaissance nie jest stacją roboczą. Celem producenta było (cytując za Akai):
Fusing Akai Professional’s legendary MPC layout and workflow with the power of your computer, MPC Renaissance is an unrivaled instrument for music production. The new flagship is a fully integrated hardware/software system: MPC Renaissance allows you to create using classic hardware controls and an integrated pop-up display, while its exclusive MPC Software empowers you with unprecedented, expandable production capabilities on your Mac or PC.
Co w skrócie oznacza, że nowy model miał na celu jedynie połączenie wyglądu i trybu pracy (nie do końca to czuję, ale rozumiem koncepcję treści reklamy) z komputerowym softem. Innymi słowy kręcisz gałeczkami w czymś co przypomina legendarne samplery, które pozwoliły im zawładnąć rynkiem muzycznym, ale w sumie jest to tylko kontroler do oprogramowania.
Wieńcząc tą wypowiedź dodam, że nie rozpisywałbym się o porównaniach REN do MPD (bo wg mnie to najzwyczajniej w świecie rozbudowane MPD), a raczej o REN do MPC, ale tobie szkoda czasu... a może brak wiedzy i argumentów na tego typu dywagacje? Bo zawsze lepiej rzucić kilka stwierdzeń mimochodem, bez potrzeby ich rozwijania.
wolfset

Tia szkoda mi czasu, ale big up za twoje poświęcenie ;) swoją drogą jednak spinacz z ciebie straszny ziomeczku ;P wyluzuj, fajnie, że wszystko tak ładnie wyjaśniłeś :) twoja racja :) a czy mpd czy mpc to już chu... Z tym, grunt, żeby bit grubo bujał ;P
dudi
Pad16

wolfset wrote:swoją drogą jednak spinacz z ciebie straszny ziomeczku ;P
Nie napisałem, że nie spinam się, tylko żebyś się o to nie martwił. A spinam się jak ktoś wypowiada się na poziomie "szkoły podstawowej", czyli na przykład pisząc:
wolfset wrote:Tia szkoda mi czasu
na merytoryczną dyskusję ja się pytam?
wolfset wrote:a czy mpd czy mpc to już chu... Z tym, grunt, żeby bit grubo bujał ;P
Z tym się natomiast zgadzam w zupełności.
Post Reply