Jaki sampler dla grającego dj'a ?

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Post Reply
acidboy84
Padawan

Witam
Chciałbym prosić użytkowników forum o spostrzeżenia i porównanie kilku Samplerów/efektorów.
Chciałbym zakupić jakiś efektor wraz z Samplerem ( koniecznie by było 2in1 ).
Jakiś czas temu wpadłem na test i kilka filmików prezentujących pewną hybrydę efektora, Samplera i mixera. Mianowicie Pionieer RMX 1000. Jest to coś co najbardziej mi odpowiadało. Gram sobie na Cd playerkach DENON 3700 i chciałbym w moje sety wnieść trochę oryginalność. Same mixowanie zaczyna się robić trochę monotonne. Gdy zobaczyłem co idzie zrobić za pomocą RMX 1000 byłem w szoku. Cena może tego cudeńka troszkę wysoka 2600zł ale robi wrażenie.
Podoba mi się sama koncepcja tego urządzenia połączenia 3 praktycznych urządzeń Samplera, efektora i miksera a jednocześnie ich manipulacja w czasie rzeczywistym. Czyli sygnał wyjściowy z miksera idzie na to urzadzonko ( tak mi się wydaje ) Tutaj właśnie zaczyna się mój problem.
Oprócz tego pioniera strasznie podoba mi się Sampler BEATH THANG http://www.djshop.pl/i11501,beat-thang,beat-thang-.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Oraz Sampler ROLAND SP 555 http://www.djshop.pl/k5,studio/i4090,ro ... -555-.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
O ile pionieer jest czymś co trudno zakwalifikować o tyle dwa pozostałe urządzenia to samplery. Ceny także zbliżone 2800-2500zł
Nigdy nie miałem do czynienia z tymi i podobnymi urządzeniami. Tutaj chylę się ku użytkownikom tych urządzeń. Moje oczekiwania sa proste, chciałbym kupić urządzenie które pozwoli mi kreatywnie tworzyć i za razem miksować utwory w czasie rzeczywistym. Bym w czasie grania setów możliwość remixowania danego kawałka poprzez efektory czy dodawania własnych dźwięków.
Nie za bardzo wiem jak się spisują samplery. Zazwyczaj widuje je w studio i czasem przy solowych popisach nie zauważyłem kogoś kto podczas grania z 2-3 cd playerow wplata popis na Samplerach co mnie dziwi, czy faktycznie się nie da czy mija się to z celem ?
Idąc tą droga czy samplery które wymieniłem sa dodatkowym źródłem dźwięku ? Tzn chcąc grać z np. 2 cd playerow i bawiąc się Samplerem muszę mieć mikser 3 kanałowy ( każde źródło dźwięku jeden kanał ) ? Jeśli dany Sampler ma efektor to czy sa to efekty które mogę nakładać na grający np. na danym kanale utwór czy też efektor odnosi się tylko do sampli ewentualnie loopów samego Samplera ? Jednym słowem czy efektorem i Samplerem w Rolanddzie i Beat Thangu mogę nakładać na utwór który leci na danym kanale. Patrząc na tylne gniazda w tych Samplerach wydaje mi się ze robią one za źródło dźwięku nie za mikser ;/wiec by dodać dźwięki muszę na mikserze wybrać kanał.
Trochę skomplikowanie piszę ale chciałbym jakieś rady, pomocy tudzież informacji przy ewentualnym zakupie jednego z tych urządzeń. Pioneer jest interesujący natomiast w Beat Thangu podoba mi się sam Sampler i możliwość edytowania ampli. Rolad ma świetne banki dźwięków oraz popisowy rodzaj regulacji efektu poprzez odpowiednie machanie ręką nad czujnikiem :p ale czy jest to faktycznie wygodne ?
Z góry dzięki
Ende
Pad10

a może po prostu kup mixer z efektorem, jakiś dvs + dicery? dvsem będziesz mógł odtwarzać pętle, a dicer będzie służył za sampler.
pietruh
Pad12

beat thang wygląda jak zabawka dla dzieci :D
We can play in the graveyard
Dream about joining in
acidboy84
Padawan

Beath thang faktycznie wygląda kosmicznie prawie jak padzik na straganach dla dzieci :P ale możliwości wielkie , sample czyste, możliwość edycji na sprzęcie to sporo. Szukam osoby która by mi naswietlila co z tych 3 rzeczy sie bardziej opłaca a może w cenie rolanda sp 555 jest coś lepszego ?
Ende
Pad10

Ende wrote:a może po prostu kup mixer z efektorem, jakiś dvs + dicery? dvsem będziesz mógł odtwarzać pętle, a dicer będzie służył za sampler.
acidboy84
Padawan

Wolal bym miec wszystko w jednym urzadzonku :). Jest gdzies jakis test rolanda sp 555 ?
dudi
Pad16

Review Rolanda sp 555, po angielsku, ale w dobrym magazynie. Mnie DJski set up kojarzy się z KaossPadem Korga (jeśli mowa o bonusach), ale to nie do końca to czego szukasz.
wolfset

Dla dj tylko i wyłącznie ipad plus io dock i dobre oprogramowanie, nie słyszałem o bardziej zachwalanym przez dj sprzęcie od kilku lat :)
dejfid
Pad2

ja mogę ci polecić APC20, jako uzupełnienie cd/gramofonów, w komplecie dostajesz licencjonowanego Abletona Lite i już można robić mashup'y bo chyba na tym ci zależy, a padów masz 40 nie 16 ( plus pady na których zaprogramujesz sobie efekty )
Post Reply