Akai mpd 26 problem
-
- Padawan
Czesc! Jestem nowy na forum i mam nadzieje, że trafiłem do dobrego działu. Ostatnio stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem mpd 26. Mam problem, ponieważ po podłączeniu kontrolera wszystkie znaki świecą się na wyświetlaczu. Tu się rodzi pytanie czy ja jestem taki zielony i nie umiem tego obsługiwać czy to może być błąd sprzętowy? Podłączając mpd do abletona banki działają, full level, 16 levels, note repeat działają. Proszę o pomoc, pozdro !
- DonPadzior
- Admin
tzn że co ??? wyświetlacz wyświetla ci tak jakby wszystkie możliwe kombinacje znaków ? jeśli tak to albo masz taśmę rypniętą albo jest gdzieś przebicie na płycie i złe napięcie dochodzi - małem obydwa przypadki w MPK z takimi samymi objawami...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
da się ogarnąć ale skoro jest na gwarancji to lepiej odesłać bo długość taśm jest tak na styk a w razie czego jeżeli będziesz musiał przyciać troszkę taśmę to się będziesz męczył... nie warto ![:) :)](./images/smilies/happy.png)
![:) :)](./images/smilies/happy.png)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
podłącz pod innego kompa żeby sprawdzić czy to nie twoje usb wali w (w)*uja, a jak to nic nie da to rozkręć i ooruszaj taśmą to nie jest takie skomplikowane jakby się wydawało ![:) :)](./images/smilies/happy.png)
![:) :)](./images/smilies/happy.png)
-
- Pad1
Hmmm a spróbuj zrobić taki myk. Kliknij na MPD przycisk GLOBAL, wejdź w ustawienia LCD CONT i zmniejsz kontrast. U siebie jak ustawię kontrast na max to też wszystkie znaki na wyświetlaczu napieprzają tak, że nic nie można z niego odczytać. Nawet nie wiem jaką wartość maksymalną można ustawić gdyż po prostu nie można tego odczytać. Posiadam MPD 32 ale ustawienia powinny być te same co w MPD 26. GLOBAL - dwa razy przycisk przewijania ">" ( ">" a nie ">>") - POKRĘTŁO (PUSH TO ENTER) kręcisz w lewą stronę i zmniejszasz wartość. Ja mam ustawiony kontrast na 60 i jest ok. Spróbuj, być może problem wcale nie leży w sprzęcie a tylko w ustawieniach ![;) ;)](./images/smilies/derp3.png)
![;) ;)](./images/smilies/derp3.png)
- DonPadzior
- Admin
w sumie racja....
kontrast mozna też zmniejszyć z poziomy vyzex'a (chyba heheheh)
![:D :D](./images/smilies/yay.png)
kontrast mozna też zmniejszyć z poziomy vyzex'a (chyba heheheh)