Siemka.
Mam pytanie. W jaki sposób Masteruje/kompresujecię bity z akai MPC?
Wgrywacie zmasterowany/skompresowany sampl? Czy jak?
Master/Kompresja
- DonPadzior
- Admin
zależy co kto lubi, jedni wysyłają ścieżki do kompa, drudzy resamplują 50x każdy track (masz tylko dwa efekty naraz) a inni poprostu robią RAW Beatmaking 

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- dudi
- Pad16
Resampling tutaj polega na nagraniu próbki z efektami w celu zwolnienia tychże
W ten sposób dając np. reverb i kompresor nagrywasz powiedzmy stopę z tymi efektami i przypisujesz ją do pada zamiast poprzedniej stopy, usuwając przypisane efekty. Teraz znów masz do wykorzystania 2 efekty (możesz robić to samo dla każdego dźwięku
aż będziesz zadowolony z brzmienia).
Nagrać możesz na kompa albo najprościej bezpośrednio na MPC.

Nagrać możesz na kompa albo najprościej bezpośrednio na MPC.
- dudi
- Pad16
no mozolnie, ale nie przyspieszysz czasuCopy wrote:Czyli Record i jedna ścieżka, druga, itd?
Troche "mozolnie" to będzie szło
A opisz dokładnie na czym polega ze szczegółami jak możeszbo ciężko mi było zrozumieć z tego powyżej co napisałeś

Co konkretnie mam opisać, bo w sumie nie wiem co było niejasne?
raw z ang. surowy, czyli w sumie można uznać, że bit zrobiony na MPC, zgrany bez poważniejszego (albo w ogóle bez) miksu będzie właśnie raw/surowym beatmakingiemEnde wrote:W necie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, mógłbyś mi wyjaśnić ten termin?RAW Beatmaking

-
- Pad1
proponuje wrócić do książek (ew. internetu - polecam zakamarki audio) i dowiedzieć się jak działa kompresja i ewentualnie zapoznać się z pojęciem miksowania ścieżek i obróbki całości (mastering). Rzucając pojęciami co do których nie jesteśmy pewni znaczeń i nie mając potrzebnej wiedzy możemy ewentualnie nauczyć się wszystkiego na odwrót