Jakie mpc Akai na początek

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Awatar użytkownika
Lobuz
Padawan

Siemanko planuje zakup MPC ,myśałem o akai mpc 500 na początek. Budżet to około 2000 zł. Nigdy wczesniej nie posiadałem takiego sprzętu, chciałbym na nim nauzyć się robić bity oraz nagrywać beatbox i z tego też sklejać bity. Jeżeli moglibyście to doradźcie coś ;) pzdr
Awatar użytkownika
piotraz
Pad6

Na beatboxie i jego nagrywaniu się nie znam, ale myślę, że mikrofon plus jakiś interfejs audio to prawie 1k może kosztować. Ja zacząłem od MPC 500 i powiem szczerze, że teraz żałuje. Nie dlatego, że jest słaba, czy upośledzona, ale dlatego, że mogłem poczekać, dozbierać sianka i kupić MPC 1000, bo apetyt rośnie w miarę jedzienia ;)
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

jak masz 2 tysie to najlepiej pomyśleć między akai mpc 2000xl lub bez xl oraz mpc 1000
na szybko
mpc 1000 - więcej ramu, całość możesz zrobić na samej maszynie, dość mała (kartka a4) z jjos duże możliwości
mpc 2000(xl) - większe pady, podobno brzmienie (przetworniki), duża, solidna maszyna
jeżeli to twoja pierwsza maszynka to chyba lepiej mpc 1000 z jjosem + słuchawki i masz wszystko. No i mikrofon do tego beatboxu ;)
sample możesz na początku brać z kompa, z jakiegoś cd playera lub telefonu a później kupić gramofon.

@ piotraz - ja mam 500 i nie żałuję :) jest to świetna maszyna i możesz śmiało robić prawie to co na 1000, nie ma waveforma...ale to mała różnica, a co do tego interfejsu...nie lepiej zgrywać na mpc od razu i tam składać? po coś jest ta mpctka :V
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
piotraz
Pad6

Pytanie tylko, jak będzie z jakością przy bezpośrednim nagrywaniu beatboxu do mpc :D. A ja też jakoś bardzo nie płaczę, ale jednak 12 levels to nie 16 levels ;)
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

piotraz pisze:Pytanie tylko, jak będzie z jakością przy bezpośrednim nagrywaniu beatboxu do mpc :D. A ja też jakoś bardzo nie płaczę, ale jednak 12 levels to nie 16 levels ;)
12x4 to za mało? to co ty tniesz tam świniaka na milimetry? :D
Ogarnie sobię jakiegoś majka w sklepie muzycznym weźmie mpctkę i zobaczy co i jak :)
Dream about joining in
Awatar użytkownika
piotraz
Pad6

bardziej chodzi mi o granie basiora, kminisz, pod ręką mogę mieć max 12 nut a to za mało dla mnie trochę :D
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

no to klawiatura midi ;D
Dream about joining in
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

pietruh, raczej 2k bym jemu na start nie polecał
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

dudi pisze:pietruh, raczej 2k bym jemu na start nie polecał
ja też mu nie polecam tylko mówię o opcjach :) najlepiej dla niego byłoby kupić mpc 1000 albo 500 jak mu na bateriach zależy :)
Dream about joining in
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

prawda jest tak, że w Polsce nawet 1% ludzi nie kupuje 500 dla baterii, tylko dla niskiej ceny :P
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

:D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
piotraz
Pad6

piotras approves ;)
Awatar użytkownika
Lobuz
Padawan

Mikrofony mam 2 sennheiser'a i shur'a wiec spoko ;) Ogólnie z regóły robie beatbox live na koncertach a jak nagrywalem to bawilem sie tylko troche na cooleditpro ale nic specjalnego. Myślałem o akai500 wlasnie na cene i na to co ma w sobie ,troche czytałem i duzo osób wypowiadało sie ze jest dobra na początek bo jest mały połączeniem kilku dobrych mpc'tek ale chce zaczerpnąć więcej wiedzy. Jeżeli chodzi o 12 a 16 padów szczerze to nie mogę sie na ten temat wypowiedzieć ponieważ używałem tylko akai 1000 jak dobrze pamietam ale na ipadzie. Beatbox robie juz kilka dobrych lat bawiłem sie na maszynkach ostatnio na nowo wypuszczonej Boss RC 505 mega zajawka. Ale nie chcę sie ograniczać bo one są typowo do beatboxu, a chciałbym również pobawić sie samplami porobić na żywo fajną muzyke nawet bez beatboxu aczykolwiek mega mi sie podoba wplątywanie beatboxu zdo beatów.
Awatar użytkownika
seba2stian
Pad1

2000 na bank ci nie spełni oczekiwań(posiadałem kiedyś coś tam mogę opowiedzieć o niej). 1000 osobiście polecam, fajny sprzęcik. Teraz działam na niej i na prawdę myślę że może ci zabanglać :D
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

Ja np bardzo chciałbym mieć 500, ze względu na mobliność tego sprzętu. Siekałbym po prostu wszędzie : ) Z takim budżetem może warto dozbierać do mpc 2500, ja docelowo ciułałem właśnie na ten model, ale wyszło tak że mam 2kxl i jestem bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

kejsu pisze:Ja np bardzo chciałbym mieć 500, ze względu na mobliność tego sprzętu. Siekałbym po prostu wszędzie : ) Z takim budżetem może warto dozbierać do mpc 2500, ja docelowo ciułałem właśnie na ten model, ale wyszło tak że mam 2kxl i jestem bardzo zadowolony.
chciałbyś zamiast 2kxl czy jako dodatek? ;V
Dream about joining in
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

na pewno nie zamiast i nie jako dodatek. Bardziej jako maszynę do robienia poza domem po prostu.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

To już lepiej używanego ipada 2...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
KAIXER
Pad1

a nie chce kolega MPC STUDIO ?
https://soundcloud.com/rafa-sok" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
Lobuz
Padawan

Właśnie a co myślicie o mpc Studio?
ODPOWIEDZ