Wrzuć swoje porady na temat miksu/masteru/produkcji

Miks, mastering, etc.
therecording
Pad1

Widziałem na mpc-forums.com taki temat i dziwię się że nikt nie zrobił go tutaj. Wiadomo że każdy ma jakieś techniki, porady na temat miksu/masteru czy też ogólnie rzecz biorąc produkcji dlatego też można się nimi podzielić. Może komuś się przydadzą.

Zaczynając od siebie to proponuję:
1.Zrobić w swoim DAW template do zgrywania. Może brzmi to max oczywiście ale nie każdy ma taki. Chodzi o to aby nie marnować cennego czasu.
Ja np. mam utworzone i podpisane wszystkie ścieżki jakich mógłbym użyć (kick1,kick2,snare,sampel1,sampel2,bas itp. itd) i od razu przyporządkowane im wejścia z interfejsu audio oraz standardowy zestaw wtyczek na każdym z kanałów. Zgrywanie i mix przebiega przez to przynajmniej o pol godziny szybciej :)

2.Zgrywaj zawsze w 24 bitach 44.1khz(lub wyżej). Do 24 bitów wytłumacznie w pkt 3. A co do samplerate : o ile zgranie materiału w wyżyszm samplerate samym ścieżką nic nie daje to różnica jest w działaniu wtyczek. Częśc z nich działa lepiej przy wyższych samplerate(potwierdzone info na własnym przykładzie)

3.Jeśli możesz nagrywać w 24 bitach to nagrywaj z niskimi poziomami. Sam nigdy nie przekraczam -12, aczkolwiek nawet -20 jest bezpieczne. Daje Ci to niższy szum własny przetworników a w efekcie wyższą jakość. Podkręcić głośność po nagraniu to nie problem. Gdy jednak stosujesz np funkcję export w MPC 2500 to dostajesz plik 16 bitowy. Staraj się utrzymać jego jak najwyższy poziom(nie przekraczający zera). Po zaimportowaniu do DAW obniż poziom pliku o -20 dowolną wtyczką insertową(nie faderem!!)

4.Wtyczki lepiej działają z niskimi poziomami bo trudniej je przesterować. Ilu z was normalnie w miksie jest w stanie przekrecic kontrolke drive w vintage warmerze na maxa bez charczenia?

5.Ustal sobie 1 element miksu którego głośności nie zmieniasz - większość wybiera stopę. Będziesz miał punkt zaczepienia dla całego miksu.

6.Monofonizuj bas. Na fourm już było o tym ale powtórzę. Na ślepo możesz ustawić bas poniżej 60hz w mono, a najlepiej około 200hz.

7.Oczywiste ale nie każdy to robi. Ustaw odpowiednio HPF i LPF na każdej ścieżce.

Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to wrzucę. Licze na odzew.
MPC2500 + ASR-X + S3000
pietruh
Pad12

therecording wrote: 1.Zrobić w swoim DAW template do zgrywania
i tu już mamy problem hehe ;)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Santiago
Pad4

pietruh wrote:
Jaki problem, zrobienie szablonu to nic trudnego, a ile czasu się zaoszczędzi. :V
Jedyną radę jaką mogę dać od siebie to polecam pobawić się na ścieżkach (ale z umiarem) delayem, reverbem, stereo, itp., nie pożałujecie.
http://soundcloud.com/santiago-23" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
piotraz
Pad6

Santiago wrote:
pietruh wrote:
Jaki problem, zrobienie szablonu to nic trudnego, a ile czasu się zaoszczędzi. :V
Jedyną radę jaką mogę dać od siebie to polecam pobawić się na ścieżkach (ale z umiarem) delayem, reverbem, stereo, itp., nie pożałujecie.
Dla użytkowników samplerów jak np. Pietruh problem :P
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
pietruh
Pad12

Santiago wrote:
pietruh wrote:
ja jestem taki mini-dudson hehe :D żeby nie powiedzieć kopia bo kopia jest gorsza, a ja tylko idę podobną ścieżką i siedzę tylko na mpc :)
Dream about joining in
therecording
Pad1

Nie no dajcie spokój haha.
a co do reverbów : sam rzadko kiedy wrzucam na inserty(tylko snare, moze haty), przeważnie stosuje sendy - można zrobić więcej kombinacji no i przy okazji uzyskujesz spójną przestrzeń i oszczędzasz procka.

p.s. sam kiedyś chciałem wszystko robić na mpc ale stwierdziłem że to nie ma najmniejszego sensu. mix na mpc jest mega ograniczony i trudniejszy.
MPC2500 + ASR-X + S3000
dudi
Pad16

therecording wrote:mix na mpc jest mega ograniczony i trudniejszy.
Tak, ale jest dla mnie również wystarczający, skoro osiągam w ten sposób brzmienie jakie mi pasuje.
jacai
Pad7

Na MPC zawsze spoko,ale woksu nie zrobisz niestety...
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
pietruh
Pad12

jacai wrote: woksu
jakiś ukryty sens >< ? :D
Dream about joining in
jacai
Pad7

Nic poza WOKS = WOKAL.
Image
:D
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
pietruh
Pad12

jacai wrote:Nic poza WOKS = WOKAL.
Image
:D
od razu mogłeś wox napisać ><
Dream about joining in
dudi
Pad16

jak zauważyłeś nie udzielam się wokalnie, więc się o to nie martwię ;)
therecording
Pad1

dudi wrote:
Tak, ale jest dla mnie również wystarczający, skoro osiągam w ten sposób brzmienie jakie mi pasuje.
Nie twierdzę że się nie da, patrz mój Beat tape vol.1. Poprostu nie masz aż takiej wolności a czy to dobrze czy nie zależy od Ciebie :D

Z resztą w ogóle mpctki są ograniczone. I w tym ich siła :D
MPC2500 + ASR-X + S3000
piotraz
Pad6

Tak na marginesie to wątpie żeby ktoś chciał zdradzać swoje patenty :D
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
therecording
Pad1

wiadomo że swoich najlepszych nikt nie wyjawi, ale proste rzeczy które mogą pomóc każdemu, czemu nie?
Na mpc-forums.com uzbierali 22 strony takich porad
MPC2500 + ASR-X + S3000
piotraz
Pad6

Moja jedyna rada to dużo czytać i szlifować umiejętności, bo sam nie mam jakichś niezwykłych tricków ;)
b0b
Pad7

Dla kogoś na wyższym poziomie, zwykła procedura może być dla Ciebie supa dupa turbo trikiem :)
dudi
Pad16

therecording wrote:
dudi wrote:
Nie twierdzę że się nie da, patrz mój Beat tape vol.1. Poprostu nie masz aż takiej wolności a czy to dobrze czy nie zależy od Ciebie :D

Z resztą w ogóle mpctki są ograniczone. I w tym ich siła :D
Nie napisałem nigdzie, że się nie da, po prostu ci przytaknąłem i dodałem swoje trzy grosze.
DonRafaello
Pad2

co się dzieje z totepady ??? on by coś tu pomruczał na bank :)
https://soundcloud.com/rafa-mrozek" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
b0b
Pad7

Chyba wystarczy, że wrzucił linka do dropboxa swojego :) Tam masz materiału na 102938120 stron takiego tematu :D
Post Reply