Od siebię samego polecam na początek kupno Maschine , myślę ze do produkcji samplowanych beatów pady są wygodniejsze , nikt nie mówi ze musisz się odrazu rozstawać z abletonem

Ja uzywam Maschine jako wtyczki w abletonie i bardzo mi się podoba ten workflow. Ale w samej maschine takze mozna od podstaw zrobic cały beat. Jeśli byś się decydował pracowac tylko na jednej stacji to polecam aktualizacje softu za 99 dolarów od maschine do 2.0 , kawał łądnego upgradu zrobili. Teraz kweistia tutoriali jest tego masa na necie , jednak maschine jest tak zrobione ze trochę trudno się porusza po programie bez niej

Polecam na youtube wpisać How to make beat maschine , i ogladac filmiki jak ludzie robią i analizować , ale jest masa toturiali do maschine , dubspot dawał duzo toturiali na yt z maschine polecam obejrzec . Co do pusha , fajnie zintegrowany z abletonem , jesli ktoś nie umnie grać to naprawde łątwo dograć coś nawet na tych padach , kiedyś ttp wspominał o nierównym świetle w pushu w abletonie 9,1 to już znikneło . Obie platformy cały czas się rozwijaja i będą aktualizowane , w pushu dodali sotatnio jakies loopowanie dzwięków itd, w maschine cały soft zmienili itd . Decyzja nalezy do cb , w razie jakiś innych pytan pisz . Pozdrawiam