Funkcja - "Timestreching", Nagrywanie sygnału

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafalsent
Padawan

1. Czy korzystał ktoś kiedyś z funkcji "Timestreching" ?
Czy działa ona przyzwoicie ?

2. Nagrałem sobie pętle perkusyjną. Do mojej MPC podpiąłem syntezator Roland. Kablem Jack-Jack z syntezatora Roland z wyjścia output do wejścia input w MPC.

a) Jak zrobić by leciała w tle perkusja,(wcześniej nagrana) grałbym na syntezatorze jakiś motyw, który słychać też w mpc. I w odpowiednim momencie nagrać ten motyw grając pod tą perkusję ?
b) Czy jest możliwość zrobienia tego co wyżej, lecz gdy gram LIVE na padach ?

Jeżeli chodzi o podpunkt drugi to próbował ktoś już tak działać ?

Jakie są ograniczenia z tym związane ?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Korzystałem, ciężko powiedzieć, że działa przyzwoicie, ale stretching robi :P Zależy tak naprawdę od próbki i ustawień, które wybierzesz, ale dużych zmian tutaj nie zrobisz. Generalnie jedna ze słabszych opcji na MPC (o ile nie najsłabsza).

Jak się wpiąłeś w record iny to wejdź w record mode, wciśnij play i graj. Jak będziesz chciał to nagrać to wystarczy wcisnąć F6. Później tylko docinasz próbkę i ustawiasz jak każdą inną.

Chcesz LIVE nagrać to, co robisz na MPC? To tylko jakimś cyfrowym rejestratorem albo na kompa.

Tak robiłem tak, ale ze skreczami.

Ograniczenia? Godzinnego seta nie zagrasz, bo ci RAMu w MPCtce nie starczy :V
Awatar użytkownika
rafalsent
Padawan

Tzn. zdarzało mi się robić bity w FL Studio na zasadzie brałem pętle jakiegoś utworu i można było ją rozciągać i dopasować do danego tempa :) (dodając później pod to perkusję oraz bas)

1) Czyli będę wtedy słyszał grającą wcześniej ułożoną perkusję i swój syntezator i w odpowiednim momencie go poprostu "przechwycę" jak sampel z wosku czy czego innego ?

(pamiętam był filmik na youtube jak O.S.T.R. robił coś w tym stylu na warsztatach związnych z tym live coke czy coś takiego tylko na MPC 5000 i się poprostu zastanawiam czy 500 nie jest jakoś ograniczona z tym)

Żeby słyszeć sygnał z syntezatora należy zmienić opcję monitor na on jak się domyślam ?

2) Live mam na myśli tak samo jak w powyższej sytuacji z tym, że perkusja nie leci nagrana tylko ja gram na padach, i znajomy pod to na syntezatorze.

Dzięki za odpowiedź ><
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

MPC ma w stosunku do DAWów w kwestii strechingu małe szanse.

1 - będziesz słyszał i dokładnie w ten sam sposób się to odbywa. ANALOG (chociaż nie zwracam uwagi na to co tam jest napisane), ale to jest pierwsze ustawienie jakie masz jak wejdziesz w record mode. Monitor to jest do monitorowania sygnału :P tam ci wtedy wyświetla czy sygnał dobija do "magicznego zera" :)

2 - lajwika nie zagrasz, bo w record mode nie działają pady, możesz tylko odpalić sekwencję. Takie coś nagracie w sposób, o którym wspominałem wcześniej.
Awatar użytkownika
rafalsent
Padawan

Dobra myślę, że temat do zamknięcia - dzięki ><
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie ma sprawy
Obrazek
Zablokowany