Ostatnio bardzo intensywnie działam w temacie kaset magnetofonowych i tak przyszło mi na myśl rozpocząć o nich wątek u nas na forum.
Żeby wystartować opiszę pokrótce typy kaset. Jest ich cztery, z czego tylko dwa w chwili obecnej są powszechnie dostępne. Osobiście miałem do czynienia właśnie z tymi dwoma.
1. Najbardziej podstawowa jest taśma żelazowa (Fe). Bez problemu odtworzy ją każdy magnetofon. Dostępność nawet w tej chwili jest dość dobra (chociaż ze względu na fakt, że w Polsce już zupełnie nikt ich nie produkuje coraz gorsza). Cena jest niska - oscyluje na poziomie 3 - 6 złotych. Niestety te taśmy charakteryzują się najmniejszym pasmem przenoszenia i największym szumem. Jeśli ktoś ma deck z przyciskiem Dolby to wciskając go może poprawić jakość dźwięku, ale szału i tak nie będzie.
Ogólnie panuje opinia, że starsze taśmy (wyprodukowane przed rokiem 1990) są lepsze jakościowo od tych nowszych. Nie potrafię niestety tego potwierdzić osobiście.
2. Drugim typem są taśmy chromowe (CrO2). Taką taśmę odtworzą już nieco lepsze decki niż "kuchenne jamniki". Ich jakość jest zdecydowanie lepsza od taśm żelazowych, niestety dostępność w Polsce w obecnych czasach jest nikła, a ceny wysokie (dochodzą do kilkudziesięciu złotych).
3. Kolejnym typem są taśmy chromowo-żelazowe (FeCr), której w życiu chyba na oczy nie widziałem. Ten rodzaj taśm był używany w latach '70 i na dłużej się nie przyjął.
4. Ostatnim typem są taśmy metalowe (Me) - najlepsze z najlepszych. Dzięki takim taśmom praktycznie nie dowiemy się co to szum, ale też nie odtworzymy ich w byle decku. W obecnej chwili dość rzadko spotykane.
Dwa rodzaje taśm, z którymi miałem do czynienia to taśmy żelazowe (chyba każdy kiedyś na taką coś nagrywał - myśląc o starszym pokoleniu) oraz taśmy chromowe, które są w zupełności wystarczające jeśli chodzi o jakość zapisu.
Zamówiłem testowo z zagranicy trochę taśm chromowych z najwyższej półki, czekam aż przyjdą, bo cena w porównaniu do tych polskich jest delikatnie mówiąc NIESAMOWICIE niska, więc jeśli ktoś będzie zainteresowany, po wstępnych testach będę mógł zamówić ich więcej.
Rodzaje kaset magnetofonowych
- dudi
- Pad16
Fajny sprzęcior man. Sam nigdy nie korzystałem więc szczegółowo się nie wypowiem, ale opinia o nim i ogólnie o Tascam'ach jest pozytywna, więc jeśli tylko działa to dasz radę go wykorzystać. Trafiłem też na opinie, że był to jeden z lepszych (o ile nie najlepszy) modeli portastudio.
Nawet jeśli działa, to warto byłoby pomyśleć na zrobieniem mu przeglądu - wyczyścić głowice, wymienić paski, chyba że wiesz kiedy coś takiego ostatnio mogło być robione. Podejrzewam, że najlepszą taśmą do niego będzie taśma chromowa, ale na zwykłej żelazowej też powinieneś dać radę nagrywać, a na pewno możesz na takowej przetestować jego działanie.
Nawet jeśli działa, to warto byłoby pomyśleć na zrobieniem mu przeglądu - wyczyścić głowice, wymienić paski, chyba że wiesz kiedy coś takiego ostatnio mogło być robione. Podejrzewam, że najlepszą taśmą do niego będzie taśma chromowa, ale na zwykłej żelazowej też powinieneś dać radę nagrywać, a na pewno możesz na takowej przetestować jego działanie.