Problem z brzęczeniem

Nie trzeba wyjaśnać
kissofdeath1987
Padawan

Witam.Mam pewien problem.Słysze brzęczenie kiedy mam podpięty gramofon pod mpc renaissance.Niewiem czym jest to spowodowane.Próbowałem zmieniać położenie sprzętu,sprawdziłem czy tak samo jest na słuchawkach i bez zmian.Dziwne dla mnie jest to,że kiedy serfuje po necie i np.ładuje mi stronę to te brzęczenie wycisza się.Ktoś może pomóc?Pozdrawiam
dudi
Pad16

Przeniosłem.
EasyB
Pad5

Spróbuj podłączyć lapka pod zupełnie inne gniazdko/szyne :)
kissofdeath1987
Padawan

Odlaczylem zasilacz od laptopa i niema tego brzeczenia.Podlaczylem pod druga szyne i znow to samo.Niewiem jak to mam podlaczyc:)
DonPadzior
Admin

jeeezu....ponad pół roku nikomu nic nie dolegało i nagle z nadejściem wiosny wszyscy znowu mają ten sam problem :D :D :D

http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=17& ... 269#p24239
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
EasyB
Pad5

miałem ten sam problem, podłączyłem do gniazda na przeciwległej ścianie w pokoju i problem ustąpił, bez rozwalania kabli.
DonPadzior
Admin

a ja nie miałem takiego problemu :D :D :D
a tak poważnie to... napisałem tamten tekst z myślą o tym że ktoś wysilił się na tyle żeby przeszukać forum i znaleźć rozwiązanie które opisałeś oraz dodatkowo orientuje sie mniej więcej co to jest pętla mas.
Moje rozwiązanie jest rozwiązaniem prawie ostatecznym (ostatecznym jest wypięcie pinu uziemiającego w wtyczce gniazdka) czyli takim kiedy nie pomaga już np. przepięcie gniazdek, odizolowanie kabli audio od kabli z prądem czy przełączenie zworki "Ground Lift" w interfejsie. Nie jest to też rozwiązanie w 100% dobre w momencie kiedy jedno z twoich urządzeń nie jest uziemione w gniazdku bo odcięcie tego przewodu równa się z odcieciem uziemienia (co i tak na dobrą sprawę nie ma znaczenia bo sam producent nie pofatygował sie aby go uziemić :D )
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
kissofdeath1987
Padawan

ok dzieki!problem rozwiazany

EDIT:

eh a jednak dalej jest,pokombinuje jeszcze z szynami
kissofdeath1987
Padawan

Cholera.podlaczylem ten zasilacz od laptopa do gniazda po drugiej stronie i dalej to samo.Czy to może znaczyć coś z zasilaczem?
kissofdeath1987
Padawan

Chcialem zaznaczyc,ze wczesniej jak mialem gramofon podpiety pod e-mu 1616m nie mialem takiego problemu,dopiero teraz jak jest pod mpcetke.
djfunnynut
Pad4

to odłącz gramofon całkowicie i sprawdz...daj znac...ja z pomocnym sąsiadem jestem umówiony na rozbieranie gniazdek.z tego co sie dowiedziałem,my nie mamy uziemienia w bloku :niepewny:
kissofdeath1987
Padawan

odlaczylem gramofon tak jak napisales o brzeczenia nie ma
djfunnynut
Pad4

to mi wyglada na problem z uziemieniem gramofonu
specjalista nie jestem,
gramofon masz podlaczony do miksera i uziemiony kablem?
kissofdeath1987
Padawan

gramofon mam podlaczony do mpc renaissance dwoma rca i uziemieniem,zaznaczam,ze jak odlanczam zasilacz od laptopa nie ma brzeczenia wiec juz cholera nie wiem co mam zrobic.
Ryba
Admin

a gdzie jakiś przedwzmacniacz gramofonowy?
kissofdeath1987
Padawan

no wydaje mi sie ze ta mpcetka chyba ma przedzmacniacz,wczesniej mialem e-mu 1616m interfejs audio i jakos smigalo bez brzeczenia.
DonPadzior
Admin

...bo kazde urzadzenie ma inny potencjal elektryczny i jedno moze buczec a drugie wcale nie musi.
Na baterii nci nie buczy bo w baterii jest prąd stały już ustabilizowany i wyprostowany - gniazdko to już inna historia.
Twoim problemem jest zasilacz w laptopie (co nie znaczy ze inny tez nie bedzie buczał) i petla mas - tyle...
Założę sie że jakbys podpiął ta E-MU do Rena to też by ci buczało. Widzisz...kazde urządzenie w tym łańcuchu posiada swopje własne zasilanie które bierze z sieci i wykorzystuje to zasilanie w inny sposób więc czego ty sie spodziewasz ? MPC ma swój zasilacz, laptop ma swój zasilacz,gramofon ma swój zasilacz a nawet głosniki maja swój zasilacz. Wydaj 5 złotych na kabel USB i go rozbierz tak jak napisałem i daje sobie rękę uciąć że w 75-90% pomoże a jak nie to.......stracisz 5 złotych które i tak byś wydał pewnie na jakieś !@#$%^&* filtry sieciowe albo inne cuda...
kissofdeath1987
Padawan

aha,czyli co mam dokladnie zrobic z tym kablem?
EasyB
Pad5

jejkuś, przeczytaj temat...

"Żeby pozbyć się tego uporczywego buczenia najlepiej byłoby pozbyć się uziemienia (co wielu ludzi robi) ale mogę się założyć że nie chciałbyś któregoś dnia wrócić do domu i zamiast swojego studia zastać kilku kupek popiołu więc musisz dłubać dalej :D. Skoro nie możesz pozbyć się uziemienia to próbujesz wziąść się więc za kabel USB który łączy dwa nasze wiaderka...ekhhmmm... urządzenia :D :D :D. Pozbyć się kabla nie możesz bo nie będziesz miał jak doprowadzić sygnału z interfejsu do laptopa, wędrujesz więc na stronkę na której opisana jest specyfikacja kabla USB i dowiadujesz się z niej że kabel USB zbudowany jest z czterech przewodów:
1 Napięcie (czerwony)
2. Dane + (biały)
3. Dane - (zielony)
4 Masa czyli UZIEMIENIE !!! (czarny) - to ta rurka łącząca dwa wiaderka :D

Skoro juz wiesz jakie są przewody w kablu USB i znasz winowajcę to jak mawiał Rychu - WIECIE CO Z NIM ZROBIĆ !!!

W dowolnym miejscu na odcinku ok. 1-2 cm zdejmujesz więc gumową osłonę kabla która odsłoni ci ekran oraz poszczególne przewody. Ciachasz czarny i UPEWNIASZ SIĘ że nie bedzie dotykał on żadnego innego przewodu ani ekranu - najlepiej owinąć go jakąś taśmą izolacyjną albo zwykłym plastrem. ostatnim krokiem jest zawinięcie taśmą izolacyjna ubytku w obudowie kabla oraz podłączenie tym kablem interfejsu - nie wybuchło ? GOOOD, nie buczy ??? EVEN BETTER :D :D :D."
djfunnynut
Pad4

dupa :/
kabel usb zrobiony jak pisales
nadal buczy :/
Post Reply