MPC REN a komputer

Ogólnie o wszystkim co nie mieści się w powyższych podforach i dotyczy innych DAWów.
abrmx
Padawan

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio przymierzam się do zakupu RENa.

Obecnie posiadam MPC 4k ale męczy mnie już "workflow" tej maszynki. Nic nie jest pod ręką i strasznie długo się pracuje, na co nie mogę sobie pozwolić przez brak czasu.

Ściągnąłem softa do RENa, zainstalowałem i udało mi się obejść ich zabezpieczenie w postaci pojawiającego się szumu, po krótkiej zabawie z softem. Także od dwóch dni moje mpc 4k służy mi jako pady do softu z RENa i zagłębiam się w jego funkcje. "Workflow" w RENie zapowiada się niesamowicie. Wszystko szybko i pod ręką :) Niestety często ten soft się wysypuje (może przez wersję demo???) Naoglądałem się pełno filmików jak ludzie narzekają na ten soft. A przynajmniej na pierwsze jego wersje.

I tu kieruję pytanie do posiadaczy RENa. Na jakich PCtach pracujecie z tym urządzeniem? Jakie procesory i ilości ram macie? I czy soft w wersji 1.6 ciągle ma pełno niedociągnięć i się "wysypuje" ?
dudi
Pad16

Przeniosłem.
abrmx
Padawan

Nikt naprawde nie używa RENa??? Pozdrawiam :)
piotraz
Pad6

spokojnie, mamy tu paru graczy, wystarczy poczekać :)
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
jacai
Pad7

Ja używam, ale jako podkładkę pod talerz , żeby nie przypalić biurka :P
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
abrmx
Padawan

Chyba jednak nikt nie używa :( lub są ciągle problemy z tym softem :) Lepiej zostanę przy moim 4k
dudi
Pad16

Mają chopy! Pochłonęły ich te renesansy albo robią powrót do przyszłości i zniknęli na chwilę. Nic nie dygaj, mamy tu jednego zapaleńca Ren - KAIXER się zowie, więc namierz człowieka i wypytaj go na maila/PW co i jak. Tylko nie mów, że ja ci kazałem spamować do niego, bo on wie, że ja nie lubię Renów i innych podróbek MPCenter to ci nie odpisze ;)

btw na moje lepiej zostać przy 4k, ale ja się nie znam :(
roon
Pad2

dudi wrote:btw na moje lepiej zostać przy 4k, ale ja się nie znam :(
Wydaje mi się, że trzeba ostrożnie z takim wartościowaniem Rena, nawet w kontekście pełnokrwistej* MPCety, bo zaraz i w tym temacie rozpęta się zamieć 'Ren vs. takie jedno niemieckie na M' ;P

Ja się po prostu zawsze zastanawiam, co takiego daje Ren - na dłuższą metę - czego nie da ci samodzielne Empece za te same pieniądze. Bo ja tylko widzę uwiązanie do kompa/laptopa i wątpliwej jakości współpracę z wtyczkami...
dudi
Pad16

roon wrote:Wydaje mi się, że trzeba ostrożnie z takim wartościowaniem Rena, nawet w kontekście pełnokrwistej* MPCety, bo zaraz i w tym temacie rozpęta się zamieć 'Ren vs. takie jedno niemieckie na M' ;P
Na moje podejście chyba i tak już każdy bierze poprawkę :v standalone foreva <3
pietruh
Pad12

dudi wrote:
roon wrote:Wydaje mi się, że trzeba ostrożnie z takim wartościowaniem Rena, nawet w kontekście pełnokrwistej* MPCety, bo zaraz i w tym temacie rozpęta się zamieć 'Ren vs. takie jedno niemieckie na M' ;P
Na moje podejście chyba i tak już każdy bierze poprawkę :v standalone foreva <3
Jestem z tobą tylko się nie ujawniam! :D
We can play in the graveyard
Dream about joining in
KAIXER
Pad1

Pochłonęły ich te renesansy albo robią powrót do przyszłości i zniknęli na chwilę
Melduje się szeregowy kXr , Dudi dobrze że jesteś wyższy stopniem bo mnie poinformowali w sztabie że jest taki post ;D
Wydaje mi się, że trzeba ostrożnie z takim wartościowaniem Rena, nawet w kontekście pełnokrwistej* MPCety, bo zaraz i w tym temacie rozpęta się zamieć 'Ren vs. takie jedno niemieckie na M' ;P

Ja się po prostu zawsze zastanawiam, co takiego daje Ren - na dłuższą metę - czego nie da ci samodzielne Empece za te same pieniądze. Bo ja tylko widzę uwiązanie do kompa/laptopa i wątpliwej jakości współpracę z wtyczkami...
Nie ma co porównywać tych 2 typów sprzętu bo to jest jak porównanie cipki do cipki - każdy lubi inne i to kwestia gustu

A co do obsługi vst u mnie śmiga malinowo na Pentium 1.6 Ghz , Ram 4 gb , muzyka ESI MAYA44+Omega Lexicon

Co do softu Ren to wydaje mi się że ten soft tworzą tak naprawdę użytkownicy ponieważ wszystkie niedociągnięcia są zgłaszane czy na oficial forum czy bezpośrednio z programu jako Bug , wszystko to jest analizowane i poprawiane przy kolejnym upgradzie.
https://soundcloud.com/rafa-sok" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
dudi
Pad16

KAIXER wrote:Melduje się szeregowy kXr , Dudi dobrze że jesteś wyższy stopniem bo mnie poinformowali w sztabie że jest taki post ;D
Mówiłem, że to tylko kwestia czasu aż go ściągną z linii frontu :)
abrmx
Padawan

O... Fajnie że ktoś się znalazł :) Mam jeszcze jedno pytanko. Czy jest możliwa praca RENa z REASONem? O ile się nie mylę, to REN nie ma czegoś takiego jak ReWire? Pozdrawiam
hugiz
Pad3

Ładujesz rena jakos vst w reasonie i śmiga, na głównym kanale akai na youtubie jest chyba to przedstawione z abletonem :)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
http://www.hugizbeats.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
OBRcws
Pad7

abrmx wrote: Ściągnąłem softa do RENa, zainstalowałem i udało mi się obejść ich zabezpieczenie w postaci pojawiającego się szumu, po krótkiej zabawie z softem. Także od dwóch dni moje mpc 4k służy mi jako pady do softu z RENa i zagłębiam się w jego funkcje.
W jaki sposób obszedłeś wersje demo?
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
roon
Pad2

hugiz wrote:Ładujesz rena jakos vst w reasonie i śmiga, na głównym kanale akai na youtubie jest chyba to przedstawione z abletonem :)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Reason nie obsługuje VST, ani żadnego innego standardu wtyczek poza ich własnym quasi-rozwiązaniem, czyli RE.
abrmx
Padawan

W jaki sposób obszedłeś wersje demo?

Nie obszedłem. Pozbyłem się szumu :) Już tłumaczę. Posiadam karte RME MULTIFACE 2, gdzie mam do dyspozycji 8 wyjść analogowych, 8 ADAT i 1 SPDIF. Nie znam się za bardzo ale są to chyba wyjścia "PLAYBACK" (nie chodzi mi o wyjścia fizyczne) w mikserze karty/interfejsu. Z tego co kojarzę inne modele RME też mają podobny mikser.

Zauważyłem, że szum w MPC SOFTwarze (pojawiający się po około 5 minutach w wersji demo) pojawia się u mnie na czterech kanałach stereo "PLAYBACK" analogowych i jednym SPDIFie w karcie muzycznej (10 kanałów mono).(Oczywiście mam ustawione sterowniki mojej kary muzycznej). Ale za to nie pojawia się na 4 stereofonicznych ADAT :) W sofcie RENa kieruję w "track mixserze" wszystkie traki (track 1,2, 3 itd) na wyjście (output) jednego z moich czterech, wolnych od szumu kanałów ADAT , a na zaszumionych kanałach wciskam MUTE i szum znika :) Co prawda dalej nie można zapisać projektu, ani odsłuchiwać sampli w bowserze mpc i "sample edit" (z nich wychodzi dzwięk na kanały zaszumione, które są wyciszone) ale można się trochę pobawić i poznać bardziej soft bez szumu :)

Sorry jak trochę zamotałem, ale to już taka godzina :) Polecam pokombinować jak macie interfejsy WIELOKANAŁOWE a jesteście ciekawi softa :)

Ja już coraz bardziej skłaniam się ku RENowi. Pora pogonić 4k. Kiedyś miałem 2500 które zamieniłem na 4k i choć ma więcej funkcji, to moim zdaniem pracuje się mozolnie a te wszystkie fukcje EXTRA i tak się nie używa, bo w DAWIE wszystko wygodniej :) Chyba, że ktoś gra LIVE ACTy to może się przydać...

Pytanko jeszcze do KAIXERa. Rozumiem, że WIN 7 64 BIT ? I około ilu VST możesz zapiąć zanim zacznie się flustrujące i niszczące wyobraźnię "PYKANIE PROCESOROWE" ?
KAIXER
Pad1

Rozumiem, że WIN 7 64 BIT ? I około ilu VST możesz zapiąć zanim zacznie się flustrujące i niszczące wyobraźnię "PYKANIE PROCESOROWE" ?
Tak jest tylko na 7 śmiga ren - xp odpada , jesli chodzi o vst ja odpalam soft rena w cubase 5 ,zapodaje mu samplatank 2 , mirosvawa philh. oraz kilka innych mniejszych wtyczek i smiga az miło , czasem zlapie zwieche przy wiekszym obciazeniu ale to juz raczej wina mojego kompa,
ciekawostka jest to ze nie doczuwam za bardzo roznicy jesli zapne wiele wtyczek plus efekty na konkretne tracki
https://soundcloud.com/rafa-sok" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Oszuu
Pad1

Z moich obserwacji wynika że to wszystko jest loterią...
zdarza się że DAW wysypuję się już przy skanowaniu wtyczek
lub napada go ochota na nagłe (100%) użycie CPU

Image
KAIXER
Pad1

jeśli to jest loteria to za...am kupic lotka bo codziennie trafiam 6 :)
Post Reply