co na początek ?

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
ODPOWIEDZ
sgorkas
Padawan

Witam i na wstępie proszę o wyrozumiałość starych wyjadaczy - jest to mój pierwszy post na tym forum. Otóż od niedawna pracuję z DAW i chciałem zakupić trochę wyposażenia do mojego "studia". Pierwszym elementem będzie syntezator, który podłączę do PC i z niego będę nagrywał próbki które stworzą w przeszłości utwór. I tu pojawia się pierwsze pytanie - jaki analogowy syntezator (ew. vitrual) do 600 zł ? Mi osobiście przypadły do gustu (z tego co widzę w internecie bo osobiście w życiu ich nie widziałem ) grooveboxy Korga, a dokładnie Monotribe i volca bass. Który z nich jest lepszy ? Następny dylematem jest interfejs audio którym miałbym nagrywać próbki z sampli. Czy taki wystarczy http://www.djshop.pl/k5,studio/i6101,be ... ca222.html? Czy może po prostu podłączyć syntezator pod komputer kablem jack 3.5 - jack 3.5? Jeśli tak to czy nie ucierpi na tym dźwięk ? Następnym elementem studia będzie sampler. Myślę o Korgu Nanopadzie 2 lub Akai LPD8 i tutaj prosiłbym o sensowne, subiektywne opinie. Jestem skierowany bardziej w stronie Korga ze względu na większą ilość padów ale Akaiem też nie pogardzę. Oba - jeśli się nie mylę - działają z FL Studio i mają własny, firmowy soft, więc w tym wymiarze są równe. W planach mam dokupienie jakieś paczki sampli perkusyjnych - jakie polecacie do Dupstepu, Drum'n'Bass, Techno i czy mógłbym używać ich w celach komercyjnych ? Ostatnią kwestią jest nagłośnienie - posiadam w domu małe kino domowe - piątka głośników, wzmacniacz, subwoofer, klasyczne wejście 2xRCA. Stoi w salonie i nie mam zamiaru w żaden sposób wygłuszać tego pokoju a przenieść nie mogę. Czy jeśli pokój jest niewygłuszony to taki newbie jak ja usłyszy różnice ( dotychczas pracowałem na słuchawkach i to takich "marketowych" )? Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i wybaczcie że nie napisałem kilku postów w poszczególnych działach tylko jeden tutaj :)
gwozdziu
Pad1

1. Ten interfejs to lipa moim zdaniem. W tych pieniądzach to może M-Audio Fast Track, albo Lexicon Alpha.
2. Nagrywać próbki z sampli? Czyli samplować z gramofonu, czy nagrywać instrumenty?
3. Ja bym nie kupował paczek sampli, tylko szukał sampli, ale nie wiem jak to jest przy Dubstep, Drum n' Bass itp.
4. Kino domowe nie da prawdziwego odsłuchu, bo będzie skierowane raczej żeby brzmieć dobrze, a nie wiarygodnie.

Podsumowując. Dałbym sobie spokój z syntezatorem a kupił odsłuch.
"Jeśli czasy są dobre, to wódka jest zdrowa"
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jak chcesz się na poważnie zająć produkcją to dobry odsłuch jest bardzo istotną kwestią, żeby nie powiedzieć podstawą. Głośniczki 5.1 nie są wystarczające w tym celu.
Co do paczek, to zależy jakie kupisz taką będziesz miał licencję (do użytku komercyjnego/prywatnego).
sgorkas
Padawan

Jeśli chodzi o interfejs audio od samego początku wydawał mi się podejrzany jednak ze względu na cenę brałem go pod uwagę. Mówiąc nagrywać mam na myśli sytuację w której uruchamiam syntezator i nagrywam dźwięk jaki na nim przygotowałem na PC i jest on dla mnie gotowym samplem. Co do paczek sampli po przemyśleniach stwierdzam że nie ma potrzeby się tym zajmować, jak już pisałem zamierzam przygotowywać sample z syntezatora a w najgorszym przypadku udam się do kolegi który posiada perkusję i nagram jej dźwięki. Jeśli chodzi o odsłuch myślę że rozwiązaniem byłyby słuchawki - tylko czy znajdę porządne słuchawki do odsłuchu w granicy do 200 zł ?
wolfset

co do słuchawek, to w tej cenie, pół otwarte superlux hd 681, tu jest recenzja, której niestety nie czytałem http://forum.mp3store.pl/blog/53/entry- ... lux-hd681- mam w domu te słuchawki i powiem szczerze, że dają radę, a kosztują grosze. Dowiedziałem się o nich z EiS i nie żałuję :) co do syntezatora to hmmmm za 600 stów nic nowego nie kupisz, ale wczoraj koleżka pisał, że są ensoniqi dwa na allegro w tej cenie :)
a w ogóle witamy na forum :)
gwozdziu
Pad1

To lepiej poczekaj z syntezatorem a kup odsłuchy. Same słuchawki nie wystarczą. Raz że mi przynajmniej nie wygodnie za długo pracować na słuchawkach, kwestia dbania o słuch to dwa, a trzy , że nie powinno się całości robić na słuchawkach.
Takie moje zdanie :)
"Jeśli czasy są dobre, to wódka jest zdrowa"
sgorkas
Padawan

Dziękuje za miłe przyjęcie i masa odpowiedzi. Zostałem przez was przyjemnie zaskoczony :D A teraz do rzeczy:
@wolfset
Dzięki za radę na pewno zwrócę uwagę na te słuchawki, ale co do syntezatorów nie masz racji. Otóż jeśli zerkniemy na zestawienie sprzętu od Korga znajdziemy tam minimum siedem syntezatorów w cenie poniżej 600 zł i jestem pewien że to nie wszystkie. Przy syntezatorze zostanę i już.

@gwozdziu
Ja osobiście uwielbiam słuchawki nauszne ( dousznych nienawidzę, ponieważ 3/4 modeli jakie widziałem nie pasują mi do uszu :P ). Kwestia dbania o słuch ? Nie jestem ekspertem ale wg mnie w XXI wieku przy tych wszystkich zagrożeniach pokroju chorób cywilizacyjnych, wszechobecnych ekranach, słuchawki to mały pikuś. Poza tym zamierzam tworzyć muzykę do własnych gier, ponieważ jestem programistą i nie wierze by gracze mieli lepszy sprzęt. Ja zawsze gram w gry z słuchawkami za 30 zł z marketu i mimo że dźwięk jest taki sobie w porównaniu do ww. kina domowego i tak mi to nie przeszkadza w delektowaniu się grą.

Co do padów wybrałem Akai LPD8. Wygląda pewnie, łatwy w obsłudze w FL Studio i ponoć bardziej niezawodny od Nanopada 2.
ODPOWIEDZ