Witam wszystkich od kliku dni jestem posiadaczem mpc ren .
Mam problem , dlaczego gdy chcę załadować nowy program np. perkusji , ładuję się on za każdym razem do banku A , co zrobić by załadować go do innego banku ?
Pojedyncze sample normalnie się ładują do innych banków , problem jest z programem ....
Problem z MPC RENAISSANCE
- bizon
- Moderator
Jeśli w Ren jest podobnie jak w Mpc to wszystko jest ok. Zalozeniem programow jest to zeby podzielić oddzielnie sample. Zauważ ze jeden program niekoniecznie musi mieć 16 sampli. Moze również mieć 20 jak i 32. Dlatego mpc nie dopisuje nowego programu do wolnego miejsca w bankach. Gdyby tak bylo, to bylby jeden wielki syf z samplami. Jeśli jednak bardzo Ci to przeszkadza to zmien sobie te sample ręcznie i po klopocie. Choć wgl to nie klopot.
- dudi
- Pad16
Przeniosłem.
Dwóch programów nie skumulujesz w jeden. Każdy z wczytywanych zaczyna się od banku A, bo ta zostały stworzone. Możesz zrobić własny i zacząć od banku C albo nawet D, ale nic ci to nie da, bo, jak już wspomniałem, programy ci się same nie scalą.
Dwóch programów nie skumulujesz w jeden. Każdy z wczytywanych zaczyna się od banku A, bo ta zostały stworzone. Możesz zrobić własny i zacząć od banku C albo nawet D, ale nic ci to nie da, bo, jak już wspomniałem, programy ci się same nie scalą.
-
- Padawan
A co do cięcia sampla ? też automatycznie ładuje się tylko do banku A....
Wrzucam sampel na pad banku B , tne go za pomocą opcji Chop / slice ... gdy zatwierdze znowu wszystko sie laduje do banku A ... czy moze mam ładować sampel do nowego tracku ? Moze myle pojecia tych Banków ? Miałem tez kontakt z ni maschine , tam są grupy od A do H w których jest po 16 padów do wykorzystania , banki w akai to ich odpowiedniki ?
Wrzucam sampel na pad banku B , tne go za pomocą opcji Chop / slice ... gdy zatwierdze znowu wszystko sie laduje do banku A ... czy moze mam ładować sampel do nowego tracku ? Moze myle pojecia tych Banków ? Miałem tez kontakt z ni maschine , tam są grupy od A do H w których jest po 16 padów do wykorzystania , banki w akai to ich odpowiedniki ?
- bizon
- Moderator
Zauwaz, ze jezeli bedziesz mial jeden program do wszystkich sampli i bedziesz uzywal jednego programu do wszystkich trackow , to nie zmiksujesz calosci porzadnie. Nie nalozysz oddzuelnych efektow na perke i na sample, Bo bedzie sie wszystko mieszac.
Tak jak napisal dudi, jesli tniesz nowe sample masz opcje, zeby utworzyc nowy program, albo mozesz je recznie nadpisac do innego. Kilka programow w sekwencji to nie problem, zawsze mozesz zmienic program w danym tracku na inny.
Tak jak napisal dudi, jesli tniesz nowe sample masz opcje, zeby utworzyc nowy program, albo mozesz je recznie nadpisac do innego. Kilka programow w sekwencji to nie problem, zawsze mozesz zmienic program w danym tracku na inny.