MPC2000 backlight

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
lcaise
Pad1

Słuchajcie jakie jaja, wczoraj wieczorem siadam do maszynki i zorientowałem sie, ze nie działa podswietlenie :P Wiem, głupie, ale problem pozostał.

Nie pamiętam czy jak ją kupiłem, to działało czy nie. W każdym razie, wie ktoś coś jak wymienić, jakie części itd?

Czytałem cos o inwerterze, coś o jakimś świetle katodowym itd.
Podobno nie ma wielkiej filozofii..

pozdro!!!
dudi
Pad16

Jeśli typowo podświetlenie padło to niestety nie mam z tym żadnego doświadczenia. Strzel fotkę i pokaż jak to wygląda, bo może po prostu ci się kontrast zmienił? :)
lcaise
Pad1

nie nie, jest typowo ciemy ekranik, jakby jakaś żarówka jebła czy coś w ten deseń. Foto dopiero po świetach :(
dudi
Pad16

hmm, to popytam znajomych, ale nie kojarzę żeby którykolwiek coś dłubał przy podświetlaniu w swoich 2k
lcaise
Pad1

ok wróciłem z Polski..

wie ktoś coś ? !@#$%^&* mnie ten ciemny ekranik...
OZbeer
Pad3

Nie jestem pewien czy o to Tobie chodzi xxx ... Sorencje z góry dudi że reklamuje inne forum ale to w celu pomocy :D ... a tak btw. wszystko tam po angielsku także żadna konkurencja :)

Rzecz w tym, że po to mamy forum po Polsku żeby tu rozwiązywać problemy, a nie odsyłać do UK, bo wtedy można by z praktycznie każdą kwestią tak zrobić i zostalibyśmy z niczym. Usuwam tym bardziej, że do rozwiązania problemu tamten wątek nie prowadzi. // dudi
"Jestem fetyszystą... lubię dobrą stopę"
lcaise
Pad1

no wlasnie, ale jak to zdiagnozowac i co dalej?
dudi
Pad16

Najprościej może wyjść oddanie wyświetlacza do jakiegoś serwisu, bo ty możesz mieć problem ze zdobyciem części zamiennych nawet jeśli zdiagnozujesz konkretny problem. W najgorszym wypadku pozostałaby wymiana całego LCD na nowy.
OZbeer
Pad3

Jak naprawa to może tutaj: http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=8&t=933" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow ? ...
"Jestem fetyszystą... lubię dobrą stopę"
aaadi
Pad1

lcaise czy udało Ci się rozwiązać problem ?
DonPadzior
Admin

Nie ma sensu do serwisu tylko trzeba kupić nowy wyświetlacz - ok30/40 funtów na ebayu.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
dudi
Pad16

Problem w tym, że do 2k za dużo tych wyświetlaczy nie ma. A na mpcstuff wiadomo jakie ceny, jak już coś jest.
insideoutman

od dps'ów chyba pasują,może znajdziejsz na ebayu jakiegoś na części albo sam lcd
lcaise
Pad1

totepady wrote:Nie ma sensu do serwisu tylko trzeba kupić nowy wyświetlacz - ok30/40 funtów na ebayu.

Poka poka! ??

Nie udało mi sie rozwiązać problemu, ale rozkręciłem MPC w celu wrzucenia 8out i jakże sie zdziwiłem, jak się okazało że...para kabli od LCD wisi nieprzylutowana w powietrzu !

Oto fotki to obadania:

Image

Image

Image

Image

DUDI podesłał mi swoje fotki, jak to powinno być. Udało mi się ustalić, że kable wchdzą gdzieś w płte główną, ale dokładnie nie widzę gdzie. Nie mam też zadnego "wtyku" gdzie by je można zamontować, więc domniemam iż trzeba je wlutować. Sprawdźcie fotki, widać tam np taki luźny 'cycek' do którego kable akurat dosięgają, z tym że to chyba nie to...

Na fotkach od DUDIEGO, niewiele widać bo są rozmazane, ale proszę rzucić okiem :)

Image

Image

Image

Image

Image

Na odwóch foto, widać jakby to było wlutowane w jakiś biały wtyk, który się po prostu wtyka w płyte główną, a jakieś gniazdo. Byłoby to logiczne rozwiązanie - plug and play.
Niewiele jednak widać, bo 8out trochę zasłania...

Jakby ktoś miał coś do powiedzenia w tej sprawie, wielce byłbym wdzięczny. Praca bez podświetlenia jest możliwa, ale troche !@#$%^&*...

Pozdrooo!
lcaise
Pad1

Włąśnie się dokłądnie rpzyjrzałem, i FAKTYCZNIE jest to miejsce - widać dwa miejsca z śladami kalafonii i cyny. Jest to opisane na łycie głównej W103 (cokolwiek to znaczy).

Pytanie teraz tylko, jak przylutować kable - gdzie czerwony a gdzie brązowy (aby czegoś nie !@#$%^&*!)
DonPadzior
Admin

Napiszę ci pod wieczór bo mam schemat płyty w telefonie ale ciężko się go ogląda na czymś innym niż monitor :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
dudi
Pad16

To jest zią dokładnie w tym miejscu:
Image

Brakuje ci tej kostki, tak jak już zauważyłeś i ona powinna być na płycie głównej w miejscu, które zaznaczyłem - jest tam nawet u ciebie ślad po niej. Co się mogło stać? Pytaj agenta, który ci to naprawiał wcześniej, bo to najwidoczniej on musiał urwać(?).
lcaise
Pad1

Miałem wymieniany tylko F5, więc nie wiem w jaki sposób miałby mi to znajomek wyrwać/wylutować :>
Anyway czekam za infem co i jak :)
lcaise
Pad1

up ?
dudi
Pad16

Nie mam pojęcia co mogło się tam stać, ale skoro mówisz, że działało, a po wizycie u niego nie działa i zwisa kabel to wnioski nasuwają się same. Pozostaje ogarnąć samemu albo dać znów do naprawy (może komuś innemu :P) żeby ogarnął ci ten kabelek z powrotem na płytę główną.
Post Reply