WYBÓR MPC

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
prezes
Padawan

Siemano, w sumie mało miałem do czynienia z produkcją muzyczną trochę zabaw we Fruit Loops'ie, ale nawet tego nie liczę.

Mam zamiar kupić sobie MPC 3000 Renaissance, ale nie wiem czy to dobry wybór. Wiem można Mi powiedzieć żebym najpierw podszkolił się w tym kierunku,bo nie mam o niczym pojęcia i w ogóle za co ja się łapię, bo typom lata schodzą zanim zaczną klepać cos dobrego, jednak postanowiłem szkolić się już z MPC.

Patrzę na starsze modele i technologia trochę archaiczna dlatego zastanawiam się nad Renem. To jest jedyne jak dotychczas kryterium którym się kierowałem. Podobno jest też dosyć intuicyjna i prosta w obsłudze, ale podobno to na końcu tęczy jest garnek złota.

Jakieś rady? Może skierujecie mnie na dobry kurs, żeby miało to ręce i nogi.

Pozdro
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

prezes pisze:MPC 3000 Renaissance
Zacznijmy tą przygodę od tego, że "nie ma takiego numeru".
Awatar użytkownika
Renn
Pad2

Wyprzedze Dudiego
MPC Renaissance - praca z kompem
MPC 500/100/2000/2500/4000/5000 - praca bez kompa
Twój wybór :D
prezes
Padawan

Dobra, !@#$%^&**em już na samym początku, nieważne.
MPC Renaissance, wiem że praca z kompem, 5000 za droga, aż takiego budżetu nie mam.
MPC 4000 znajdę nową gdzieś w sklepie?
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

Mpc 4000 nowej nie znajdziesz, wszystko zalezy od tego czego chcesz od mpc.
prezes
Padawan

Tak właśnie myślałem. Sprawa jest prosta mam zamiar klepać jakieś bity rapowe. Nie znam tematu jeszcze na tyle, żebym sprecyzował swoje oczekiwania, bo pewne rzeczy wyjdą w praniu. W każdym razie chcę mieć dobrą, czystą jakość i w miarę możliwości nieskomplikowane oprogramowanie.

Dużo czasu zajmie ogarnięcie się w temacie na tyle, żebym mógł się wymądrzać, ale kiedyś trzeba w końcu zacząć i w jakiś sprzęt się wyposażyć. Poczytałem trochę o tej Renaissance i wygląda to nieźle, jednak całe życie z kompem trzeba biegać.
Z drugiej strony używany sprzęt też mnie nie przekonuje, dlatego tutaj pytam ludzi, którzy mają jakieś pojęcie, bo wokół mnie pełno koleżków-znawców, a żaden nic nie wie jak padają konkretne pytania.
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

No jak nowy to duzego wyboru nie masz, musisz wziac Rena lub studio jesli to ma byc mpc. Jesli sie zdecydujesz na uzywany sprzet to mpc 1000 na poczatek jest spoko i łatwa w obsłudze.
prezes
Padawan

Skoro tak to jestem skazany na Rena, bo jakoś tak mam, że wole mieć nowy sprzęt tym bardziej jeśli mam tyle za niego zapłacić. Dzięki za info!
Awatar użytkownika
OZbeer
Pad3

Koniecznie chcesz MPC :D ? ... Jeżeli ma być to kontroler z dedykowanym oprogramowaniem to może obczaj Maschine :)
"Jestem fetyszystą... lubię dobrą stopę"
prezes
Padawan

W sumie teraz przemyślałem jeszcze sprawę i MPC 2500 do mnie przemawia, myślicie że to dobry sprzęt na początek?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Bardzo dobry. Nie patrz na to, ze to uzywki, bo to sprzety niemalze niezniszczalne. Nie patrz tez za jakas turbo promocyjna cena, bo to na dwoje babka wrozyla - albo ktos potrzebuje na szybko hajsu, albo cos jest nie tak. Zawsze mozesz podbic i zbadac sprzet albo kupic na forum u nas gdzie osoby z wieksza iloscia postow to stali bywalcy i nie beda chcieli nikogo zrobic na szaro. Ja sie zastanawiam czy nie sprzedac mojej 2500, bo pochlonela mnie 2k, ale ceny ponize trzech tysiecy to wg mnie malawo jak na wujkowa idealna i zadbana jak nic innego sztuke.
prezes
Padawan

Dobrze wiedzieć jak będę się decydował już na kupno to odezwę się może akurat będziesz na etapie sprzedaży swojego sprzętu, a skoro już używany, to lepiej od kogoś zaufanego kto wie jak się tym posługiwać i dbać o to. Z ceną zawsze można się dogadać, bo jakby nie patrzeć, to kupa forsy. Nie szukam "aby taniej", bo chciałem nową MPC, której będę pewien. Widzę jednak, że szanse na znalezienie nieużywanej 2500 są praktycznie zerowe. Poczytałem troche o Ren i nie ma ona tego klasycznego ducha AKAI, ciągle z laptopem biegać, to nie moja bajka. Rozejrzę się za 2500 i czas na naukę.
Awatar użytkownika
Renn
Pad2

ja też myślałem o MPC2500, byłem praktycznie zdecydowany, ale przerzuciło mi się na Maschine Studio :D o tym ciągłym bieganiu z lapkiem, po co? zobaczysz że jak kupisz już jakąś zabawke, to nie będzie w ogóle z domu wychodzić :D po prostu każdy mówi że "ło jezu, to kontroler, bez kompa lipa", a prawda jest taka, że od tworzenia muzyki jest mekka, czyli Twoje studio. Od czasu do czasu jakbyś miał jakieś sesje, tzn. spotkanie na które byś chciał zabrać Ren'kę, to żaden problem, lapek do plecaka, Ren w torbe i po kłopocie :) Pewnie Ci namieszałem we łbie teraz, sory, ale jeśli chcesz kupić sampler tylko ze względu mobilności, to wcale tak nie jest :) A jak masz prawo jazdy to już wgl bez znaczenia czy kontroler czy sampler :)
Awatar użytkownika
OZbeer
Pad3

Bo jak masz prawko to nawet stacjonarkę zabierzesz :D ... owiniesz w prześcieradła i w drogę :hah: ...
Awatar użytkownika
Renn
Pad2

no ze stacjonarką problem troche, bo trzeba wziąć też monitor, klawiature, myszke, a lapka to w foteliku położysz :)
prezes
Padawan

Prawko siedzi w portfelu, !@#$%^&* Mi teraz mózgownice. Kombinuje, myślę, sprawdzam, zastanawiam się i nadal nie wiem co lepsze. Ostro krytykują Rena, a MPC2500 jest cięzko dostępna. Na eBay'u chca 2 tys dolarów za nią, no gdzie...

Renka jest łatwo dostępna i nówka sztuka, jak ma się jej obsługa, ciężka do ogarnięcia? Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Awatar użytkownika
Renn
Pad2

ja bym Ci proponował Maschine Mk2, nówka za 2.2tyś, kozacki sprzęt, jeśli chodzi o kontroler (czyli cos takiego jak Ren) to Rena powala na łopatki :) no a za reszte możesz sobie kupić jakiś interfejs i słuchawki :D Co do ogarnięcia, jak masz zajawke, to to ogarniesz bo o to chodzi właśnie. Tak jak napisałem, proponuje Ci Maschine MK2, albo Maschine Studio, który kosztuje 4 tyś, no ale jest boski, ja właśnie za miesiąc go kupuje :)
Ende
Pad10

a może jakiś mniejszy kontroler do komputera? typu MPD 24/26. zastanów się i pooglądaj google grafika + filmiki na yt. Wtedy Mógłbyś zobaczyć, z czym to się je zamiast wydawać większe pieniądze.
Awatar użytkownika
OZbeer
Pad3

Ende pisze:a może jakiś mniejszy kontroler do komputera? typu MPD 24/26. zastanów się i pooglądaj google grafika + filmiki na yt. Wtedy Mógłbyś zobaczyć, z czym to się je zamiast wydawać większe pieniądze.

Kolega dobrze prawi :D ... większość aukcji jakie przeglądałem(czy to z mpc'tkami czy z kontrolerami) miała w opisie że "nie udany zakup", że "sprzedaje ponieważ go nie używam", "od nowości praktycznie w kartonie". Takie opisy się cały czas przewijają :) ... Popykaj przez trochę na klawiaturze od komputera w jakimś przyjaznym DAW'ie ... bo przecież "nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika" :blush:
prezes
Padawan

Wiem, własnie oglądam coś non-stop, złapała mnie gruba zajawa, ale jestem jeszcze zielony w temacie, mimo wszystko wole kupić od razu coś porządnego, bo później sprzedawać słabszy sprzęt żeby kupić coś lepszego - może być problem i zajmie dużo czasu. Nie liczę na to, że kupie MPC i już będę klepał same kosy, dużo czasu zajmie okrzesanie się w tym wszystkim. Sprawdzałem Rena i podoba mi się, wszystko pięknie, ale MPC 2500 tak samo mnie !@#$%^&* jak widzę co ludzie na niej robią. Nic na szybko, sprawdzę wasze propozycje, zdanie będę zmieniał jeszcze z 5 razy, ale w końcu coś kupie i będę działał. Jak już się zdecyduje, to będę wam dupę zawracał co 5 min jakimiś pytaniami :D
Zablokowany