Różnicę pomiędzy pdx 2000 a 2000 mk2 widać na pierwszy rzut oka - talerz jest niższy - gdzieś tam pamiętam wyczytałem że to z powodu wygodniejszego dopasowania dłoni do mikserów - mi osobiście chyba by to nie przeszkadzało. Oprócz tego coś tam z ramieniem ulepszyli (też raczej różnicy pewnie na poziomie domowym nie odczujesz). Wersja pro to kolejne 'ulepszenie ramienia'. Każdy z nich to majstersztyk!!! Ja miałem mk2 i tęsknię za nim bardzi
Ja mam mk1 (japończyk), i co prawda byłem na początku mega wystraszony kiedy zobaczyłem że talerz w jednym miejscu jest tak jakbym delikatnie "wgnieciony" co daje złudzenie jego krzywego obrotu ale w żaden sposób nie wpływa to na odsłuch płyt/zgrywanie sampli/skrecze. Więc to olałem
Różnica pokrótce jest taka że mk1 były tłoczone w japonii i miały te swoje charakterystycznie wcięcia w talerzu, a mk2 były tłoczone w chinach.
Ajs wrote:
Różnica pokrótce jest taka że mk1 były tłoczone w japonii a mk2 były tłoczone w chinach.
to chyba największy negatyw tej sprawy. Podobnie Vestax zrobił z mixerami i już chyba któreśtam pmc 05 II nie były japończykami. Wiadomo - taniej. Każdy biznesmen stara się obniżać koszty produkcji. Niby to ciągle Vestax i osobiście miałem made in taiwan i made in china (nie pamiętam czy deck czy mixer pmc 06 były z chin czy z taiwanu) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów ani z jednym ani z drugim, no ale co japończyk to japończyk i teraz, gdy tych pdx-ów już nie produkują, lepiej poszukać pierwszego modelu z japonii