Powoli przymierzam się do zakupu s700 i kilku modułów brzmieniowych i chce nimi sterowac z poziomu Maschine i tu mam 3 pytania:
- Czy ustawienia keygroups w s700/900/950 dla Maschine będą takie same jak w przypadku MPC?
- Jak ustawić export z sladow stereo na mono?
- Jak to jest z timingiem maschine bo natknąłem się na ten watek i bardzo mnie to niepokoi:
http://www.native-instruments.com/forum ... ng.174501/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Poki co nie mam jak tego samemu sprawdzić bo czeka mnie zakup interfejsu MIDI [Mam wersje Mikro]. Ale jakiekolwiek info na temat sekwencjonowania MIDI jest dla mnie bardzo ważne.
Maschine Mikro MIDI i Export
- DonPadzior
- Admin
1. nie bardzo kumam o co ci chodzi z keygroupami ?
2. możesz wyeksportować cały master, grupę (bank jak kto woli), lub ścieżki pojedyńczych padów. Wszystko ustawia się w preferencjach exportu ale chyba padów w mono nie wyeksportujesz (zaraz obadam).
3. co do timingu to tutaj masz wszystko w tym temacie i mogę się pod tym podpisać obiema nogami :
[youtube]PUKks41yiss[/youtube]
UPDATE:
w maschine nie wyeksportujesz tracków w mono...tzn wyeksportujesz plik stereo z dwoma takimi samymi kanałami Co prawda da sie nagrać plik w mono (tylko z jednego kanału) i to jest prawdziwy plik mono (jeden kanał) ale po eksporcie tracku z tym plikiem otrzymujesz dwukanałowca . Wychodzi na to że wewnętrzny mikser maschine jest na stałe w stereo
2. możesz wyeksportować cały master, grupę (bank jak kto woli), lub ścieżki pojedyńczych padów. Wszystko ustawia się w preferencjach exportu ale chyba padów w mono nie wyeksportujesz (zaraz obadam).
3. co do timingu to tutaj masz wszystko w tym temacie i mogę się pod tym podpisać obiema nogami :
[youtube]PUKks41yiss[/youtube]
UPDATE:
w maschine nie wyeksportujesz tracków w mono...tzn wyeksportujesz plik stereo z dwoma takimi samymi kanałami Co prawda da sie nagrać plik w mono (tylko z jednego kanału) i to jest prawdziwy plik mono (jeden kanał) ale po eksporcie tracku z tym plikiem otrzymujesz dwukanałowca . Wychodzi na to że wewnętrzny mikser maschine jest na stałe w stereo
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Moderator
1. Keygroups to ustawienia grup w samplerach serii S. Inaczej mowiac to program dzieki ktoremu eska przypisuje np. kick do 1wszego pada, snare do 2giego i tak dalej.
2. To wszystko o czym piszesz wiem lecz nie widze opcji exportu ani w opcjach exportu ani w opcjach maschine
3. Co do watku ktory jest w linku chodzi o latencje maschine [zbyt duza dla MIDI?] a filmik troszke nie na temat bo wiem ocb z ppq i kwantyzacja a nic typ nie mowi o opoznieniach przez MIDI.
2. To wszystko o czym piszesz wiem lecz nie widze opcji exportu ani w opcjach exportu ani w opcjach maschine
3. Co do watku ktory jest w linku chodzi o latencje maschine [zbyt duza dla MIDI?] a filmik troszke nie na temat bo wiem ocb z ppq i kwantyzacja a nic typ nie mowi o opoznieniach przez MIDI.
- DonPadzior
- Admin
patrz wyżej jeszcze raz bo poszedł update heheheh....
keygroupy da sie przypisać bo pad w maschine może przybrać cały jeden kanał MIDI lub pojedyńczą nutę na jednym kanale więc możesz zrobić co chcesz. Co do MIDI Outów to ja mam MP cały czas zapietą w Maschine i nie mam jakichś strasznych problemów i żadnej latencji nie mam . To samo sie tyczy kilku racków które mi przeleciały przez palce - żadnych problemów To moze być jakiś proble stricte eskowy
keygroupy da sie przypisać bo pad w maschine może przybrać cały jeden kanał MIDI lub pojedyńczą nutę na jednym kanale więc możesz zrobić co chcesz. Co do MIDI Outów to ja mam MP cały czas zapietą w Maschine i nie mam jakichś strasznych problemów i żadnej latencji nie mam . To samo sie tyczy kilku racków które mi przeleciały przez palce - żadnych problemów To moze być jakiś proble stricte eskowy
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Moderator
ALe lecisz sygnałem MIDI z MIDI out w Maschine czy z MIDI out w interfejsie?
- DonPadzior
- Admin
z Maschine... w interfejsie mam loopa zrobionego OUT do IN'u
-
- Moderator
No własnie. W mikro nie mam outów i to może być problem zwiazany o ktorym typek pisze.
- DonPadzior
- Admin
zaraz obczaję...
EDIT:
tak na sucho i z głupa to:
1. MIDI z MASCHINE do MP - żadnego driftu metronomu
[youtube]JtpzV51clbk[/youtube]
2. MIDI z Scarlett 18i20 do MP - delikatny drift metronomu (ok. 1ms) słychać fazowanie dwóch metronomów (maschine i MP) które raczej ciężko będzie usłyszeć na filmie ale na moje oko to drift jest tak mały ze i tak nie będzie miał na nic wpływu. No chyba że jak procek w kompie będzie mordowany to rzeczywiście może coś driftować
[youtube]Si9GKnJo6_8[/youtube]
Swoją droga tak sobie myślę że to może być wina faktu iż maschine synchronizuje się MIDI clock'iem a nie Time Codem a jak wiadomo Midi clock to jest raczej NO GO
EDIT:
tak na sucho i z głupa to:
1. MIDI z MASCHINE do MP - żadnego driftu metronomu
[youtube]JtpzV51clbk[/youtube]
2. MIDI z Scarlett 18i20 do MP - delikatny drift metronomu (ok. 1ms) słychać fazowanie dwóch metronomów (maschine i MP) które raczej ciężko będzie usłyszeć na filmie ale na moje oko to drift jest tak mały ze i tak nie będzie miał na nic wpływu. No chyba że jak procek w kompie będzie mordowany to rzeczywiście może coś driftować
[youtube]Si9GKnJo6_8[/youtube]
Swoją droga tak sobie myślę że to może być wina faktu iż maschine synchronizuje się MIDI clock'iem a nie Time Codem a jak wiadomo Midi clock to jest raczej NO GO
-
- Moderator
Dzięki totepady za pomoc. No cóż pozostaje mieć nadzieję ze problem o którym gościu pisał dotyczy tylko jego. A co do exportu to chyba bede sobie go darował i zrobie poprostu template Maschine dla reapera tak żeby każdy out był przypisany do miksera w reaperze i wszystko było ustawione na cacy.