Wybór sprzęciwa

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
ODPOWIEDZ
Zayonc
Padawan

Siema Panowie!
Zapoznałem się dość dogłębnie z forum, więc zapytam dokładnie, ładnie i składnie, ale najpierw się przedstawię - cześć, jestem Zajonc. Poluję aktualnie na MPCtkę i proszę o porady. Najpierw się określę:

Mam zamiar robić na niej bity stricte hiphopowe. W dalszej kolejności jakiś breakbeat, funky etc. Dlatego nie zależy mi na super jakości i czystości, wręcz przeciwnie - na fajnym brudzie, ale bez przesady. W Hip-Hopie siedzę od dawna, jestem bboyem - kontuzjowanym obecnie - dlatego chciałbym czymś innym zająć ręce i mam raczej sprecyzowane założenia, choć czysto hobbistyczne :) Jestem prawdziwym fanem oldskulowego brzmienia i obiecuję się przyłożyć :D Dlatego nie mówcie proszę, żebym zaczął od FLa, bo preferuję naukę przez praktykę ;) Dlatego zrozumiałym jest, że do pełni szczęścia brakuje mi MPCtki i związanego z nią niepowtarzalnego klimatu :D

Brałem pod uwagę 500, 1000 i jakieś 2500/Renaissance. Dyskietek się nie boję, chociaż jestem chyba na to za mało cierpliwy, a z kolei jakiejś ścisłej współpracy z kompem oprócz zgrywania sampli też nie potrzebuję, więc postawiłem póki co na 1000. Na allegro uśmiecha się jedna i tutaj pytanie - co sądzicie?

http://allegro.pl/akai-mpc-1000-v2-jj-o ... 28205.html

Sorry za długi poemat i z góry dzięki za opinie. Pozdo!
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

Witaj na forum! Myślę że można brać tę tysiączkę
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Zayonc pisze:...jestem bboyem - kontuzjowanym obecnie - dlatego chciałbym czymś innym zająć ręce...
hehehe.... deja vu :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Według mnie ta cena jest nieco wygórowana.
Zayonc
Padawan

Dzięki za pierwsze odpowiedzi :) Co do ceny to widziałem tysiączki za 300 dolców ze stanów, czy z uk, ale to by było wszystko takie na słowo.... Pracuje w Niemczech więc tutaj jeszcze bym gdzieś mógł podjechać, sprawdzić, ale z USA to nic pewnego w szczególności jeżeli chodzi o używki. To @dudi ile powinienem mniej więcej wytargować z nią? A może jednak ściągać zza granicy? A może w ogóle inny model? Jestem otwarty na wszystkie propozycje :)
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

Ja bym nie powiedział że cena wygórowana, na brytyjskim ebayu krzyczą w tym momencie za Buy Now £350+£20 przesyłka, £380+£10 przesyłka. Faktycznie można czekać i szukać okazji licytując a szczerze mówiąc ja bym nie kupował zza granicy bo co w przypadku jak będziesz chciał zwrot zrobić? Teoretycznie możliwe, a praktycznie koszt dochodzi a jak typ stwierdzi że mu nic nie doszło?
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów

Witam szanownego kolege po fachu, jo też bboy jakiś czas, kontuzjowany odkąd tańczę ;D
Ale do rzeczy.. polecałbym Ci MPC 2000 / XL jeżeli zależy Ci też na charakterystycznym brzmieniu.
Ewentualnie S950 + jakakolwiek inna:)
Dyskietki nie takie straszne, ale wiadomo mniej wygodne niż karty.
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator

A ja ci powiem tak. Wybierz jakakolwiek mpc :) Kazdy bedzie ci polecał taka jaka ma a prawda jest taka ze na kazdej jestes w stanie wycisnac "zawodowe" rzeczy. Lubisz mobilnosc? Bier 500tke. Wolisz sprzęt do studia/domu i nigdzie sie z nim nie ruszac? To modele: 60/2000/2500/3000 beda dla ciebie odpowiednie. A może coś pomiedzy? to 1000ka z JJ OS-em załatwi sprawe.

Tu masz taki comparision chart gdzie masz dosyc obszerne info czym sie roznia dane modele mpc miedzy soba

Obrazek
Zayonc
Padawan

Dzięki serdeczne wszystkim ;)
ODPOWIEDZ