Akai S900/950 + Akai MPC 2000xl combo - z czym to się je?

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
Post Reply
smola
Pad1

Witam serdecznie :)

Nie znalazłem żadnego tematu odnośnie połączenia obydwu samplerów więc owy zakładam :) Posiadam obydwa od niedawna, empecetke w miare zdążyłem już obadać więc chciałbym zasiąć do 12 bitów :) Mam w związku z tym kilka pytań:

1. eske podłączoną mam do MPC przez midi, z tego co wyczytałem na mpc-forums owe połączenie działa tak że sample tnie się i odpala z eski a nie na mpc, eska wysyła po prostu komunikaty midi do empece. Na początku myślałem że ten sampel jakby transportuje się po zsamplowaniu do MPC i tam tnie się go i wrzuca w program, mógłby ktoś opisać/wrzucić (nawet po angielsku) Jak to dokładnie poustawiać żeby wszystko grało i huczało? I opisać dokładnie jak to działa? Nie mam też pojęcia jak pociąć to co zsampluje na mniejsze części, pod którym numerkiem w edit sample szukac?

2. Sampel który zgram po podłączeniu słuchawek gra mi tylko w lewej słuchawie, zdaje sobie sprawe że eska to sampler monofoniczny ale da się zrobić coś by grało to na dwa kanały?

3. Dwa samplery chce podłączyć sobie do gramofonu poprzez mikser vestax pmc-03, doradzi ktoś jakie kabelki kupić żeby uzyskać jak najmniej stratne brzmienie?

Wiem że pytania będą trochę laickie, mpc rozkminiłem intuicyjnie w miarę sam, ale eska to sprzęt już trochę wiekowy i musicie pomóc ziomale!! xD Będę wdzięczny :)

Big up!
DirtyDrumzStudio
Moderator

1. Manual od s950 jest wszechobecny w necie przecież. Okreslasz star end point w edit sample i pozniej dajesz opcje truncate. Ustaw sobie keygroups w s950 zeby bylo ok.

2. a sluchawki wpieles w wejscie phones czy gdzie?

3. Kable to nie Voodoo wiec kup zwykle na zlaczach neutrika i tyle.

. Ogarnales sobie interfejs tak jak rozmawialismy na fb?
smola
Pad1

No będe licytował motu 828 tak jak rozmawialiśmy, jutro się kończy aukcja z jednym więc mam nadzieje już go ustrzelić :)

1. dobra mniej ważne, ogarne sobie to jakoś sam znalazłem pare tutoriali jak poustawiać MIDI

2. Nie ma w S900 takiego wyjścia jak phones, są wyjścia mix i left/right no i 8 indywidualnych. Słuchawki wpinałem w mix.

3. Ok dzięki :)
Post Reply