Siemanko, jestem tutaj nowy. Ostatnio kupiłem sobie wymieniony wyżej sprzęt, ale mam kilka pytań. Otóż #1 W FPC (korzystam z FL) mam tam bank A i bank B. Przypisuję sobie wszystkie pady do obu banków i chcę podpisać pod pady. Pad bank A jest już pełny, więc przemieniam na Bank B albo C, tyle, że to tak jakby nic nie zmienia. Próbowałem włączać kilka FPC, ale później był ,,burdel'' na interfejsie, więc pytam o to Was.
#2 Podstawowo na padach jest ustawiony (jak się nie mylę) one shot, gdzie zmienić, by sampel leciał tyle ile naciskam pad?
#3 Teraz przejdę do klawiszy. Mam problem, jakie ustawienia, by obojętnie z jaką siłą nacisnę na klawisz, sampel leciał tak samo głośno jak inne?
#4 Do czego służą te q-linki?
I to chyba wszystko. Nie mam instrukcji do tego, więc nie za bardzo ogarniam na razie. Niech wypowiadają się osoby, które mają/miały jakąś styczność z tym sprzętem. Pozdrawiam
Nie cytuj własnych postów w celu podbicia, daj nam chwilę, a na pewno ktoś ci odpowie // dudi
Akai MPK 25 kilka pytań
- DonPadzior
- Admin
#1 - "one shot" i "note on" to funkcje samplera a nie kontrolera, zacznij dłubać w ustawieniach samplera a nie klawiatury.
#2 - w 95% kontrolery nie posiadają przycisku full velo dla klawiatur bo velocity jest funkcją samplera - patrz odp. #1
#3 q-linki przypisujesz sobie do potrzebnych ci funkcji w samplerze w celu łatwiejszej kontroli. Większość wtyczek i DAW'ów ma funkcję MIDI Learn do przypisywania pokręteł.
#2 - w 95% kontrolery nie posiadają przycisku full velo dla klawiatur bo velocity jest funkcją samplera - patrz odp. #1
#3 q-linki przypisujesz sobie do potrzebnych ci funkcji w samplerze w celu łatwiejszej kontroli. Większość wtyczek i DAW'ów ma funkcję MIDI Learn do przypisywania pokręteł.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.