Laptop z dobrym Firewire pod Motu 828.

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
Post Reply
smola
Pad1

Witam po raz kolejny :D

Kto czytał mój poprzedni wątek o Motu wie że mam z nim duże problemy. Postanowiłem że kupię nowego laptopa żeby raz na zawsze się ich pozbyć.

Miałem na oku Macbooka Air 11 calowego, niestety ku mojemu zaskoczeniu nie posiada Firewire. Posiada je dopiero Macbook pro kostujący prawie 1000 funtów, jest to za duża kwota, tym bardziej że umówmy się - jedyne kryterium to tylko dobrze działające to cholerne firewire ktore nie będzie zwieszać mi interfejsu.

Proszę więc, polećcie coś na Windowsie, co w końcu zagra z moim sprzęciorem :D. Używki nie wchodzą w gre, 2 razy kupowałem używanego lapka i 2 razy coś było nie tak.

Pozdrawiam ziomale, pomocy !!
dabek
Pad5

Też szukałem ostatnio dla siebie laptopa i właśnie warunkiem konieczym było to, żeby miał firewire.. nówek praktycznie nie produkują, a jeżeli już coś się znajdzie to zazwyczaj w cenie podobnej lub droższej niż MacBook Pro.. ja dozbierałem trochę kasy i postawiłem na używanego MacBook'a Pro i jestem zadowolony.
DonPadzior
Admin

Nie omijaj problemów tylko je zwalczaj...
Heheheh ile mi dasz jak ci to zrobię ???
Poza tym firewire zostaje powoki wypierane przez nowsze technologie i ciężko ci będzie kupić taniego nowego laptopa który będzie miał ten port...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
siemasz3
Pad6

Zgadza się, z fireware powoli producenci urządzeń rezygnują - za przykład podam RME. Widziałem gdzieś przejściówki usb-fireware - może to Ci pomoże? Nie wiem jak się sprawują bo nie czytałem opinii, sam nie stosowałem ale zawsze to opcja do sprawdzenia zanim sięgniesz po nowego laptopa
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator

Przejsciówka USB-FW nic tu nei da bo to 2 zupelnie inne sposoby przesyłu danych.
siemasz3
Pad6

To jaki jest cel ich istnienia w takim razie?
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator

Sprawdz sobie w google. To cytat np. z forum EIS: "Firewire to łącze strumieniowe, całkiem inne niż usb. Transmisja firewire nie angażuje procesora,idzie własnym sterownikiem (dlatego jest tak wrażliwa jakość chipsetu fw). Itd itd. Tak samo jak nie ma przejściówek z thunderbolta do usb - to jest technicznie niemożliwe. Są stacje dokujące z thunderbolta na usb, ale to są w zasadzie komputery i są drogie."

Te przejsciówki są do łaczenia kamer a nie do interfejsów audio z PC. Zresztą jak nie wierzysz to sprawdz samemu
DonPadzior
Admin

przejściówka usb (prawie) zadziała...pod warunkiem że system wie jak obsługiwać firewire (a każda winda posiada zaaplikowana obsługę firewire) kwestia tylko w sterownikach do urządzenia. Pomijając kwestie ilosci obsługiwanych urządzeń naraz oraz napięcia jakie może dany standard doprowadzić to obydwa te standardy są niemal identyczne a różnica polega jedynie na sposobie nawiązywania połączenia (USB wymaga jednostki centralnej - hosta a Firewire komunikuje się bezpośrednio) oraz sposobie transferu danych (pakiety - usb , ciągły - firewire). Pomijając pakiety RTS/CTS oraz kilka mniej ważnych (bo ich transkrypcja ma sie zająć winda emulując urządzenie) to reszta danych idzie w niezmienionej formie w porównaniu do USB czyli D/P/S (data/parity/stop - gdzie stop jest sztucznie wywoływane przez sama windę w związku z tym ze sterownik portu USB tego wymaga). W związku z tym z technicznego punktu widzenia transfer jest możliwy i działa a problem pojawia się podczas przesyłu dużego strumienia (kilku kanałów audio lub video) bo przez to sztuczne stopowanie strumienia Program odbierający ten strumień sie po prostu krztusi. Takiego problemu jednak nie ma podczas używania express card poniewaz karta wpinana jest bezpośrednio w szynę PCI która komunikuje się bezpośrednio i dane z niej płynące nie przechodza przez szynę USB w związku z czym nie potrzebuje ona bitów stopu.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
siemasz3
Pad6

Dirty Drumz akurat mnie osobiście nie dotyczy problem, więc jakoś specjalnie nie zamierzam niczego "googlować". Myślę że autor tematu ma już chociaż troszkę jaśniejszą opcję alternatywy ;)
smola
Pad1

Dobra, tak myślałem sobie dzisiaj o tym w robocie i kupie używkę macbooka pro.

Laptopa i tak chciałem kupić nowego bo ten którego teraz używam jest bardzo leciwy, bedzie nowy używany ale mam nadzieje że chociaż uda mi się trafić na zadbaną sztukę :D

totepady - hehe :D Nie wątpie że dałbyś radę to zrobić ale ja już tyle sterowników zainstalowałem, tyle się z tym owalczyłem że wolę kupić, wpiąć interfejs i mieć z głowy. Tym bardziej że używany mac book aż tak bardzo mnie nie nadwyręży finansowo.

Na mpc forums gość napisał mi żebym kupował maca z lat 07-09, rozumiem że jak uda mi się upolować nowszy z firewire to też nie będzie robił niespodzianek?

EDIT: Aha, jeszcze jedno nobowskie pytanie z racji tego że nigdy nie miałem styczności z Mac'iem - jak jest z systemem? Można go oczywiście postawić od nowa jak rozumiem? Jest to dużo trudniejsze niż instalacja windows?
bizon
Moderator

Ja mam interface na firewire i co ja zrobilem to zakupilem karte ExpressCard na wyjscie firewire i wszystko dziala jak ta lala. Nie wiem czy Ci to pomoze, ale u mnie dobrze sie sprawdzilo.

To wyglada mniej wiecej tak:

Image
dabek
Pad5

to chyba niezłe rozwiązanie, ale z tego co pamiętam jak szukałem laptopa to też już był bardzo mały wybór tych z tym slotem, tak jak jest mały wybór tych z FW.. Jak weźmiesz Mac'a pewnie się nie zawiedziesz jak ja.. spędziłem mnóstwo czasu na szukaniu odpowiedniego lapka z windowsem i w końcu postawiłem na mac. Wszystko hula elegancko bez żadnych problemów :)
smola
Pad1

Mam taką kartę bizon, przeczytaj moje poprzednie wątki. Motu wysypuje sie na tym po 3 minutach.
smola
Pad1

Kupilem model z dziewiatego roku, wszystko gra lepiej niz dobrze :) Po tylu dniach walki wreszcie siadam do wosku i padow :)

Wielkie dzieki panowie!
Post Reply