Podłączenie miksera Behringher XENYX Q802USB

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

Siemanko! Jak już pisałem w ,,Przedstaw się'' jestem od niedawna zajwkowiczem z MPC 500. Otóż pośpiesznie kupiłem Mikser Behringher XENYX Q802USB w celu zgrywania sampli, miksowania pojedynczych próbek itd. Moje pytanie jest następujące: Chciałbym to podłączyć do MPC a wcześniej do wzmacniacza (dość wiekowego, Kenwood A-5X,
AC 220V,50Hz,110W) i pytanie jak to podłączyć żeby chulało? Tzn w kolejnosci - CO DO CZEGO, bo ja się nie znam na tego typu rzeczach :D I ile jeszcze hajsu mam wydać na okablowanie? Potrzebne mi przejścia z chinchy na duże jacki, ale nie chce kupić czegoś słabej jakości, bo wiem, ze jakość ,,okablowania'' (w tym także przejść) bardzo wpływa na jakość dźwięku. Mam chyba ze 4 x 2XRCA (bez przejść na jacki)
i coś z tym fantem trzeba zrobić :D
Proszę o rady :)
,, The ring you gon kiss it,
The holy ones did this I handle they bussines"
Awatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów

Myślę że podobnie powinno wyglądać Twoje podłączenie.
Gramofon tak samo w mikser jak MPC, oraz jakiś powrót sygnału do MPC z miksera, jak również do komputera.

Obrazek
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

MARKOWY pisze:Myślę że podobnie powinno wyglądać Twoje podłączenie.
Gramofon tak samo w mikser jak MPC, oraz jakiś powrót sygnału do MPC z miksera, jak również do komputera.

Obrazek
Ok, więc spróbuje w ten sposób wszystko to podłączyć. W razie problemów będę pisał :)

Dzięki!
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jak nie znalazłeś odpowiedniego tematu to cieszę się, że założyłeś nowy wątek, ale następnym razem zatytułuj go sensownie.
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

dudi pisze:Jak nie znalazłeś odpowiedniego tematu to cieszę się, że założyłeś nowy wątek, ale następnym razem zatytułuj go sensownie.
Ok, nie ma sprawy. Po prostu chciałem zwrócić większą ATENCJĘ kolegów :D
Już na przyszłość będę wiedział.
I problem nierozwiązany.... nie mam przejściówek na razie, a bez tego nie podłącze miksera do mpc itp itd... Jutro sklepy nieczynne więc lipa, dzisiaj już nie dam rady :d
W poniedziałek się zaopatrzę może to podziałałam.

Ja nawet nie wiem jak ten mikser działa, tzn. jaka jest jego ,,maksymalna wydajność''
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014, 22:21 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

myślę że tym mikserem i tak dużo nie zdziałasz bo:

1. masz tylko dwa wejścia mono i dwa wejścia stereo, do multitrackingu potrzeba ci niestety "coś więcej"
2. Mikser ten wypuszcza tylko sumę czyli nie wrzucisz do DAW'a kilku ścieżek naraz (no chyba że za kilka ściezek naraz uważasz kanał lewy i kanał prawy)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

totepady pisze:myślę że tym mikserem i tak dużo nie zdziałasz bo:

1. masz tylko dwa wejścia mono i dwa wejścia stereo, do multitrackingu potrzeba ci niestety "coś więcej"
2. Mikser ten wypuszcza tylko sumę czyli nie wrzucisz do DAW'a kilku ścieżek naraz (no chyba że za kilka ściezek naraz uważasz kanał lewy i kanał prawy)
Nie uważam, że kanał lewy i prawy to wielokrotność kanałowa :D
Jednak, skoro mi ten mikser na niewiele się zda.... to pytanie co ja mam z nim zrobić? sprzedać? Ja chciałbym najpierw ogarnąć zasadę jego działania i wtedy zobaczę jak to się ma do multitrackingu. No po to w końcu go kupiłem, żeby sprawdzić jak on działa....

Nie zniechęcaj mnie odrazu na wstępie :) Ja się dopiero uczę w tym temacie, potrzebuje sam popróbować, a w razie problemów konsultować się z Wami, bo lepiej się znacie, macie wieksze doświadczenie :) Nie mogę pracować (ze względów zdrowotnych) więc nie kupie miksera za 1k ;)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

A więc (wiem, nie zaczynamy zdania od awięc :D) ja bym zrobił to tak:

* W jedynkę wpinasz wyjście 1 z MPC,
* W dwójkę wpinasz wyjście 2 z MPC
* w 3/4 wpinasz wyjście 3 i 4 z MPC - tutaj podczas zgrywania dwóch osobnych tracków mono poprostu rokzładasz je w panoramie max w lewo i max w prawo
* w 5/6 wpinasz main out'y z MPC - to jest twój główny channel strip (stereo)
* w Main Out miksera wpinasz głośniki
* Control Room Out wpinasz do...MPC Record In w celu zgrywania kompa do MPC (uwaga na sprzężenie zwrotne bo łatwo zapomnieć o wyciszeniu MPC które poprzez kanały 1-6 wpada spowrotem do control room'u)
* słuchawki do odsłuchu :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

totepady pisze:A więc (wiem, nie zaczynamy zdania od awięc :D) ja bym zrobił to tak:

* W jedynkę wpinasz wyjście 1 z MPC,
* W dwójkę wpinasz wyjście 2 z MPC
* w 3/4 wpinasz wyjście 3 i 4 z MPC - tutaj podczas zgrywania dwóch osobnych tracków mono poprostu rokzładasz je w panoramie max w lewo i max w prawo
* w 5/6 wpinasz main out'y z MPC - to jest twój główny channel strip (stereo)
* w Main Out miksera wpinasz głośniki
* Control Room Out wpinasz do...MPC Record In w celu zgrywania kompa do MPC (uwaga na sprzężenie zwrotne bo łatwo zapomnieć o wyciszeniu MPC które poprzez kanały 1-6 wpada spowrotem do control room'u)
* słuchawki do odsłuchu :D

Ooo zajebiście to opisałeś, dzięki wielkie! :) Takiego opisu mi było trzeba.... :D nareszcie ktoś mi to wytłumaczył! Dzięki :) Ok, to popróbuje z tym wszystkim, a w razie w będę jeszcze pytał - bo problemy mogą się pojawić (choć nie muszą :D).
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

problemy mogą się pojawić bo jechałem z głowy patrząc na ten setup oczami wyobraźni ahahahah :D :D :D
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

totepady pisze:problemy mogą się pojawić bo jechałem z głowy patrząc na ten setup oczami wyobraźni ahahahah :D :D :D
Minął już miesiąc od mojego postu, ale dopiero teraz mogę się za to zabrać ;p
I nie wiem jak to ogarnąć ;p
Mam 2x2 RCA (czarny i czerwony) i pytanie jest następujące:
Jak mam wpiąć to pod 500-tkę, żeby działało. Chciałbym jeszcze jakimś sposobem podpiać to pod wzmacniacz, ale chyba tak nie da rady :/
MPC+Behringer+wzmacniacz+głośniki.
Pomóżcie...
Awatar użytkownika
FanaticBeats22
Pad1

FanaticBeats22 pisze:
totepady pisze:problemy mogą się pojawić bo jechałem z głowy patrząc na ten setup oczami wyobraźni ahahahah :D :D :D
Ktokolwiek... byle mi to pomogło :/
ODPOWIEDZ