Siemanko
Dotarło do mnie dzisiaj, że praca nie kończy się na mpc , dowiedziałem się, że powinienem zgrywać osobno każdy track na kompa tzn track 1-hh, track 2-stopa..itp-tak to ma wyglądać? Mam te wszystkie tracki połączyć w całość i przy okazji pomajstrować przy nich by brzmiały lepiej-jeśli tak to jak?
-Posiadam cubase i fl studio.
-Jak powinienem podłączyć mpc do kompa aby to wszystko sprawnie i dobrze chodziło?
-Jeśli to się przyda to mam mikser behringer XENYX 502.
-Jak to właściwie powinno wyglądać? Mówię tu o dalszej pracy nad bitem w dawie..Do jakiego etapu powinienem dojść w MPC? Co robić, czego używać? Prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie wszystkiego w małych kroczkach (bardziej chodzi mi o praktyke niż o teorie) i wiem, że pewnie da się wszystko zrobić w mpc ale chciałbym sobie jakoś ułatwić życie chociaż początkowo chciałem dojść do tego aby całkowicie odizolować się od komputera.
-Który DAW wybrać? cubase/fl lub może wykombinować jakiś inny?
-Jakich kabli potrzebuję?
-Czy są jakieś inne sposoby na zgrywanie bitów z mpc niż mode-record? Przy zgrywaniu chciałbym spróbować pobawić się mutowaniem, jeśli to możliwe
Widziałem, że było sporo tematów tego typu ale jakoś nie dowiedziałem się z nich wszystkiego a tu można rozwinąć coś całkiem przydatnego, tak myślę Jeśli jednak coś pominąłem to proszę o podesłanie linka do tematu lub przydatnych stronek
5!
MPC--->Komp
-
- Moderator
Potrzebujesz interfejsu z 8mioma wejsciami inaczej sie nie ma opcji. Twoj miksero - interfejs zgrywa jedynie sume. Mozesz jeszcze zgrywac sciezke po sciezce synchronizujac mpc przez MIDI ze swoim DAW ale yto strasznie meczaca sprawa. W kazdym razie potrzebujesz 8 kabli jack na jack
-
- Padawan
Mogłbyś może rzucić linkiem co do tych kabli? Nigdy nie widziałem kabli z dużymi jackami po obu stronach
Więc najlepszym rozwiązaniem jest kupienie dodatkowego interfejsu,tak? W ilu zł bym się z tym zmieścił? Kompletnie nie mam pojęcia jak szukać i czego potrzebuję.
Więc najlepszym rozwiązaniem jest kupienie dodatkowego interfejsu,tak? W ilu zł bym się z tym zmieścił? Kompletnie nie mam pojęcia jak szukać i czego potrzebuję.
-
- Moderator
W każdym sklepie z częsciami elektronicznymi oraz w sklepach typu Media Markt, Media Expert czy Avans możesz kupić takie kable. Tu masz link do djshop'u:
http://www.djshop.pl/k12,kable/i2478,pr ... m-2-m.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Z tego co widzę masz mpc 1000 [myślałem ze masz mpc 2000xl nie wiem czemu i stąd] więc masz 4 outy [wiec kupujesz 4 x jack na jack] i wystarczy ci np taki interfejs:
Ale to tylko przykład. Warunek jaki musi spełnic to posiadać min. 4 wejscia liniowe i fajnie by było jakby miał również MIDI [Dzięki temu będziesz w stanie zsynchronizowac mpc z DAW] Tematów o interfejsach troszke jest i co tydzień trafia się tu takei pytanie. Poszukaj a znajdziesz odpowiedź.
http://www.djshop.pl/k12,kable/i2478,pr ... m-2-m.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Z tego co widzę masz mpc 1000 [myślałem ze masz mpc 2000xl nie wiem czemu i stąd] więc masz 4 outy [wiec kupujesz 4 x jack na jack] i wystarczy ci np taki interfejs:
Ale to tylko przykład. Warunek jaki musi spełnic to posiadać min. 4 wejscia liniowe i fajnie by było jakby miał również MIDI [Dzięki temu będziesz w stanie zsynchronizowac mpc z DAW] Tematów o interfejsach troszke jest i co tydzień trafia się tu takei pytanie. Poszukaj a znajdziesz odpowiedź.
- moskwa96
- Pad4
Dorzucę jeszcze opcje tańsza o niemal polowe, rownież z 4 wejściami. To interfejs Maya44. Można ten interfejs dostać za około 300,- PLN. Mam do sprzedania taki zestaw razem z kablami używany właśnie do zgrywania trackow. Całość mogę Ci sprzedać za 300,- sprzęt w stanie idealnym bo pracował tylko w domu.
-
- Padawan
Dlaczego aż 4? przecież mam powiedzmy 'record in' RIGHT i LEFT wiec potrzebuje interfejs na dwa, przynajmniej tak rozumuje Chyba, że muszę mieć podpięte też pod to 'stereo out'?
-Moskwa96 możliwe, że się zgłoszę do ciebie wkrótce
Proszę o odpowiedzi na resztę pytań
-Moskwa96 możliwe, że się zgłoszę do ciebie wkrótce
Proszę o odpowiedzi na resztę pytań
- MARKOWY
- Zwycięzca Ligi Bitów
ja zgrywam jednym kablem, robię to tak.
MPC wpięte w mixer, mixer w pc, pc zbiera wszystko z mixera. W MPC puszczam każdy kanał po kolei, w DAWie rejestruję. Wstępny mix mam juz z MPC. Nie stosuję żadnej synchronizacji, po prostu zgrywam wszystko, a później ustawiam równo, nie jest to dla mnie jakoś strasznie uciążliwe i szybko mi to idzie. Dalszy etap to mix oraz (jeśli potrzeba) korekcja, dynamika i efekty.
W czym będziesz składał, zależy od Ciebie. Ja składałem i we FL i Cubase i Audition.. jest to bez większego znaczenia, kwestia gustu i upodobań.
Jedyne co mnie boli w tym procesie to używanie wirtualnych wtyczek na analogowym sygnale, co oczywiście nie jest jakoś wyczuwalne, ale jednak siedzi gdzieś mi to z tyłu głowy
MPC wpięte w mixer, mixer w pc, pc zbiera wszystko z mixera. W MPC puszczam każdy kanał po kolei, w DAWie rejestruję. Wstępny mix mam juz z MPC. Nie stosuję żadnej synchronizacji, po prostu zgrywam wszystko, a później ustawiam równo, nie jest to dla mnie jakoś strasznie uciążliwe i szybko mi to idzie. Dalszy etap to mix oraz (jeśli potrzeba) korekcja, dynamika i efekty.
W czym będziesz składał, zależy od Ciebie. Ja składałem i we FL i Cubase i Audition.. jest to bez większego znaczenia, kwestia gustu i upodobań.
Jedyne co mnie boli w tym procesie to używanie wirtualnych wtyczek na analogowym sygnale, co oczywiście nie jest jakoś wyczuwalne, ale jednak siedzi gdzieś mi to z tyłu głowy
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Moderator
Bo masz 4 outy w mpc 1000 [Assignable OUTPUTS] i z każdego bedzie leciał ustawiony przez ciebie sygnał np. out 1 - sample, out 2 - bass, out 3 stopa werbel, out 4 hi hat. Możesz zrobić tak jak MARKOWY to robi ale mając interfejs 4 kanałowy i synchronizujac mpcetkę z DAW-em robisz to za jednym zamachem, bez ustawiania scieżek żeby były równo i bez zgrywania ślad po śladzie tylko rejestrujesz odraz 4 scieżki które sa zsynchronizowane. I tak i tak się daPiersiowy pisze:Dlaczego aż 4?
-
- Moderator
http://zakamarkiaudio.pl/2013/01/jaki-w ... wstep.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow