iOS + potrzebne rzeczy do niego

Ogólnie o wszystkim co nie mieści się w powyższych podforach i dotyczy innych DAWów.
Post Reply
DirtyDrumzStudio
Moderator

Od stycznia wracam do iOS'a [Iphone 4ka] co za tym idzie sciagam beatmakera 2ke do niego i znowu zaczynam mobilne muzykowanie. Będę potrzebował interfejsu który obsłuzy mi klawiaturę MIDI oraz będzie oferował 2 wejscia liniowe [L+R]. Za czym warto się rozejrzeć? Druga sprawa to aplikacje warte posiadania. Miałem dosyć dużą przerwę od iOS i nie wiem co jest teraz na czasie.
moskwa96
Pad4

Software na iOS przeszło przez mój tel i tablet sporo. Na stałe zostały tylko godne polecenia, czyli: iMPC, iMS20, iElectribe, TwistedWave, Yamaha Mobile seq, DB303, Propellerhead Figure i oczywiście Audiobus.

Na iPada jest jeszcze genialne narzędzie Korg Gadget i poważne cubase, które u mnie sie wyp.. walało jednakowoż przy większej ilośc trackow.

Co do interfejsu midi, to u mnie zwykły camera connection kit made in china za 14pln, a audio prosto z wyjścia sluchawkowego wpisane na przejściowce do miksera.

PS: i lepiej nie zakładać ze to sprzęt do poważnego grania. Do zabawy owszem, ale do pracy sie raczej nie sprawdzi, wiec nie inwestował bym zbyt dużych kwot w interfejs.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Interfejsu potrzebowałbym do zgrywania sygnału z handytraxa
DirtyDrumzStudio
Moderator

A co możecie poelcić z aplikacji pełniących funkcję kontrolera MIDI? Chodzi mi w szczególności o fejdery itp
wolfset

kontroler midi : MIDI Designer 12
[youtube]LlOXLY3SfYE[/youtube]

niestety kosztuje tysiaka i to dolców ;)
no chyba, że jak wujek masz cydię :D
impc pro sobie daruj szkoda siana na ten badziew, nie dorasta do pięt beatmakerowi2
daw Auria, polecam kupić, nie ma co na nią żałować
[youtube]PMAxPiPtJtE[/youtube]
iProphet i wszystkie apki od arturii, mają świetne brzmienia !!!!
[youtube]F7XAb1lcdss[/youtube]
a propo brzmień Gadget od korga ma najlepszą moim zdaniem bibliotekę :)
[youtube]s0e22pcAHU0[/youtube]
jak potrzebuję doublebass to zawsze sięgam po iFretless Bass
[youtube]Nxo5_9lNDQA[/youtube]
a i naprawdę często sięgam po M3000 ultimate
brzmi na maksa "analogowo" !!!
[youtube]I0eDYaBFu_Q[/youtube]
to taka podstawka ;)
siemasz3
Pad6

wolfset dobre rzeczy tutaj mi podpowiadasz, a ja dorzuce moj ulubiony syntezator

[youtube]oT-p-9j2FBI[/youtube]
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
wolfset

znam znam :)
z kontrolerów warto zwrócić uwagę na lemura !!!
[youtube]mlv8wLilGGM[/youtube]

no a wracając do beatmakera2 to mam do tego shitu spory sentyment. prawdopodobnie gdyby nie ta apka to nigdy bym nie załapał fazy na mpc :D
a tu coś dla tych co nie wierzą, że na ipadzie da się robić muzę ;) oglądać do ońca :D
[youtube]RZNEoHZbyXM[/youtube]
[youtube]YnhlVSJXj-Q[/youtube]
siemasz3
Pad6

A wiesz może czemu cena animooga w wersji ipad ostatnio spadła z ponad £20 na £2.99? Czy w tańszej wersji czegoś brakuje?
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
wolfset

nie mam pojęcia o co kaman, może promocja świąteczna, ja kupiłem animooga daaaaawno i prawdę powiedziawszy nie miałem pojęcia, że teraz jest za grosze ;)
siemasz3
Pad6

probowalem znalezc jakies informacje na ten temat, ale nic... ja mialem wersje na iphone za 2.99, i za te sama kwote nabylem wersje na ipada kilka tygodni temu... powoli musze sie zaopatrzyc w ten camera kit i podpiac Rolanda A-49
DonPadzior
Admin

Nie świąteczna ale... Promocja ;)
Wielu developerów spuszcza ceny praktycznie w losowych momentach :)
Ja zassałem cubasis'a i aurię za £6.99 ;)
Co do appek "must have" to dla mnie zdecydowanie Magellan, Cassini, Alchemy, Sunrizer, nLog, Nano Studio, iMini, jakakolwiek Dawopodobna appka do zgrywania MIDI (music studio, flstudio, cubasis etc.) i Tabletop.

EDIT:
co do kontrolerów to bez Lemura i touch OSC nawet nie startuję ;) do tego sound prism i TouchAble.
Co do dodatków do samego iPad'a to iRig MIDI strasznie tanio teraz lata a bez tego MP nie podepniesz ;)

Sent from my iPad using Tapatalk
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
moskwa96
Pad4

Apropos promocji w AppStore, to używałem kiedyś fajnych aplikacji appsfire i bodajże freeapp tracker, które pomagały w zakupach. Szczególnie fajną opcją było zaznaczenie apki do śledzenia i komunikat w centrum powiadomień kiedy stawała sie darmowa, lub mocno przeceniona.

Nie wiem jak jest obecnie z tego typu aplikacjami, bo przestałem inwestować w muzykę na tablecie.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Dobre iphone juz jest na dniach będę kupował beatmakera i teraz takie pytanie. Mam Korga Microkeys który zasilanie bierze z USB [nie ma opcji na zewnetrzny zasilacz]. Czy zakup hub'a USB z zasilaniem będzie dobry?
siemasz3
Pad6

Którego Iphone masz? Im nowszy tym moga być większe problemy - zwłaszcza z okablowaniem. Zasilania raczej nie poda kontrolerowi, więc hub będzie jedynym rozwiazaniem. Ipad Air jest w stanie zasilić klawiaturę, chociaż technicy w apple'u twierdzili co innego, natomiast z iphone 5c nie udało mi się nawiazać współpracy.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Mam 4S
siemasz3
Pad6

Z tego co totepady pisał to nie miał z nim takich przejść jak ja z 5c
Camera kit, hub zasilajacy i tyle.
DirtyDrumzStudio
Moderator

ok thx za info ;)
siemasz3
Pad6

Jeszcze jedno - raczej użyj oryginalnego apple'owskiego camera kit
moskwa96
Pad4

Mój stary 4s bez problemu zasila AKAI MPK Mini. 5s już nie chce współpracować z klawiatura.
Post Reply