R.P.O.R Wita

Jesteś nowy? Przywitaj się i napisz kilka słów o sobie.
Post Reply
RPOR
Padawan

Siema, jestem młodym producentem (jak w ogóle mogę się tak nazwać :p), więc z automatu mam kilka pytań do was bo widzę ze dużo ludzi tu siedzi oczywiście obeznanych.
Zakupiłem ostatnimi czasy Akai mpc Studio fajny sprzęt podoba mi się w nim to że musi mieć kompa lub laptopa żeby to działało niby dla kogoś problem ale dla mnie w 100% super sprawa. Ale do sedna jak już mówiłem jestem nowym producentem i potrzebuje nakierowania mnie na właściwa drogę bo wszystko co chce zrobić wychodzi mi takie kwadratowe z niczym nie może się skleić złości mnie to bo mam coś w głowie a tu kupa wychodzi bo nie może mi się zgrać, teraz nie wiem czy chodzi to o to że mam tylko kompa i mpc bez wzmacniacza ani zewnętrznej karty dźwiękowej czy brakuje mi jakiś wtyczek.
Prosił bym o konkretne odpowiedzi bo czytając forum zauważyłem że mogę porozmawiać z konkretnymi osobami. :)
moskwa96
Pad4

Sprzęt masz dobrej klasy, ale prawdopodobnie brakuje ci skilla. Kupienie sobie zajebistych garnków nie spowoduje ze zrobisz smaczną potrawę.

Wrzuć w ten wątek swój najlepszy dotychczasowy bit, to spróbuje coś więcej doradzić.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Pierwszą rzeczą z którą musisz się zapoznać to zasady jakimi kieruje się muzyka czyli poznać teorię, jak budować harmonie, czym są interwałuy itp itd.

Drugą rzeczą są sample. Jak sampel jest słaby to nie wykrecisz na nim hita. Oczywiście można kombinowac z efektami czy modulacjami ale musimy wiedzieć co robimy aby uzyskać dany efekt.

Trzecia to poznanie tajników miksu czyli poznanie zasady działania kompressora, eq, delayów itd.

Czwartą rzeczą to praca praca i jeszcze raz praca.

Jak chcesz to daj znać na priv to ci mogę dać namiary na dobre tutoriale ewentualnie książki które dużo ci rozjasnią.
Diesel
Pad1

Dokładnie, podbijam przedmówce. Wiem po sobie jak to jest - dopóki nie ogarniesz teorii, praktyka leży. Jeżeli mogę coś polecić to sprawdź poradniki Bitnego o podstawach produkcji. Koleś dobrze tłumaczy wszystko krok po kroku, może nie są to jakieś wygórowane rozwiązania, ale podstawy ogarniesz napewno.
Pozdro :D
https://pl-pl.facebook.com/pages/Diesel ... 9099852419" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/diesel-production" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
RPOR
Padawan

Szukam jeszcze dobrych wtyczek vst i jakis sampli ktos mi poleci jakas strone gdzie mógł bym to sciagnac ( typu perka,bas,piano,gitara)
Post Reply