Konwertowanie SONGa i znikające programy

Czyli wszystko co do MPC, a nie pasuje do powyższych działów lub pasuje do kilku na raz.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Otóż dziś nasz odwieczny problem dotknął i mnie. Mówię o bałaganie po konwertowaniu SONGa do nowej sekwencji. Tak się poirytowałem zaistniałą sytuacją i faktem, że nie podzielę się z wami nową produkcją, że znalazłem koledzy złotego graala :)

UWAGA, oto i on:
Podczas konwertowania sekwencji, w których mamy po kilka programów NIE MOŻEMY użyć kilku programów na jednym tracku, np. w Sq:01 i Sq:02 na Track:1 może być tylko i wyłącznie jeden program. Jeśli więc mamy dwa, bo na przykład pocięliśmy sobie sampla inaczej i zrobiliśmy z tego nowy program, musimy go dać na kolejny wolny track czyli mamy:
Program01 w Sq:01 mamy na Track:1
Program02 w Sq:02 musimy mieć np. na Track:08 (czy, który tam mamy wolny)

Doszedłem do tego, bo po konwertowaniu badałem cały majdan i zwróciłem uwagę, że w momencie kiedy powinien wejść inaczej pocięty sampelek w nowym programie, wchodził ten sam sampel z pierwszego programu. Kombinowałem zmieniać programy ręcznie kółkiem, no ale nie da się tak zrobić w record mode, a w ten sposób dotarłem, do tego, że wystarczy to skopiować i dać na innym - wolnym tracku.

uff... mam nadzieję, że jasno to opisałem, w razie pytań walcie, a jak macie na czym to sprawdzajcie u siebie czy wuja rozpracował ten majdan należycie :V
Awatar użytkownika
lombardo
Pad2

no wytlumaczone nalezycie, poki co nie robie jeszcze tak zaawansowanych tematow, wiec narazie mi sie rada nie przyda.......na ra zie ;V
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

prędzej czy później ci się to przyda, no chyba, że nie będziesz konwertować nigdy songa :D
Awatar użytkownika
b0b
Pad7

Hahah, dzięki! Wczoraj miałem dokładnie ten sam temat i czułem, że chodzi o programy i tracki bo się bajzel zrobił, ale już nie chciało mi się rozkminiać i poszedłem w kimono : D props!
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

To jest największy zonk AKAI MPC ever.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

no i 5 mordeczko za znalezienie złotego środka na ta cholerna konwertacje, a ja już myślałem ze tylko ja coś robiłem nie tak, po tym jak mi puściłeś bita na 2 programach i działało :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

No ja sam sie zdziwilem, ale juz teraz wiem o co chodzi i tamte dwa programy byly identyczne w obu sekwencjach, wiec nie bylo problemu z trackami. Roznica byla wylacznie w innym wyklepaniu sampli, a to wplywu nie ma w calym interesie.

Ale fakt, ze Akai dalo ciala w tej kwestii i nie przemysleli tego do konca.
Awatar użytkownika
whiterabbit
Pad1

Temat stary ale co tam. W zasadzie można spokojnie to obejść i mieć zmieniający się program ile razy potrzeba na jednym tracku, nawet po konwertowaniu z songa. Wystarczy przypisać do programów numer Program Change, wstawić w tym wypadku na początku tracku i same się zmienią automatycznie ile razy potrzeba.
mono82
Padawan

A ja odkopie, bo mam trochę inny problem. Posiadam MPC ONE

Mam prosty podkład:
1. track to sampel audio, pocięty i zagrany z padów
2 track to bębny (stopa, werbel, hihat, przeszkadzajki) - robię EXPLODE i tworzę nowe ściezki (bo chce w miksie później mieć to osobno)
3. track to bas zagrany z wtyczki w MPC ONE

Mam łącznie 3 sekwencje (intro, zwrotka, refren).

Buduje sobie aranż w Song Mode i na koniec konwertuje do nowej sekwencji. Wszystko gra i buczy.

Następnie klikam EXPORT i... tu pojawia się problem.

Jeżeli zaznaczam "explode track", eksportuje mi tylko bębny (poddane explode wcześniej), bez sampla i basu
Jeżeli zaznaczam "stereo out", eksportuje mi podkład bez podziału na ścieżki bębnów (bębny idą jako jeden track audio)

JAK WIĘC TO PRAWIDŁOWO WYEKSPORTOWAĆ????
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

separate programs
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ