Jakie monitory i interfejs do produkcji

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
Post Reply
dantebrk
Padawan

Witam! Gdzieś od pół roku ogarniam sobie produkcję muzyki i doszedłem do wniosku, że w końcu potrzebowałbym jakichś monitorów odsłuchowych, gdyż głośniki, które posiadam są najnormalniej w świecie słabe. I stąd moje pytanie: czy jest sens kupowania odsłuchów i interfejsu (gdyż, jak mniemam, jest on potrzebny do monitorów) np. do 500zł, czy lepiej poczekać na przypływ gotówki (a to często się nie zdarza, gdyż mam tylko 17 lat)? Kasa sie mnie nie trzyma, a na więcej hajsu będę musiał dosyć długo czekać i mam parę projektów, za które chciałbym się zabrać z dobrym odsłuchem. Nie oczekuję, że będziecie mi radzić w jaki sposób mam oszczędzić pieniądze i kupić coś tam za milion bo przecież jak kupować to najlepsze :) , ale chciałbym się dowiedzieć, czy są jakieś w miarę konkretne pozycje, które mógłbym znaleźć w internetach. Z góry dzięki za pomoc :V
hugiz
Pad3

Jak nie masz kasy na dobre monitory (jak dla mnie poniżej 1000zł nie opłaca się w to wkładać pieniędzy,a sam interfejs 300-400zł kosztuje) to proponuje kupno słuchawek np. beyerdynamic dt 770 i z czasem będziesz widział czy jest zajawka czy nie i jak będziesz miał pozniej odłożone jakieś pieniądze to będziesz wiedział czy potrzebujesz interfejs a może przyszłościowo jakaś adaptacja pomieszczenia plus monitory :)
http://www.hugizbeats.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
dantebrk
Padawan

Hmm.. może masz rację z tymi słuchawkami. W ogóle jest jakaś różnica duża w pracy nad miksem między słuchawkami a monitorami? Masz może jakiś dobry artykuł, w którym mógłbym sobie o tym poczytać?
hugiz
Pad3

Polecam poszukać na forum, bo było już tutaj wiele takich tematów jeszcze wielkim źródłem wiedzy jest blog zakamarkiaudio polecam. No ale tak na szybko, bez odpowiedniej akustyki pomieszczenia nigdy monitory nie będą odwzorowywaly tego dzwieku jaki ma z nich wychodzić, nie ważne czy to bedą monitory za 20 tys, jak postawisz je w pokoju z 4 gołymi ścianami to juz lepiej zrobisz mix na słuchawkach(akustyka kolejny wielki temat do ogarnięcia). Słuchawki zakładasz na uszy i nie potrzebujesz żadnej akustyki i jestem przekonany ze lepiej zrobisz mix na droższych słuchawkach niż na monitorach za 500zł postawionych w normalnym pomieszczeniu bez adaptacji, ale jak masz czas pieniądze pasje to można samemu zrobić panele akustyczne i jakas wstępna akustyke ogarnąć w pokoju i uzbierac 1500zł na jakieś używane monitory i interfejs. Pozdrawiam
http://www.hugizbeats.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Post Reply