Akai S2000-magazynowanie sampli

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emilson
Padawan

witam niedawno zakupilem eske i mam pytanie jak najskuteczniej magazynowac sample aby zrzucac je na peceta w celu wstepnej obrobki? nie chce samplowac do eski a z niej samplowac do mpc "po kablu" bo wg mnie to nie ma sensu skoro moge nagrac sampel bezposrednio na mpc.chcialem zrzucac je na dyskietki natomiast one maja mala pojemnosc i wejdzie na jedna pewnie jakies 10sek a mam ram 32mb co pozwala na dluzsze nagrywanie.
cjjack
Padawan

Dysk SCSI i tyle, a do zarządzania i obróbki wewnątrz S2000 z poziomu kompa polecam MESA II. No ale potrzeba kartę SCSI aby Akai Podpiąć pod kompa. Ale to nie duży koszt + odpowiednie kabelki. A z tego co mi wiadomo (z filmików na YT), jeśli np samplery są podpięte między sobą można przesyłać sample pomiędzy. Z drugiej strony, jeśli mamy podpięty dysk SCSI do oby dwóch samplerów (przez SCSI tak można). To można nagrać sampel a później go używać na drugim. Oczywiście, każde urządzenie w menu trzeba zmienić adres (np karta w komputerze jako 0, S2000 adres 1, MPC adres 2, dysk adres 3). Maksymalna cyfra adresu to 7.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Sampluj na 45 obrotach z pitch +8 i ustaw root key o ok oktawe nizej niz normalnie. dzieki temu zaoszczedzisz na miejscu [sample w ten sposob beda mniej zajmowac] a i beda brzmiec tak samo jakbys mial nagrac normalnie na 33 obrotach + dodasz troszke brudu ta techniką. To znany trick z czasów sp1200 kiedy to trzeba było kombinować bo czasu na sample mało było [4,5 sekundy na sample]
Awatar użytkownika
Emilson
Padawan

poszukalem na allegro tych dyskow.ceny niewygórowane co mnie cieszy jest tylko jeden problem: nie mam złącza scsi w nowym pececie.
cjjack
Padawan

No ale jak wspomniałem trzeba kontroler dokupić. Właśnie sprawdzałem na allegro. Najtańszy 10 zł. To spoko Że udało się coś taniego znaleźć.
No z dyskami itp to czasami to ktoś przegina. Panowie z allegro powinni się za tą hołotę uspokoić, ostatnio poszukiwałem do mojego Akai napęd CD-ROM. Na allegro widziałem napęd DVD-ROM na SCSI za 695zł !! Przegiął ktoś ..
cjjack
Padawan

A tak mi się przypomniało i od razu wstawiam link do firmy, która sprzedaje akcesoria SCSI/LVD, przejściówki, wtyki, gniazda na śledziu do kompa i podobne:
http://www.meditronik.com.pl/scsi.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłem. Ale jak coś pisać. Najlepiej na forum, przynajmniej inni będą mogli to przeczytać.
Awatar użytkownika
Emilson
Padawan

Dzięki za pomoc! a co myślisz o takim rozwiazaniu jak czytnik kart flash?
http://allegro.pl/czytnik-compact-flash ... 70200.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
bedzie troche drożej ale komfort pracy duzo wiekszy

Edytuj posty, forum to nie komunikator! // dudi
ODPOWIEDZ