MPC Ren - grupowanie tracków

Nie trzeba wyjaśnać
Locked
dabek
Pad5

Siemanko,
Mam pytanie dotyczące grupowania tracków. Czy z poziomu software MPC jest w ogóle możliwość pogrupowania tracków w celu np. zrobienia NY kompresji lub po prostu skompresowaniu konkretnej grupy ścieżek? Jeżeli tak to w jaki sposób? Póki co niestety część mixu robie w software od MPC, a częśc muszę przenieść do DAW i myślę, że gdyby ta opcja była by możliwa to całkowicie przy mixie beat'u mógłbym zamknąć się w oprogramowaniu od MPC. Z góru dzięki za podpowiedzi :)
moskwa96
Pad4

Teoretycznie nie ma takiej opcji, ale...
opracowałem sobie taki trik, który pozwala zgrupowac dowolną ilość scieżek z jednym zapiętym efektem. Można stworzyć 4 takie grupy z zapiętym dowolnym efektem. Do celu o którym pisałeś, czyli kompresowania kilku sciezek razem nadaje sie idealnie.

Jak wiadomo mamy w Ren cztery sendy i cztery inserty na masterze. Wiadomo również że sendy nie nadają się do zapięcia kompresora, i że potrzeba do tego celu insertów. Niestety inserty, które są na masterze nie pozwalają na wybranie ścieżek, i kompresują zawsze sume wszystkich kanałów, więc jesteśmy w czarnej dupie. Jedyna opcja to zapięcie kompresora na send i przekształcenie go w insert.

Teraz solucja jak to zrobić:
1. zapinasz i ustawiasz kompresor na master-send1, return level ustawiasz 100%
2. w track mixerze wybrane tracki wysyłasz na master-send1 z poziomem 100%
3. zmieniasz wyjście wybranych tracków z out1,2 na submix1
4. ustawiasz poziom submix1 na masterze na 0%

voila, wybrane sciezki sa skierowane do jednego wspólnego kompresora.

W razie potrzeby służe dodatkowymi wyjaśnieniami.
dabek
Pad5

Świetnie, wszystko gra tak jak powinno, dzięki za rzeczową i konkretną poradę.
Locked