Akai Mpc 2500 -problem z dzwiękiem

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
twny
Padawan

Witam.
Mam problem z dźwiękiem w mojej niuni.
nie ma dźwięku ani z wyjścia słuchawkowego, ani ze stereo out, ani z 8 out, nie mogę też nagrywać przez stereo in. działa tylko dźwięk po spdif in i out. wykluczam jednocześnie problem z softem. wiąże obecny problem z za szybkim włączeniem maszyny w zimę po transporcie samochodem do kolegi na sesje- tak mi się wydaję, nie jestem pewny.
Moje pytanie: czy da się to naprawić u elektronika? czy muszę wymieniać połowę maszyny ?proszę o odpowiedź kogoś kto miał podobny problem lub słyszał o czymś podobnym.dziękuje
pozdrawiam
beatshowbrothers

Przydało by się trochę więcej informacji. Jaki masz system operacyjny?. Jakie głośniki i jak masz to wszystko podłączone?

Na twoim miejscu zaczął bym od prostych rzeczy:
1. Resetu do ustawień fabrycznych
2. Sprawdzenia ustawienia poziomu głównego MPC2500
3. Sprawdzenia połączeń wewnątrz MPC5000 (może podczas transportu poluzowały się jakieś połączenia)
4. Wyciągnięcia ramu.

Czy podczas nagrywania przez stereo in miernik poziomu (level meter) nic nie wskazuje czy widać że jest sygnał?
Jeżeli nic nie wskazuje to sprawdził bym potencjometry nagrywania i głośności. Czy nie są uszkodzone.

Daj znać co do tej pory zrobiłeś. Problem jest ciekawy.
twny
Padawan

Więcej informacji, bardzo proszę:
system operacyjny:j os 3.10
poziom głośności ?!?wszystko dobrze!
sprawdzanie połączeń wewnątrz również robiłem, nic nie widać-znajomy elektronik sprawdzał nawet ok. roku temu na urządzeniu (wyglądającym jak monitor w szpitalu do sprawdzania funkcji życiowych) wychylenia na tym urządzeniu, bo powiedział, że zwykły miernik może tego nie sprawdzić.wspólnymi siłami ustaliśmy wtedy, że to jakiś tam układ, ale nie był pewny a ja nie chciałem ryzykować i w konsekwencji nic nie zrobiłem. nie ma u mnie w mieście (Inowrocław) godnego zaufania specjalisty, któremu mógł bym powierzyć sprzęt tego pokroju. nie sprawdzałem tylko ramu-mam włożone chyba 256mb a widoczne jest 126mb, ale tak ma być z tego co pamiętam z okresu jak się tym interesowałem. Miernik poziomu nic nie wskazuje przy nagrywaniu, dla przypomnienia nic też nie słychać z słuchawek, nie działa też żaden z 8 out ani stereo in i out.
moja akaika nie jest dla mnie tajemnicą można powiedzięć, że znam ją w 80%, więc przestawienie jakiegoś "guziczka, czy przesuwaczka" nie wchodzi w rachubę. mogę ją obsługiwać, ale tylko przez spdif a to trochę utrudnia bo taką kartę mam tylko w PC i nie mogę jej zabierać na sesję live czy nawet do drugiego pokuju. chyba wyczerpałem temat. dzięki. pozdrawiam
beatshowbrothers

No to problem wydaje się być dużo poważniejszy niż myślałem. Trzeba by było wymieniać po kolei podzespoły i sprawdzać co jest uszkodzone. Bez specjalistycznego serwisu się raczej nie obejdzie. Polecam skontaktować się se serwisem audiostacji może oni coś poradzą.
twny
Padawan

wyciągniecie ramu nic nie dało.
mała poprawka 8 out działa normalnie -zmyliło mnie, bo wcześniej, działanie sprawdzałem na TRIMie.
teraz jak się wsłucham to słyszę mały szum, malutki jakby samą jego aplitudę w wyjściu słuchawek PHONE.
beatshowbrothers

Słychać tylko szum bez dźwięków?
twny
Padawan

tak, ale bardzo bardzo cicho na granicy słyszalności, słychać tylko jakby sam werbel, ale to jest szum, domyślam się tylko, że to werbel.
beatshowbrothers

A na jakim systemie jedziesz Akai czy JJ?
twny
Padawan

takie same efekty na tym i na tym. nie ma znaczenia.
beatshowbrothers

Wiem że niekiedy są problemy z darmowym wersjami JJOS ale jeżeli jak piszesz na obu systemach lipa musisz chyba zdać się na serwis bo w domowych warunkach chyba nic więcej nie ugrasz. Sprawdziłeś co mogłeś. Jeżeli uda ci się rozwiązać problem daj znać co było przyczyną usterki przyszłym pokoleniom. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ