Tempo - jak ustawić i od czego zależy
- weedman342
- Pad3
Jak to jest czy tempo dopasowuje do sampla czy do werblow,hatow itp. Na jakiej to zasadzie dziala, zeby to rece i nogi mialo 

Last edited by dudi on 20 Mar 2013, 21:20, edited 1 time in total.
Reason: edytowałem tytuł
Reason: edytowałem tytuł
WEEDMAN POZDRAWIA
- dudi
- Pad16
Tempo ustawiasz takie jaki chcesz mieć cały utwór. Co za tym idzie musisz przyspieszyć bądź zwolnić sampelek, który rzadko trafia się w idealnym tempie. Dla samplowania w hip hopie dość charakterystycznym jest przyspieszanie, masz wtedy efekt wyższego głosu, co nadaje też dynamiki takiemu sampelkowi.
W mocnym uproszczeniu podam ci bpm (tempo) kilku gatunków, np.:
rap - ok. 90bpm
house, disco, funk - ok. 120bpm
dubstep i techno - ok. 140bpm
drum and bass - ok. 180bpm
To oczywiście nie są sztywne ramy i nie znaczy, że bit do rapu, który ma 80bpm już nie będzie bitem rapowym
Jest to wyłącznie ogólna charakterystyka
To ostatnie podzielone na pół daje 90, stąd często przejścia w dnb brzmią jak rap, a i nagła zmiana rapu na pozornie szybszy bit dnb jest bezproblemowo możliwa, bo w zasadzie różnica jest taka, że w dnb np. snareów będzie 2 razy więcej w takcie.
Te bpm podaję może bardziej jako ciekawostkę/zarys, bo zdecydowanie bardziej przydaje sie ta wiedza DJowi niż producentowi, a niestety nagminnie słyszę w klubach i quasi-imprezach jak wodzireje, bo DJami ich nazwać nie można, próbują robić płynne przejścia pomiędzy utworem soulowym i funkowym albo z dnb na house
W najlepszym wypadku przejadą crossem z prawej na lewą, w najgorszym robi się taka zadyma, że aż nie wierzę w to, co słyszę. Ale ludzie się bawią i zajarani sa takimi opcjami, bo nie mają o tym wszystkim zielonego pojęcia i sądzą, że tak musi być hahah
Trochę się rozpisałem, ale na taką oto refleksję mnie wzięło 
W mocnym uproszczeniu podam ci bpm (tempo) kilku gatunków, np.:
rap - ok. 90bpm
house, disco, funk - ok. 120bpm
dubstep i techno - ok. 140bpm
drum and bass - ok. 180bpm
To oczywiście nie są sztywne ramy i nie znaczy, że bit do rapu, który ma 80bpm już nie będzie bitem rapowym

To ostatnie podzielone na pół daje 90, stąd często przejścia w dnb brzmią jak rap, a i nagła zmiana rapu na pozornie szybszy bit dnb jest bezproblemowo możliwa, bo w zasadzie różnica jest taka, że w dnb np. snareów będzie 2 razy więcej w takcie.
Te bpm podaję może bardziej jako ciekawostkę/zarys, bo zdecydowanie bardziej przydaje sie ta wiedza DJowi niż producentowi, a niestety nagminnie słyszę w klubach i quasi-imprezach jak wodzireje, bo DJami ich nazwać nie można, próbują robić płynne przejścia pomiędzy utworem soulowym i funkowym albo z dnb na house

- Michalbumbox
- Pad1
zależy jak chcesz,masz opcje dopasowania sampla do bębnów za pomocą tune które zmienia dzwięk i tempo ,bądz a pomocą time stretchingu .time stretch zmienia samo tempo sampla (mode+trim+edit-timestretch)tune zmienia wydzwiek i tempo,więc sam rozkmiń:)