Jaki setup wybrać (początkujący)

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Post Reply
Steff
Padawan

Witam,
Chciałbym zacząć coś tworzyć na sprzęcie MPC. Mam możliwość zgrywania sampli z winyli. Dysponuję gramofonem Dual Team 6041 (napęd paskowy ale mi nie przeszkadza bo nie skretchuję), amplituner Yamaha RX-450. I moje pytanie brzmi jaki sprzęt na moim poziomie by się nadał. Myślałem nad Akai MPC 500 bo cena przystępna i czytałem że jest spoko raczej. I jeszcze pytanie na jakiej zasadzie podłącza się to wszystko do kupy, czy trzeba jakiś mikser do tego, lub inne sprzęty. Wybieram MPC, ponieważ pasuje mi tworzenie bez zbytniej ingerencji kompa. Wiem, że może jestem w tym temacie trochę zielony, ale każdy kiedyś zaczyna. Liczę na wyrozumiałość.
dudi
Pad16

Steff wrote:Liczę na wyrozumiałość.
I otrzymasz jej tu co nie miara, ale musisz nam pokazać, że na nią zasługujesz. Póki co nawet nie przejrzałeś forum, a wszystko o co pytasz było już poruszane i to nie raz.
Steff
Padawan

Przeczytałem tu duzo w tematach "Początkujący, co wybrać?", ale w sumie nie natknąłem się na nikogo kto zaliczałby w swój sprzęt gramofon i chciałby działać coś na takiej zasadzie jak opisałem. Tak więc czego potrzebuję, aby pograć sobie na samplach, bo wiem, ze bez kompa i programu nie zapiszę żadnego projektu.
dudi
Pad16

Jednak jako użytkownik, który trochę czasu już tu jest z całą pewnością stwierdzam, że niejednokrotnie sam pisałem, że gramofon i MPC są wystarczające, a pomiędzy nimi potrzebujesz czegoś, co wzmocni sygnał (przedwzmacniacz/mikser).
Steff
Padawan

Jako przedwzmacniacz mogę wybrać jakiś tańszy przedwzmacniacz gramofonowy na początek? Będzie to koszt rzędu do 50 złotych, a później mogę zmienić na coś lepszego. Bo mikser to że tak powiem już wydatek.
WodzuBeats
Pad1

Możesz też kupić mpc z wpasowaniem przedwzmacniaczem i problem z głowy. Niestety o ile pamiętam mpc500 nie ma takiego przedwzmacniacza. Ale mogę się mylić
https://soundcloud.com/ukasz-uszczy-ski" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Steff
Padawan

A jak wybrałbym mpc 1000? Cena troche mnie przeraża, ale jakoś może bym się z tym pogodził. Przypominam, że mam ten amplituner Yamaha RX-450. To nie załatwia sprawy?
WodzuBeats
Pad1

W pewnym sensie załatwia bo ma on napewno wejście phono i wbudowany przedwzmacniacz z korektorem RIAA :) tylko jeszcze kwestia podłączenia go do mpc, ale to już nawet można ogarnąć przy pomocy wyjścia słuchawkowego. Zresztą twoja yamacha ma chyba nawet jakieś wyjście Rec out więc luzik :) ale ja bym się zastanowił, czy warto pchać się w 500 czy zainwestować w mpc1000 ale o tym to już sobie doczytaj :) pozdro
https://soundcloud.com/ukasz-uszczy-ski" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Steff
Padawan

Oo wlasnie. Posiadam w amplitunerze wejście phono, a także wyjście rec out. I jest też wbudowany przedwzmacniacz RIAA, siłą rzeczy jeżeli ma wejście phono. Dzięki za info! Chyba jednak doskładam na tego mpc 1000.
WodzuBeats
Pad1

Jak lubisz wu-tang to pomysł może tez nad rolandem mv8000 ;) w końcu to na takich maszynkach produkował RZA ;) a mv8000 można kupić za siano w okolicach mpc 1000 :) a maszynki są przekozak :D
Steff
Padawan

Dokładnie w tym momencie oglądam ten sprzęt i przeczytałem wcześniej Twój post o RZA i tym sprzęcie. Płyta winylowa RZA'ego - Liquid Swords to by było dopiero coś... Tylko chyba trudno dostępny jest ten Roland ;// Może Roland - SP 606? Jeszcze się rozglądnę...
moskwa96
Pad4

Sprzet Rolanda bedzie duuuużo trudniej odsprzedać jak skończy Ci sie zajawka. Chyba ze kupisz mega tanio, to jest szansa ze sprzedasz tanio i nie stracisz dużo.

Poza tym workflow Rolanda jest zupełnie inny niz Akai (imho bardziej skomplikowany), i trudniej będzie znaleźć ludzi którzy pomogą Ci w ogarnięcia sprzętu bo u nas jest mało popularny.

Workflow Rolanda bazuje na serii Fantom, i jest to sprzet dla zawodników wyższej ligi. Nie zaczynal bym na twoim miejscu od Rolka. Raczej polecany MPC1000.
pietruh
Pad12

Roland SP jest spoko ale nie jako solo sprzęt.
A rolanda mv sobie odpuść XD
Z gościem się zamieniłem - on dostał Rolanda MV 8000 z 512 MB ram, było to przed świętami. Dzwonił kilka dni temu z jakimś pytaniem i przy okazji powiedział, że próbuje się go pozbyć.
Generalnie Rolanda fajna sprawa, ale 10 lat temu.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
WodzuBeats
Pad1

Niby czemu? Jakieś bajki opowiadasz ;) mam mv 8800 i wystarczyło przeczytać 600 stron manuala, żeby ogarnąć w miarę dobrze. Mv 8800 jest lepszy od mpc 5000 takie moje zdanie

Żeby nie być gołosłownym, link z tabelką ;)
https://www.infomusic.pl/test/32278,aka ... chine-cz-4
Last edited by dudi on 20 Jan 2016, 18:00, edited 1 time in total.
Reason: Połączyłem posty.
pietruh
Pad12

Może 8800 ma jakiś wygodniejszy soft - nie wiem. Ale MV-8000 nie polecam. Wolałbym chyba MPC 1k ;d
We can play in the graveyard
Dream about joining in
WodzuBeats
Pad1

Raczej nie ;) poprostu struktura utworu w mv jest zupęłnie inna niż w mpc. Wynika to np z tego, że w mv istnieją ścieszki audio i MIDI podczas kiedy w mpc mamy tylko midi wyzwalające sample. Jest to kozackie rozwiązanie pozwala w czasie rzeczywistym nagrywać np gitarę basową podczas gdy w mpc trzeba ją zsaplowac, przypisać do padu itd ;) no każdy ma swoje ;) no i w mv mamy sekcję masteringu która moim zdaniem jest baaaardzo pożądana :)
DirtyDrumzStudio
Moderator

WodzuBeats wrote:Jest to kozackie rozwiązanie pozwala w czasie rzeczywistym nagrywać np gitarę basową podczas gdy w mpc trzeba ją zsaplowac, przypisać do padu itd ;) no każdy ma swoje ;) no i w mv mamy sekcję masteringu która moim zdaniem jest baaaardzo pożądana :)
Dlatego MV to bardziej workstation i nie ma co go porownywac do serii mpc.

Wracajac do tematu. jezeli myslisz na powaznie o robieniu muzyki masz juz jako takie doswiadczenie z nia itp. bierz 1000. Natomiast jezeli dopiero co zaczynasz to wzialbym 500. Mam obie maszyny obecnie na swojej bazie i według mnie 500tka jest chyba najlepsza wersja dla zaczynajacych od 0 z tego powodu ze jest duzo mniej rozbudowana niz 1000.
moskwa96
Pad4

MV w tabelce i na papierze wygląda super, mozliwość podłączenia mońka, myszy, audio tracks, wszystko pieknie. Ale wgryzienie się w ten sprzęt, nauczenie się logiki jaka stoi za Rolandowskim workflow, to może być ciężkie przeżycie. 600 stron manuala dla początkującego może być zabójcze. Do tego Rolandowskie instrukcje nie należą do przyjaznych.

Ustawianie procesora efektów na trakach, ustawianie zewnętrznych kontrolerów sys-ctrl, nawet ustawienia globalne sa tak strasznie pokomplikowane, że czasami zamiast dłubania nutek, dłubie się w menu, z krótkimi przerwami na bluzgi i walenie głowa w ścianę "gdzie była ta #@#& opcja". Jest to workstation o olbrzymich możliwościach, ale ogarnięcie tego nie należy do przyjemnych.

@Dirty
Mysle że spokojnie można porównywać MV8800 do np. MPC5000, to raczej ta sama liga.
DirtyDrumzStudio
Moderator

moskwa96 wrote:@Dirty
Mysle że spokojnie można porównywać MV8800 do np. MPC5000, to raczej ta sama liga.
Własnie miałem o tym wspomniec ;)
Post Reply