Jak zrobić bass do samplowanego bitu w FL 12

Dział poświęcony jednemu z najpopularniejszych DAWów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

Cześć, mam 16 lat, od długiego czasu interesuje się muzyką i bitami od podstaw, jaram się dobrze ułożoną perką, tłustymi stopami itd. Zacząłem produkcje bitów około 1.5roku temu, używam FL 12-stki oraz kontrolera KORG NanoPad 2. Stukam sobie boom bapy, sampluje bla bla bla itd. Lecz nie potrafię zrobić basu, porażka na całej linii... Zapętlony bit wydaje się być przez to pusty, głuchy, bez duszy. Ktoś ma jakiś fajny patent na dobry bass? Wtyczkę VST? Próbowałem na Wasp XT oraz 3x OSC ale kiepskie brzmienie, prawdopodobnie ja coś źle robię dlatego zwracam się z prośbą o wytłumaczenie ;)
Z góry przepraszam za lekturę,
Pozdrówki! :D
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Jak już samplujesz to i basy też sampluj bo to najlepiej brzmi wtedy,baw się tonacją,pitchem,LPFem kombinuj jak najwięcej a kiedyś dojdziesz do wprawy,możesz też wyciągać bas z kawałków które mają jakiś bas w sobie(taki bas zawsze dobrze gra :V ) i go uwydatnić za pomocą EQ oraz filtra LPF który znajdziesz w każdym DAWie w FL11 był on w Fruity Free Filter - oglądaj tutoriale na YT i słuchaj dzwięków - co do wtyczek basowych to kiedyś był w FL Fruity Finger Bass i był spoko,ale żeby zabrzmiał z samplowanym kawałkiem trzeba było się troszkę natrudzić,no ale o to w tym chodzi przecież ;) Kombinuj i jeszcze raz kombinuj a efekty pojawią się szybko pozdrówki
Awatar użytkownika
raga138
Pad1

Bierzesz dowolne brzmienie bassu i "grasz nim" na piano roll by to jakos zagralo. A potem mozesz bawic sie w wykrecanie brzmien.
DirtyDrumzStudio
Moderator

raga138 pisze:Bierzesz dowolne brzmienie bassu i "grasz nim" na piano roll by to jakos zagralo
Ta jasne. Odpowiedz raga138 mi przypomina cos takiego:

Pytanie: Interesuje się budownictwem i chciałbym zacząć budować dom ale nie wiem jak. Jakies porady?

Odpowiedź: Bierzesz dowolne cegły i stawiasz je jako tako żeby to wyglądało

:)

Ale tak na poważnie to polecam ci [autorowi wątku] ogarnąć teorię muzyki bo od tego powinieneś zacząć aby dogrywać cokolwiek do czegokolwiek. Jest masa materiałów na ten temat np:

Obrazek

Natomiast jeżeli chodzi o narzędzia to nawet na zwykłym 3 osc można wykręcić fajne rzeczy o ile zna się chociaż podstawy syntezy. W tym filmiku masz np pokazane jak gościu robi Reese bass [na 3 osc] który często jest wykorzystywany w dub stepie:

[youtube]Uywe2dpKj6U[/youtube]

Jeżeli nie lubisz samemu kręcić barw i szukasz gotowych rozwiązań to zainteresuj się takimi wtyczkami jak np. Spectrasonics Trilian
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

@DirtyDrumzStudio
O kurde nawet nie wiedziałem że z 3osc da się wyciągnąć takie brzmienie ;>
up up, no dobrze, będzie kombinowanie, za jakiś czas jak coś dobrego wyjdzie to może się pochwale :)
Dzięki wszystkim i pozdrówki! : )))
DirtyDrumzStudio
Moderator

yopietri pisze: O kurde nawet nie wiedziałem że z 3osc da się wyciągnąć takie brzmienie
Bo brzmienie tak naprawdę siedzi w tobie. Nie ważne na czym robisz ważne żeby to brzmiało i miało groove ;)
Awatar użytkownika
raga138
Pad1

Ziom - kolega pisze, ze nie potrafi zrobic bass. Wiec mu najkrocej jak to mozliwe napisalem jak to zrobic. Kolega pisze, ze probowal WASP oraz OSCYLATORA i ze nie wychodzi. Wiec jak chcesz mu pomoc? Tylko samemu probujac jest w stanie cokolwiek pojac o tworzeniu muzyki. To nie sztuka wziasc jedna i druga wtyczke by komputer za ciebie wykrecil cokolwiek - peace and love ;)
DirtyDrumzStudio
Moderator

raga138 pisze:Wiec jak chcesz mu pomoc? Tylko samemu probujac jest w stanie cokolwiek pojac o tworzeniu muzyki.

Jak chce mu pomóc? napisałem to w swoim poście i Klijent Eastwood również. Jezeli nie poznasz zasad którymi rządzi się muzyka [np. koło kwintowe] to wierz mi nigdy w życiu nie zaprosisz do współpracy żadnego intrumentalisty i będziesz miał wieczne problemy z dogrywaniem żywych instrumentów czy też wtyczek do sampli. Jest masa materiałów i w necie i w prasie gdzie można się tego dowiedzieć. Człowiek który jest zielony w temacie nie jest w stanie pojąć samemu tych zasad za pomocą prób i błędów. Są ludzie którzy od urodzenia mają wyczulony słuch i są świetnymi muzykami nie mając za sobą edukacji muzycznej [np. scott storch] ale są to wyjątki które potwierdzaja regułę że "trzeba się uczyć". I mój post nie był formą ataku na twoją osobę tylko zwróceniem uwagi
Awatar użytkownika
raga138
Pad1

Dobra - uściślijmy ;) masz problem z brzmieniem czy linią melodyczną. Jeśli z 1:
Na track z linią powrzucaj różne VST nie tylko bassowe i bawiąc się szukaj ciekawych brzmień. Jak wyżej napisane warto zapodać LPF i poczytać gdzie podbić albo skręcić na eq by nie pauło całego mixu.

Jeśli z 2:
Klep w pianorollu i szukaj pasujących dźwięków do sampli i twojego oczekiwania wobec utworu.

3OSC nie jest wdzięczny jeśli chodzi o HH bo ciężko bez doświadczenia wykręcić brzmienie. Poszukaj VST z analogowymi bassami
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

raga138 pisze:Dobra - uściślijmy ;) masz problem z brzmieniem czy linią melodyczną.
Troszkę z tym i z tym, czasami potrafię wyklepać w rytm fajnie w piano rollu tylko wtedy kiepsko brzmi ale rytmicznie fajnie siada.
Więc bardziej problem z tym że nie potrafię wyciągnąć tego fajnego bassu który tłucze doniczki sąsiadkom vs u mnie brzmi to jak najgorsze komputerowe buczenie ><
Awatar użytkownika
raga138
Pad1

A jaki masz sprzet? Moze ci brakuje mega sub bass a chcesz to wykrecic na jakis glosniczkach komputerowych :) brak dobrego brzmienia jest w całym kawałku czy też samym bassie? Brzmi !@#$%^&* nawet na presetach we wtyczkach?
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

raga138 pisze:A jaki masz sprzet? Moze ci brakuje mega sub bass a chcesz to wykrecic na jakis glosniczkach komputerowych :) brak dobrego brzmienia jest w całym kawałku czy też samym bassie? Brzmi !@#$%^&* nawet na presetach we wtyczkach?
Często jak mam wrażenie że coś !@#$%^* brzmi to zgrywam to na telefon, puszczam w słuchawkach, na tablecie, na głośnikach z laptopa (śmiech na cały głos teraz haha) na full i idę do kuchni, do łazienki itd. Lecz zawsze ten bass line jest strasznie sztuczny taki z disco polo jakby C=( C=( C=(

Może wyklepie coś na 4 wersy i sami ocenicie jak to wygląda? Akurat może jakieś inne błędy mi wytkniecie typu słabo sampluje, nudna perka itd. :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

@raga138 @yopietri forum to nie komunikator, edytujcie swoje posty!
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
na próbę byle co złożyłem, najważniejszy bass, o to chodzi :) ktoś pomoże?
@dudi Wybacz że nie edytuje teraz lecz po edytowaniu mało kto zauważy że nowy post, pozdrówki!
Awatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1

Dobrze sobie radzisz jak na szesnaście latek ;) posłuchałem twoich utworów i naprawdę będą z Cb ludzie, ale najpierw pooglądaj sobie filmiki o tym jak miksować swoje kawałki ;) w tym kawałku na chmurze bas jest w złej tonacji i jest ogólnie nie nasycony i płaski bo nie tknięty equalizerem ;)
https://soundcloud.com/ukasz-uszczy-ski" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
ODPOWIEDZ