MPC 500 - empce pińcet na początek?

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
yopietri
Pad2

Cześć wszystkim, stukam sobie bity na komputerze w FL 12 z pomocą NanoPada 2 od Korga. Marzeniem od 14-stego roku życia jest posiadanie bit maszyny. (nie robiłem jeszcze bitów lecz interesowałem się już z czym to się je itd.) Kręci mnie MPC500, mam 16 lat więc bardzo trudno jest o coś lepszego na początek, kiedy grosz do grosza odkładać muszę samodzielnie. Widziałem na olx 500-tki za około 800zł. Myślicie że opłaca się odkładać ten przysłowiowy grosz by w końcu zrealizować marzenie? Chciałbym się odciąć od komputera jak tylko to możliwe. Trudne jest do opanowania MPC gdy nie miałem nigdy na biurku? Boje się tego że uzbieram kiedyś tą kwotę, zakupie, przyjdzie kurier i nie będę wiedział od czego zacząć bo jak wiadomo na youtube wszystko wydaje się takie proste...
Pozdrówki i czekam na pomoc! :)
raga138
Pad1

Powiem tak: workflow jest specyficzny ale bezproblemowo do opanowania. Na upartego bezproblemowo zrobisz track na mpc, ale wygodniej bedzie kleic i wykrecac w jakims DAWie. Co do opanowania - kwestia samozaparcia, kilka wideo na youtube no i to forum i dasz rade
yopietri
Pad2

raga138 wrote:Powiem tak: workflow jest specyficzny ale bezproblemowo do opanowania. Na upartego bezproblemowo zrobisz track na mpc, ale wygodniej bedzie kleic i wykrecac w jakims DAWie. Co do opanowania - kwestia samozaparcia, kilka wideo na youtube no i to forum i dasz rade
Okej dzięki wielkie :D
raga138
Pad1

Pamietaj, ze dla wielu MPC to nie tylko instrument, ale praktycznie lifestyle. To klepanie w pady jest po prostu magiczne
yopietri
Pad2

raga138 wrote:Pamietaj, ze dla wielu MPC to nie tylko instrument, ale praktycznie lifestyle. To klepanie w pady jest po prostu magiczne
Przesłuchałem chyba tyle beat tapów że gdyby je złączyć za 10 lat by się nie skończyły hahah :D każdy instrument ma to coś w sobie, czaruje osobę która gra :V
DirtyDrumzStudio
Moderator

Polecam 500tke :D Bije na łeb swoimi możliwościami Rolanda SP404 czy Bossa SP303. Nie wyobrażam sobie lepszego narzędzia do mobilnego klepania beatów
djfunnynut
Pad4

Sam zaczynałem od 500-tki :)
Teoretycznie to podobnie się robi jak w Fl.Praktycznie dwie różne bajki.
Pierwsze spotkanie z ta maszyną to masakra.Najzabawniejsze jest to, że nie ma polskiej instrukcji obsługi.Trzeba poświęcić trochę czasu na początku...by zrobiła się intuicyjna i prosta :)
Osobiście np. nie tnę sampli na tej mpc bo jest czasochłonne.Robie to na kompie.Choć nauczenie się tego byłoby muzycznie edukacyjne ;)
Inna sprawa to mix na mpc 500...dla kogoś kto robi bity hurtowo lepsze rozwiązanie coś z DAWem.Są prostsze rozwiązania...
Plusem jest rozmiar. Zawsze można wziąść siekać bit w kolejce u wulkanizatora ;)
Ogólnie spoko sprzęt.Ma swój urok.Polecam
Najważniejsze spełniać swoje marzenia :)
EasyB
Pad5

Ja zawsze bede propagowal samplery z rodziny ensoniq. Polecam rowniez je rozwazyc bo solidne maszynki, a ceny tez nie duze. Eps 16 i mpd niszczy 500.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
yopietri
Pad2

EasyB wrote:Ja zawsze bede propagowal samplery z rodziny ensoniq. Polecam rowniez je rozwazyc bo solidne maszynki, a ceny tez nie duze. Eps 16 i mpd niszczy 500.
Masz na myśli MPD od Akai? bo troszke mętlik w głowie mam teraz :(
raga138
Pad1

EasyB wrote:Ja zawsze bede propagowal samplery z rodziny ensoniq. Polecam rowniez je rozwazyc bo solidne maszynki, a ceny tez nie duze. Eps 16 i mpd niszczy 500.

Piszesz o combo klawiatury EPS-16 z Akai MPD? I to chcesz 1 do 1 porównać do 500'tki?
EasyB
Pad5

Rack, po co mpd do klawki? Porownywac nie ma co bo 500 przy tym to zabawka.

raga138
Pad1

Rack i MPD zamiast malej MPC dla 16 latka - no spoko :) to może od razu s3200xl? :D
djfunnynut
Pad4

tak nawiasem pisząc...mieszkamy yopietri po sąsiecku :D
sjz się kłania i zapraszam jak chcesz zobaczyć mpc 500 fizycznie
napisz priv jak chcesz
dudi
Pad16

raga138 wrote:Rack i MPD zamiast malej MPC dla 16 latka - no spoko :) to może od razu s3200xl? :D
Nie kojarzę obostrzeń dotyczących wieku przy zakupie sprzętu, a w wieku lat szesnastu raczej instrukcję da się przyswoić, więc nie uważam takiego argumentu za trafny.
raga138
Pad1

Też nie kojarzę takowych. Jednak gdy ktoś chce rozpocząć przygodę z MPC i nie ma doświadczenia jak wynika z innych postów i pyta wprost, czy 500 jest ok na początek to proponowanie niemobilnego, trudniej dostępnego i ogólnie o wiele wiele mniej rozpowszechnionego (co przekłada się chociażby na ilość tutoriali) sprzętu moim zdaniem mija się z celem.
Takie są moje argumenty :)
dudi
Pad16

Jeśli zatem o doświadczeniu, a nie wieku mówimy, to inna sprawa.
Zaznaczę jednak, że autor zapewne nie szuka sprzętu mobilnego tylko dostępnego finansowo. Żyjemy w Polsce i tu 500 w 99% przypadków nie spełniają funkcji do jakiej zostały zaprojektowane. Pozostałe argumenty są zrozumiałe, ale czy bez tutoriali i z samym manualem nie da się żyć i obsługiwać sprzętu? Kiedyś tego nie było i jakoś się radę dawało.
raga138
Pad1

Mobilność to tylko jeden z kilku argumentów za 500'tką. Nie wiem jakie funkcje w 99% w Polsce MPCtka nie spełnia. Może w USA czy innych krajach robią na nim ciasta, a w Polsce służy to do wstępu do magicznego świata MPC :) można żyć bez tutoriali, tylko powiedz tak szczerze bez niezrozumiałego dla mnie udowadniania, że 500 jest gorsza niż stary rackowy sprzęt po co pchać się w sprzęt, który nie jest ani powszechny ani wyraźnie lepszy (dla nowego usera szukającego MPC) jak można mieć znaną, lubianą i od lat rozpracowaną MPCtkę? Co w tej konkretnej sytuacji przemawia za ensonoqiem? 500 jest taka zła? Nie ma opcji, szumi jak dzika czy co?
Wiesz, takie gadanie przypomina mi gadanie macherów, którzy powtarzali, że FL to zabawka pokroju Magix i tylko proDAW ma rację bytu.
Ja tam swoje zdanie mam - polećcie może koledze od razu jakieś aukcje albo oferty z tym zestawem rack-controler - no bo chyba chodzi o to by koledze pomóc a nie tylko wymieniać lepszy sprzęt, którego i tak nigdzie nie dostanie ;)
dudi
Pad16

Nie zrozumiałeś mnie. Chodziło o to, że w 99% przypadków ludzie w Polsce kupują 500, bo tylko na nią ich w danym momencie stać, a nie ze względu na jej mobilność i możliwość robienia szkiców w drodze (do czego została stworzona). Robimy z niej główny sprzęt, a nie dodatek.

Nadto, nie staram się udowodnić, że 500 jest gorsza, ale to, że ten rack nie jest gorszy od niej pomimo mniejszej popularności.

Jesteś tu od niedawna, więc się nie znamy i nie znasz też jak widzę mojego podejścia do maszyn standalone, głównie tych z serii MPC. Nie porównuj zatem moich wypowiedzi do "gadania macherów...", bo odnoszę się tu nie do namawiania do zakupu EPSa, ale do twojej negacji EPSów, która dla mnie nie jest trafna.
pietruh
Pad12

Ja nie skończyłem 16 lat i kupiłem MPC 500 - i jakoś dałem radę. Co prawda po 2 latach zmieniłem sprzęt ale to już przez moją dziwną fantazję. Na samej MPC da się ciachać fajne produkcję i na pewno jest to dobry start. A nawet jak się zawiedziesz to możesz odsprzedać po tej samej cenie - czasem nawet drożej :>
We can play in the graveyard
Dream about joining in
raga138
Pad1

Ale w USA nie jest inaczej :) zestaw 500 ale czesciej 1000+sluchawki+gramofon to w ogromnej mierze wymarzony zestaw osoby mlodej o "naszym" zainteresowaniu. Nie neguje tez sprzetu rackowego, takiego czy owego, ale w tym przypadku padlo konkretne pytanie o fajny sprzet. Kolega EasyB zachwalil Ensoniqa, ktory moim zdaniem ani nie jest w tym konkretnym przypadku lepszym wyborem ani gorszym ale po prostu niewlasciwym. Argumenty juz przytoczylem i chyba maja one rece i nogi. Osobiscie zawsze szukam najlepszego sprzetu w danej kategorii, na sprzet wydalem w swoim zyciu wiecej niz na jedzenie ;) moglbym napisac, ze 500 to zabawka ulomna, ale tak nie jest. Jestem pewny, ze ziomek bedzie mial wchuj dobrej zabawy w klepaniu w pady.
Nie znam twojego podejscia i na szczescie jestesmy w wolnym kraju i dyskutujemy jak rowny ziomek z rownym ziomkiem na argumenty. Sam mam ogromne pretensje do Akai/Numark, bo odwalają syf ze swoim nowym sprzętem. Są sprzęty lepsze i tańsze. Ale to MPC ma największą community i to MPC ludzie sobie nawet dziarają - ten sprzęt ma to "coś", ziomek to "coś" czuje i chce :)

Dlatego podsumowujac: nie neguje rackowe wynalazki, nie sa one gorsze a pewnie sa lepsze. W tym konkretnym przypadku 500 to swietny wybor i bedzie pan zadowolony.

Dodam tylko, że te niedocenione tutoriale na początku jak i nawet później to zdecydowanie nie doceniasz. Nawet stara wyga jest w stanie się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Locked