Tragiczna jakość dźwięku z gramofonu

Paskowe i z napędem bezpośrednim. Wkładki, igły, headshelle i cały ten stuff.
Zablokowany
jedras
Padawan

Po nieudolnym główkowaniu i przeszukiwaniu internetów postanowiłem poradzić się szanownych forumowiczów. Tyle tytułem wstępu. Najlepiej będzie zacząć od tego jak wszystko jest podłączone. A więc kupiony używany Stanton T.60 podłączony jest do przedwzmacniacza Behringer PP400, dalej wyjściem do wejścia liniowego w interfejsie audio podpiętym po usb do stacji roboczej. Gramofon naturalnie jest uziemiony przy przedwzmacniaczu. W linku zamieszczam Wam moi drodzy nagraną próbkę dźwięku z interfejsu.

http://speedy.sh/6re2v/probka.wav" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Liczę na Waszą pomoc i sugestie
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

zwarte masz kable - lewy i prawy...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
jedras
Padawan

A no właśnie, puszczając dźwięk tylko po jednym kablu zakłócenia znikają. Jednak jak temu zaradzić? Podejrzewam, że rozwiązanie jest zapewne prozaiczne, mimo to potrzebuję z tym pomocy. Czy to jest kwestia złego doboru kabli lub w układzie przedwzmacniacza bądź interfejsu jest jakaś usterka?

Zwarte kable przy wkładce? Gramofon kupiłem używany
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 11:45 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

gdziekolwiek na trasie od igły do interfejsu końcowego
czyli sprawdź igłe, wyjmij ramię (jeśli wymienne) i przeczyść kontakty, sprawdź kable od gramka do beha i od beha do interfejsu... sprawdź czy scieżka na której nagrywasz nie jest przypadkiem mono
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
jedras
Padawan

Przełącznik wejścia liniowego w karcie był na mono. Przy przełączeniu na stereo gra tylko lewy głośnik. Headshell zdjąłem i przeczyściłem styki. Po podłączeniu nowych kabli do przedwzmacniacza i karty nie ma zmian. Co dziwne przez kilkanaście minut wcześniej grał tak jak powinien jednak później nie wiedzieć czemu coś trzasło i znów pojawiły się na stałe zakłócenia

I chyba ważna informacja. Pomijając interfejs, czyli wychodząc z przedwzmacniacza bezpośrednio kablem rca -> jack do głośników do input stereo zakłócenia znikają. Więc wyglądałoby na to że jednak kable interfejs -> głośniki są kopnięte?

Po zmianie kabla interfejs -> głośniki na nowy bez zmian, pożyczony inny interfejs też nic nie zmienił. Tak jak wspomniałem w poprzednim poście dobra jakość dźwięku jest tylko przy pominięciu interfejsu i bezpośrednim wpięciu do input w głośnikach, jednak w ten sposób nie mogę zgrywać ścieżki do komputera
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 11:45 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Edytuj posty - forum to nie komunikator.
jedras
Padawan

Ok. Dzięki za info. Temat proponuję wrzucić do kosza, problem rozwiązany
Zablokowany