Hej
Niedawno kupiłem sobie ten manual: " onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow Gość pokazuje w nim jak grać np basem używając funkcji 16 levels (i opcji tune sampla), używając do tego padów z mpc. W ebooku są pokazane pady do konkretnych skal. Można sobie go wydrukować (tak też zrobiłem). W tym momencie jednak przypomniało mi się, że Ren ma opcję ustawienia podświetleń padów. Wpadłem na pomysł by przerzucić więc te skale z ebooka i zapisać sobie je jako jakiś template. Zacząłem grzebać dalej w necie i wygrzebałem info o tym, że w Ren jest od któregoś update (bodaj 1.8) opcja wyboru skali, chordsów itd. W ten sposób się do niej dokopałem.
I tu mam problem, bo nie bardzo ją ogarniam. Z tego co rozumiem to (jesli źle kombinuje to wyprowadźcie mnie z błędu):
1) Nie jest to opcja do grania jednym samplem wykorzystując 16 levels w programie typu drum i to zupełnie inny sposób, do którego trzeba użyć keygroup lub pluginów.
2) Odpaliłem sobie Hybrida by ją sprawdzić i widzę, że pady są podświetlone gdy wybieram konkretną skalę, ale tu pytanie - jak się ten sposób wyświetlania padów (są tylko dwa kolory - czerwony i żółty) do sposobu, które mam w ebooku (widać na filmiku powyżej)? Czy jak gram w tym trybie to wszystkie dźwięki rozłożone na padach sa już tymi "dobrymi" i należą do jednej skali? Jeśli dobrze rozumiem to czerwone są root note'ami, a żółte pozostałymi nutami "prawilnymi" dla danej skali, tak?
MPC Renaissance - skale
- monk
- Pad1
Nie mogę już zedytować wcześniejszego posta, więc wrzucam rozwiązanie.
W zasadzie to już sam sobie odpowiedziałem, robiąc mały test. Dla potomnych więc dam info - tak to działa tak jak myślałem, czerwone to root, żółte reszta skali. Wrzuciłem ten filmik:
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow a na MPC odpaliłem sobie minor pentatonic skalę i zagrałem pianinkiem.
Fajnie, super feature. Gdyby ktoś jednak chciał wykorzystywać samepl i drugą metodę którą opisałem to polecam książkę tego gościa ze ściągawką lub, jeśli ktoś ma urządzenie z iOS - jest też apka 16 pads która też pokazuje te skale na telefonie / tablecie.
W zasadzie to już sam sobie odpowiedziałem, robiąc mały test. Dla potomnych więc dam info - tak to działa tak jak myślałem, czerwone to root, żółte reszta skali. Wrzuciłem ten filmik:
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow a na MPC odpaliłem sobie minor pentatonic skalę i zagrałem pianinkiem.
Fajnie, super feature. Gdyby ktoś jednak chciał wykorzystywać samepl i drugą metodę którą opisałem to polecam książkę tego gościa ze ściągawką lub, jeśli ktoś ma urządzenie z iOS - jest też apka 16 pads która też pokazuje te skale na telefonie / tablecie.