dudi wrote:nieźle się prezentuje, kto wie czy nie wybije mi z głowy Microkorga (który też jest w pełni analogowym syntezatorem )
...nie jest - sorry że ci się świat zawalił heheheh
...z instrukcji Microkorg'a:
1. Analog modeling synthesizer
The analog modeling system of the microKORG uses DSP technology to
simulate an analog synthesizer
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Fuck... Przestańcie tu wrzucać takie informacje... Przez takie zabawki znów mam ochotę odkładać pieniądze Dobra maszynka. Jak tylko hajs się pokażę, to chyba kupię
totepady wrote:...nie jest - sorry że ci się świat zawalił heheheh
...z instrukcji Microkorg'a:
1. Analog modeling synthesizer
The analog modeling system of the microKORG uses DSP technology to
simulate an analog synthesizer
Jeszcze nie zawalił ale wytłumacz mi na czym polega różnica, tzn. emulacja analoga i analog
Żyłem w błogiej nieświadomości - sprzęt hardware'owy, dźwięki w maszynce, kompa brak, więc nawet nie myślałem, że to SYMULUJE cokolwiek
syntezatory VA (virtual analog) mają wszczepione procesorki DSP (digital signal processing) które mają wgrane przebiegi fal takich jak sinusoida, kwadrat, piła etc...
Prawdzive analogi mają prawdziwe oscylatory które w sposób fizyczny generują te fale w związku z czym są...hmmm..... mniej przewidywalne w syntezatorach VA fala trójkątna będzie cały czas trójkątna tak jak jest to zapisane w procesorku a syntezatorze analogowym ta fala będzie się minimalnie zmieniać bo na oscylatory działa wiele czynników losowych takich jak np. nieregularność prądu płynącego przez taki oscylator, zakłócenia elektrostatyczne itp. dzieje się to w skali tak małej że człowiek praktycznie nie zauważa różnicy ale pomimo wszystko podświadomie ją gdzieś wyczuwa
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Gadu gadu o hajsach i co wybrać, ale jeszcze trzeba ogarnąć to i zagrać coś... przyjdzie mi do chrześnicy na lekcje pianina uderzyć haha Ale coraz bardziej w stronę Novation niż Korga idę