MPC Element czy MPC 500

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Post Reply
skub4ss
Padawan

Witam, jestem kompletnym świeżakiem w temacie produkcji muzyki, lecz za parę dni wracam z roboty i planuje zainwestować w sprzęt i zacząć robić to na poważnie, gdyż wcześniej coś tam bawiłem się w FL studio.
Chciałbym dowiedzieć się, czy jeśli zakupiłbym MPC 500, to jest możliwość podłączenia go do laptopa i zapisywaniu tam tego co uda mi się wyklepać i czy wystarczą głośniki laptop i mpc do tego, żebym mógł słyszeć to co gram, zapisywać to na laptopie i w programie to finalnie obrabiać.
Napisałem w tytule o mpc element, gdyż z tego co mi wiadomo można go podłączyć bezpośrednio do kompa, lecz wiem, że jest to dość okrojony sprzęt i nie ukrywam, że bardziej by mi zależało na zakupie mpc 500.
Także proszę o radę i odpowiedź co jeszcze oprócz samej mpctki ewentualnie potrzebowałbym do klepania beatów, kwota jaką dysponuje to jakieś 2500zł. Dodam, że sample raczej chciałbym ciąć za pomocą FL.
czarnobrody
Pad4

Siema. Po kolei:

Laptop
Jeżeli używasz fl studio to wiadomo, żaden kombajn nie jest ci potrzebny, ale wiadomo że im szybszy sprzęt tym lepiej. Ja osobiście używam lenovo g580 i spisuje się dobrze.

Głośniki
Zależy jakie masz, jeżeli takie zwykłe głośniczki z marketu które dają płaski dźwięk to lepiej zainwestuj w inne (na płaskich można sprawdzać mix i master co może już wiesz lub nie ;) ). Co do głośników to na początek spoko będą jakieś logitechy 2.1, sam mam i polecam. Najlepiej oczywiście mieć monitory, ale to spokojnie, na wszystko przyjdzie czas :)

MPC 500
Ludzie mają mieszane odczucia co do tego sprzętu, często pojawiają się głosy, że ta maszyna ma problemy z softem itp. Dodatkowo sample na tym mini samplerze tnie się na słuch co jest dla niektórych sporym utrudnieniem. Aaa no i posiada on tylko 12 padów a nie 16 więc możesz zgrać na jeden bank mniej sampli. Na jego korzyść przemawia natomiast to że to sprzęt standalone (możesz klepać bity bez użycia żadnego innego sprzętu) oraz jego mobilność, bowiem może działać on na baterie. Co do pytania czy da się podłączyć mp 500 do kompa to tak, da sie. Możesz go używać zarówno jako kontrolera midi, a także zgrywać ścieżki z pińćsety na kompa i tam dokonywać kolejnych obróbek.

Elements
Cóż... nigdy nie miałem tego sprzetu, więc ciężko się mi wypowiedzieć. Na pewno jest mniej funkcjonalny niż mpc 500 i może posłużyć ci jedynie jako kontroler. Plusy? Hmm, jest nowy i nie musisz mieć do niego 5 różnych kabli :D

To tyle w sumie. Jeszcze możesz a nawet powinieneś mieć jakieś spoko słuchawki nauszne, bez tego ciężko.

Dziekuje za uwage, pozdrawiam
https://soundcloud.com/czarnobrody
sp 404 ninjah
skub4ss
Padawan

Dobra, załóżmy, że jestem zdecydowany na zakup MPC 500. Rozumiem, że oprócz samego mpc, głośników (tez mam logitechy, ale inny model) słuchawek i laptopa, który w sumie nie jest konieczny, ale mi przyda się przy cięciu sampli i przy mix/master potrzebuje jeszcze czegoś, a mianowicie kabli ;D
Jakich dokładnie ? i czy jeszcze coś do tego zestawu byście dodali ?
Sam zastanawiam się od dłuższego czasu nad kupnem syntezatora Rolanda juno-di, ponieważ sam coś tam brzdękam na wszelakich instrumentach i mam zajawke na tworzenie muzyki właśnie w taki bardziej fizyczny sposób, dlatego myślę, że mogłoby wyjść z tego coś ciekawego.
czarnobrody
Pad4

Jeśli chodzi o mix/master to właśnie potrzebujesz laptopa do tego czy pc bo na 500 raczej ciężko będzie zrobić to dobrze. Potrzebujesz kabla minijack do x2 jacka na lewy i prawy kanał. Posłuży ci on do zgrywania ścieżek z mpc do laptopa a także do ewentualnego samplowania utworów puszczanych z kompa/innego źródła dźwięku. Poźniej to już zależy, jak będziesz miał gramofon i mixer to musisz mieć chinche np. na początek powinien wystarczyć ten kabel co pisałem wcześniej. Jeśli chodzi o podłączenie syntezatora to nie wiem, zależy jakie posiada wyjście ten sprzęt. Z tego co widzę na zdjęciu poglądowym to będzie kabel na dwa jacki lewy i prawy kanał z jednej i z drugiej strony, ale ręki sobie nie dam uciąć.
sp 404 ninjah
MadBullBeats
Pad6

Zanim kupisz mpc kup sobie audio interfejs,gramofon z dobrą wkładką oraz monitory lub dobre słuchawki do odsłuchu bo bez tego nie zrobisz dobrego mixu,zadaj sobie pytanie czy będziesz samplował z winyli czy z ripów mp3 itd.ja osobiście polecam Ci serie MPD od Akai jeżeli nie masz jak zgrywać sampli idealne rozwiązanie
czarnobrody
Pad4

Jeżeli zdecydujesz się na MPD, tak jak to pisze kolega wyżej to zapraszam na PW. Mam na sprzedaż MPD 26 :)
sp 404 ninjah
skub4ss
Padawan

MadBullBeats wrote:Zanim kupisz mpc kup sobie audio interfejs,gramofon z dobrą wkładką oraz monitory lub dobre słuchawki do odsłuchu bo bez tego nie zrobisz dobrego mixu,zadaj sobie pytanie czy będziesz samplował z winyli czy z ripów mp3 itd.ja osobiście polecam Ci serie MPD od Akai jeżeli nie masz jak zgrywać sampli idealne rozwiązanie
zdecydowałem tak jak mówisz, kupić najpierw gramofon http://allegro.pl/vestax-pdx-2000-mk2-g ... l#imglayer" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow (zastanawiam się nad tym) plus jakiś interfejs, możesz polecić coś w miare niskiej cenie ? i jeśli chce jednak zgrywać sample z winyli co jeszcze bym potrzebował ? bardziej bym wolał zainwestować w dobre MPC i pójść w bardziej klasyczną stronę
AdeRbeats
Pad2

skub4ss wrote: bardziej bym wolał zainwestować w dobre MPC i pójść w bardziej klasyczną stronę
I chwała Ci :)
Sprawdź sb MPC 1000
Droższa ale myślę, że warto dołożyć ;)
skub4ss
Padawan

Mam oko właśnie na 1000, z racji tego, że jest droższa będę musiał raczej kupić jakiś tańszy gramofon, rozglądałem się za używkami numarka tt200 albo tt500, do tego kable interfejs słuchawki mixer i chyba na razie styka ? :P
AdeRbeats
Pad2

Osobiście posiadam numarka tt-1625 i w 100%polecam :D
Bezpośredni, czasem możesz coś tam podrapać ;)
Post Reply