Mpc Studio + Sampler
-
- Pad1
Siema, siema, siema! Nowy rok, nowe pytania Mam Mpc Studio, wszystko tam siekam ale chciałbym troszkę rozszerzyć arsenał, może o jakiś sampler.. Coś w stylu Akai S3000xl lub coś podobnego. Mam też interfejs Presonus audiobox. Teraz pytanie: jak to połączyć ze sobą żeby grało i hulało?
ZakurzonyRap
-
- Moderator
Pytanie co chcesz tak naprawdęę osiągnąć z sprzętowym samplerem? Czy chcesz go kupić dla brzmienia? Filtrów?
Bo jeśli zależy ci na brzmieniu to napewno nie s3000XL ponieważ jest neutralny brzmieniowo aczkolwiek ma fajne filtry. Na twoim miejscu wybrałbym jedna z 2 dróg:
- Jeśli ci zalezy na brzmieniu to celowałbym w samplery typu: Akai s900, s950, s01, EMU EMAX, Yamaha TX16W czy Ensoniq EPS
- Jeśli ci zależy na filtrach to masz opcję typu Elektron Heat czy Waldorf 2 Pole
Natomiast jesli chodzi o laczenie sampelra z kompem to wyjscie z miksera [od gramofonu] laczysz kablami do wejscia line in natomiast wyjscia [stereo out lub pojedyncze wyjscia] laczysz z wejsciami w interfejsie. MIDI OUT z interfejsu wpinasz kablem do MIDI IN w samplerze. I w daw wysylasz komunikaty MIDI do samplera
Ewentualnie mozesz resamplowac ale tracisz wtedy kontrole nad filtrami i LFO
Bo jeśli zależy ci na brzmieniu to napewno nie s3000XL ponieważ jest neutralny brzmieniowo aczkolwiek ma fajne filtry. Na twoim miejscu wybrałbym jedna z 2 dróg:
- Jeśli ci zalezy na brzmieniu to celowałbym w samplery typu: Akai s900, s950, s01, EMU EMAX, Yamaha TX16W czy Ensoniq EPS
- Jeśli ci zależy na filtrach to masz opcję typu Elektron Heat czy Waldorf 2 Pole
Natomiast jesli chodzi o laczenie sampelra z kompem to wyjscie z miksera [od gramofonu] laczysz kablami do wejscia line in natomiast wyjscia [stereo out lub pojedyncze wyjscia] laczysz z wejsciami w interfejsie. MIDI OUT z interfejsu wpinasz kablem do MIDI IN w samplerze. I w daw wysylasz komunikaty MIDI do samplera
Ewentualnie mozesz resamplowac ale tracisz wtedy kontrole nad filtrami i LFO
-
- Pad1
Zdecydowanie chciałbym postawić na brzmienie. Jeszcze nie myślałem jaki konkretnie sampler, chciałem się dowiedzieć wgl jak to łączyć itd. Ale dzięki za podpowiedź. A z tym połączeniem nie bardzo rozumiem ale jakoś to rozkminie
ZakurzonyRap
-
- Moderator
To powiedz czego dokładnie nie rozumiesz. Lepiej będzie jak ci wytlumacze to teraz niz pozniej
-
- Pad1
Sorry za zamieszanie, połapałem już wszystko. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
ZakurzonyRap