MPC a praca ze sprzętami MIDI

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Specter
Pad1

Cześć, długo siedziałem naprzemiennie na MPC Renaissance oraz Maschine, teraz uniezależniam się od kompa, bo pracuje i tak w 100% z hardwarem - chcę używać MPC jako mózgu dla całego setupu i głównego sekwencera, wszystko działa i myślę że ogarniam temat dość dobrze, ale jedna rzecz mi mocno przeszkadza i nie wiem czy jest na to jakaś metoda a googlanie nie pomaga w tej kwestii w ogóle:

Czy da się w jakiś sposób zapisać powiedzmy "programy MIDI", które byłyby globalnie dostępne w projekcie do wyboru dla każdej nowej sekwencji? Chodzi o to, żeby nie musieć dla każdej nowej sekwencji ustawiać i nazywać w taki sam sposób tych samych synthów, tylko po prostu wybrać gotowe synthy na każdy nowy track z ustawionych wcześniej, tak jakbym wybierał załadowany program z samplami. Zauważyłem że w JJ przypisanie wyjścia MIDI jest per-track a nie program co jest mocno upierdliwe, bo tracki są oddzielne i niezależne dla każdej sekwencji - co w rezultacie powoduje, że nawet jak ustawię kanały midi i opisze ładnie wszystkie sprzęty na jednej sekwencji a potem chcę zrobić drugą, muszę wszystko opisywać i ustawiać od nowa dla każdej osobno.

Mam kilkanaście hardware'owych synthów, każdy na innym kanale MIDI, rozbite po wszystkich 4 wyjściach z mojej 2500 - upierdliwe jest to na maksa, wiem że teoretycznie mogę skopiować sekwencje na nowe miejsce i usunąć z niej wszystko, ale to też więcej roboty i klikania niż to konieczne, nie mówiąc już o tym że nie potrzebuje 20 tracków w każdej sekwencji, tylko chciałbym mieć tam z 4-5 synthów - dla każdej innych, ale wszystkie zawsze z tej samej puli, tak samo ponazywane i np. z innym program change.

W Renaissance/Live mam po prostu MIDI Program i działa to super, w 2500/JJOS nie jestem w stanie znaleźć takiej opcji bo MIDI wybieram na poziomie tracka a nie programu. Pomocy :) Jak radzicie sobie z kontrolowaniem syntezatorów i modułów brzmieniowych po MIDI przez starsze MPC?

Używam płatnej wersji JJ OS1, jak rozwiązaniem będzie upgrade do XL/OS3 to chętnie to zrobię, byle by tak działało jak chcę ;)

Bonusowe pytanie:

Czy któraś wersja JJOS pozwoli mi na to, żeby przypisać na sztywno input midi po konkretnym kanale midi/wejściu na konkretne tracki, żeby MPC nagrywało symultanicznie wiele tracków w zależności od tego którą klawiaturą gram, a nie zbierało input ze wszystkich źródeł na aktywny track? Tabelki czytałem
Optymalnie byłoby gdybym klikał record i nagrywał klawiaturę DX7 na track DX7 w aktywnej sekwencji, analogicznie Juno na track Juno i tak dalej - trzymając na MPC aktywny track z samplami, żeby móc coś na padach dograć albo odtworzyć... Ale pewnie za dużo oczekuje? Maschine mnie rozpuściło :D to jest genialny feature.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Ja sobie radzę tak że mam stworzony mały template. Czyli projekt z ustawionymi programami oraz trackami [wraz z nazwami] od którego zawsze zaczynam :)
Specter
Pad1

Ale wtedy każdy beat jest w oddzielnym projekcie... a ja chciałbym mieć różne pętle na wielu sekwencjach w obrębie jednego projektu.

Nie ma w żadnym OSie programów MIDI? manuale niestety nie są zbyt pomocne :)
DirtyDrumzStudio
Moderator

Specter pisze:a ja chciałbym mieć różne pętle na wielu sekwencjach w obrębie jednego projektu.
Przecież można to bez problemu na każdym OS-ie robić w MPC :) Niestety MPC to nie Maschine i w starszych wersjach nie znajdziesz takich udogodnień jak MIDI Program.
Specter
Pad1

DirtyDrumzStudio pisze:
Specter pisze:a ja chciałbym mieć różne pętle na wielu sekwencjach w obrębie jednego projektu.
Przecież można to bez problemu na każdym OS-ie robić w MPC :) Niestety MPC to nie Maschine i w starszych wersjach nie znajdziesz takich udogodnień jak MIDI Program.
Jasne, ale dla każdej nowej sekwencji trzeba od zera tworzyć takie "programy" przypisując kanały MIDI do tracków. A jak się chce je jeszcze ponazywać, to przy >10 urządzeniach robi się to upierdliwe ;) szukam szybszego sposobu.

Chciałbym po prostu zapisać takiego przykładowego Tracka jako program midi "Juno 106, MIDI, output: C06" i wybierać go z załadowanych programów w obrębie jednego projektu, albo ew. ładować kilkoma kliknięciami w każdej nowej sekwencji - czyli wymagam zbyt dużo? :)
DirtyDrumzStudio
Moderator

Myślę ze mnie troszkę zle zrozumiales. Tworzę pusty projekt z ok 16 Trackami. I wygląda to tak:

Track 1-8 - Są puste
Track 9-16 - Z ustawionymi kanałami MIDI oraz odpowiednio nazwane

I zapisuje taki pusty projekt. I za każdym razem kiedy zaczynam pracę nad nowym utworem/intrumentalnem/beatem ładuje ten pusty projekt gdzie mam wszystkie programy itp ładnie ustawione i kiedy kończę pracę zapisuję projekt juz pod inną nazwą tak aby nie nadpisywac pustego projektu rzecz jasna. Niestety na starych mpcetkach nie zrobibisz nic podobnego do MIDI program. Niestety. Mój sposób skraca ci o połowę ponowne ustawianie dla każdego sprzętu za każdym razem kiedy zaczynasz na nowo zabawę w tworzenie a mam wpięte 4 samplery w racku i 2 syntezatory po MIDI. Sam pracowałem na Maschine i praca w tym środowisku jest dużo szybsza jeśli chodzi o możliwośc szybkiego poruszania się po kanałach midi oraz trackach.
Specter
Pad1

Jasne - ale w takiej sytuacji znów, musisz mieć przygotowany taki template projektu od razu na X sekwencji, ponieważ w przeciwnym wypadku każda kolejna sekwencja którą utworzysz w obrębie tego projektu będzie musiała mieć na nowo poprzypisywane i ponazywane tracki midi.

To w sumie nie jest duży problem bo mogę przygotować sobie raz w 2h 20 takich sekwencji i mieć zapas w każdym projekcie, ALE - Twoje rozwiązanie wymaga zapisywania oddzielnego projektu dla każdego utworzonego beatu czy kawałka i jak sam mówisz startu od gołego, przygotowanego w ten sposób template - ale moim podstawowym założeniem było to, żeby mieć wszystko w obrębie jednego projektu i mieć X beatów/pętli na oddzielnych sekwencjach, żeby stopniowo ich ilość rosła a ja żebym mógł w dowolnej chwili przerzucać się między tak przygotowanymi sekwencjami bez ładowania oddzielnych projektów ;)

Chciałbym po prostu mieć finalnie przygotowanych powiedzmy 50-60 sekwencji, w różnych stylach i tempach, z samym midi - bez sampli, ew. z jakimś jednym drumkitem (więc ograniczona pamięć nie powinna być zadnym problemem nawet jak rozrośnie się to do kilkuset sekwencji), z jedną pulą programów MIDI na cały projekt które mógłbym potem sobie zmieniać i przełączać i w ten sposób sobie jamować i się bawić, wedle potrzeby zaczynając nowe sekwencje.

Nie spodziewałem się zupełnie, że w JJ nie będzie programów MIDI... Z mojego punktu widzenia to niestety spore upośledzenie :( Chyba jedyne rozwiązanie w takiej sytuacji to utworzyć jedną sekwencje w taki sposób jak mówisz, z opisanym i ponazywanym wszystkim i pokopiować ją x200 i potem tylko delikatnie edytować - ale to dalekie od ideału rozwiązanie, bo jak kiedyś pozamieniam cokolwiek kanałami MIDI to się rozpłaczę ;) a wystarczy że kolejny synth dojdzie i będę musiał uzupełniać każdą sekwencję z osobna... Taką niby prostą pierdołą Live wygrywa z JJOS, cholera :/
ODPOWIEDZ