Witam.
Panowie proszę o poradę w sprawie wyboru monitorów.
Aby to w miarę fajnie grało.
Pokój do 20 m2.
Gra na gramofonach mix i scratch.
Muzyka break oldskool itd
Budżet 1800-2100 na dwa bez subwoofera
Dziekuje i miłego dnia!
Monitory.
-
- Padawan
Ja mam KRK Rokit RP8 G3 i jestem bardzo zadowolony
- LuK4sz
- Pad1
Adam A7X
Dynaudio BM5A MK1 (koniecznie MK1)
Yamaha NS-10M Studio
Dobrze by było jakbyś miał możliwość osłuchania się z tymi monitorami ze wskazaniem na NS-10M Studio (pasywne) bo dosyć dziwnie brzmią na początku, ale z upływem czasu ucho przyzwyczaja się do ich niesamowitego środka. Adamy (super przestrzeń!) i Dynaudio (dynamika czapki z głów!) w mojej opinii są bezkonkurencyjne z tej półki i niekoniecznie jest potrzeba dokupywać do nich suba co jest mega plusem.
PS. Album "Ego" Varius Manx z osławionym Orła Cieniem był miksowany niemal w całości na NS-10M Studio ;-)
Dynaudio BM5A MK1 (koniecznie MK1)
Yamaha NS-10M Studio
Dobrze by było jakbyś miał możliwość osłuchania się z tymi monitorami ze wskazaniem na NS-10M Studio (pasywne) bo dosyć dziwnie brzmią na początku, ale z upływem czasu ucho przyzwyczaja się do ich niesamowitego środka. Adamy (super przestrzeń!) i Dynaudio (dynamika czapki z głów!) w mojej opinii są bezkonkurencyjne z tej półki i niekoniecznie jest potrzeba dokupywać do nich suba co jest mega plusem.
PS. Album "Ego" Varius Manx z osławionym Orła Cieniem był miksowany niemal w całości na NS-10M Studio ;-)
- LuK4sz
- Pad1
Spoko. Wyżej pisałem, że zakup suba nie jest konieczny, bo oba monitory wystarczająco ładnie grają niskimi i punktowo. Nabywając subwoofer do pomieszczenia o 20 m2 będziesz musiał sporo się nakombinować, żeby zapanować nad basem i nie jest to łatwa rzecz. Niemniej jakby Ci się udało wyrwać coś po kosztach to czemu nie. Pomoc w odsłuchach zawsze się przyda, ale tylko i wyłącznie przy dobrych ustawieniach i w miarę korzystnej adaptacji pomieszczenia.
-
- Moderator
NS10 są monitorami pomociczymi do sprawdzania miksów a nie głównymi monitorami !
Bardzo trudno tym bardziej początkowem realizatorowi byłoby miksowanie tylko i wylacznie na NS10. Jako swoje pierwsze monitory powinieneś wybrać takie ktore odpowiadaja ci brzmieniowo. Wez najlepiej zmiksowana plyte jaka posiadasz w kolekcji jedz z nia do sklepu i na miejscu sobie odsluchaj na roznych parach. Wybierz te które pokazuja wedlug ciebie najwiecej szczegolow oraz brzmieniowo sa wedlug ciebie najlepsze. Nie kieruj sie cudzymi opiniami tylko wlasnym sluchem.
Bardzo trudno tym bardziej początkowem realizatorowi byłoby miksowanie tylko i wylacznie na NS10. Jako swoje pierwsze monitory powinieneś wybrać takie ktore odpowiadaja ci brzmieniowo. Wez najlepiej zmiksowana plyte jaka posiadasz w kolekcji jedz z nia do sklepu i na miejscu sobie odsluchaj na roznych parach. Wybierz te które pokazuja wedlug ciebie najwiecej szczegolow oraz brzmieniowo sa wedlug ciebie najlepsze. Nie kieruj sie cudzymi opiniami tylko wlasnym sluchem.
- LuK4sz
- Pad1
DirtyDrumzStudio pisze: Bardzo trudno tym bardziej początkowem realizatorowi byłoby miksowanie tylko i wylacznie na NS10. Jako swoje pierwsze monitory powinieneś wybrać takie ktore odpowiadaja ci brzmieniowo.
Mam te Yamaszki czwarty miesiąc i absolutnie się z Tobą zgadzam.
Dziwnie się ich słucha na początku i nie wyobrażam sobie miksu tylko i wyłącznie na nich. Moje stare 3 drożne soniaki z '94 roku ze wzmakiem F550ES brzmią niebo lepiej niż NS10, ale co w nich polubiłem to przestrzenność dźwięku.
O to, to to!DirtyDrumzStudio pisze:Wez najlepiej zmiksowana plyte jaka posiadasz w kolekcji jedz z nia do sklepu i na miejscu sobie odsluchaj na roznych parach. Wybierz te które pokazuja wedlug ciebie najwiecej szczegolow oraz brzmieniowo sa wedlug ciebie najlepsze.
- MadBullBeats
- Pad6
Dobrze gada
- bizon
- Moderator
Ja ostatnio zakupiłem Yamahy HS7 i pod nie przemeblowałem całe pomieszczenie. Grunt, to dobre rozmieszczenie monitorów oraz adaptacja akustyczna. Na panele akustyczne i pułapki basowe wydałem mniej więcej tyle co na monitory, ale stwierdzam, że było warto. Nie warto brać zbyt wielkich monitorów do małego pomieszczenia, bo ciężko będzie zapanować szczególnie nad niskimi częstotliwościami.